WORLD

Alegeri europarlamentare în Europa! Extrema dreaptă, pe primele locuri în Franța, Austria, Germania, Italia și Belgia (Exit-poll) | UPDATE

Alegeri europarlamentare în Europa Extrema dreaptă pe primele locuri în Franța Austria Germania Italia și Belgia Exit-poll | UPDATE
sursa foto: colaj foto

Peste 350 milioane cetățeni europeni au votat în perioada 6-9 iune pentru a alege reprezentanții celor 27 de State Membre în Parlamentul European, iar extrema dreaptă pare să fi fost învingătoarea majoritară în acest scrutin deosebit de important.

UPDATE: Rezultatele provizorii privind viitoarea adunare a UE

Parlamentul European a anunţat, în noaptea de duminică spre luni, rezultate provizorii care arată componenţa probabilă a viitoarei adunări a UE şi în ce grupuri vor ajunge deputaţii europeni din diferite ţări. Chiar dacă matematic preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pare să aibă asigurat un al doilea mandat, specialiştii atrag atenţia că nu are o majoritate suficient de bine consolidată, în condiţiile în care extrema dreaptă a câştigat teren, iar Verzii sunt în cădere liberă.

Pe fondul unei creşteri a susţinerii extremei drepte în ţări precum Franţa şi Germania, candidata polului european de centru-dreapta a declarat că „centrul rezistă”, dar a avertizat, de asemenea, că „lumea din jurul nostru cunoaşte turbulenţe”.

Vorbind reporterilor la Parlamentul European duminică noaptea, în timp ce se aflau primele rezultatel ae alegerilor europene, Ursula von der Leyen a declarat că „este o zi bună pentru Partidul Popular European”.

Conform celor mai recente proiecţii, PPE va obţine 189 de locuri în Parlamentul European, urmat de socialişti şi democraţi cu 135 şi Renew Europe cu 83.

Însă grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni, care include partide precum Fraţii Italiei, al Giorgiei Meloni, se preconizează că va obţine 72 de locuri, iar grupul de extremă dreapta Identitate şi Democraţie 58.

Von der Leyen vrea să construiască o majoritate de centru pentru o „Europă puternică”

Voturile din Parlamentul European arată astfel:

Rezultate alegeri europarlamentare UE
sursa foto:google.com

„Am câștigat alegerile europene, suntem de departe cel mai puternic partid, suntem ancora de stabilitate”, a declarat Ursula von der Leyen, candidatul principal al Partidului Popular European și actualul președinte al Comisiei Europene.

Ea a subliniat că „centrul rezistă”, dar și că extremele de stânga și de dreapta au câștigat sprijin, motiv pentru care „rezultatul vine cu o mare responsabilitate pentru partidele de la centru”.

Von der Leyen se va adresa mai întâi liberalilor și grupurilor socialiste din Parlamentul European, a spus ea, „bazându-se pe o relație constructivă și dovedită”.

Cele mai recente estimări pentru Italia, citate de The Guardian:

Frații Italiei: 28%
Partidul Democrat: 23%
Mișcarea Cinci Stele: 12%
Forza Italia: 9.5%
Liga: 9%

Noapte proastă pentru Viktor Orbán din Ungaria

Un nou partid de opoziție din Ungaria, care a candidat pe o platformă de expulzare a premierului Viktor Orbán de la putere, este pe cale să obțină peste 30% din voturi, potrivit primelor rezultate, într-o lovitură surprinzătoare pentru liderul de lungă durată, analizează Politico.

Peter Magyar – un fost membru al partidului de guvernământ devenit rival – și partidul său anti-sistem TISZA au obținut 30,7 la sută din voturi, arată rezultatele, cu 60 la sută din buletinele de vot numărate. Fidesz al lui Orbán a obținut 43,8 la sută, semnificativ mai puțin decât au prezis sondajele.

Acest rezultat este „o victorie uriașă pentru Peter Magyar și un eșec uriaș pentru Fidesz”, a declarat Péter Krekó, director executiv la think tank-ul independent Political Capital, adăugând că tradiționala „opoziție așa cum o știam s-a terminat”.

„Fidesz are un adversar real… iar domnia «eternă» a lui Orbán nu este atât de evidentă pe cât părea”, a declarat Krekó, susținând că rezultatul schimbă acum miza alegerilor naționale din Ungaria din 2026.

De asemenea, alegerile au înregistrat o prezență ridicată la vot, de 57,6%, față de 43,4% în 2019.

Luxemburg, în mare parte neschimbat

Au sosit rezultatele pentru Marele Ducat, iar balanța puterii rămâne relativ neschimbată, mulți dintre eurodeputații din ultima legislatură urmând să se întoarcă la Bruxelles, scrie Politico.

Marc Angel de la S&D și-a păstrat locul, la fel ca și Charles Goerens de la Renew și Tilly Metz de la Verzi. De asemenea, Partidul Popular European o va primi înapoi pe Isabel Wiseler-Lima și pe noul său coleg din UE, Christophe Hansen.

Partidul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni a obținut un loc surpriză în țară, trimițându-l pe Fernand Kartheiser pentru a face parte din următorul plen.

Partidul comisarului leton a învins un rival naționalist și a ieșit pe primul loc

Partidul de centru-dreapta Noua Unitate, al comisarului leton Valdis Dombrovskis, a câștigat alegerile din țara baltică, după ce rivalitatea cu Alianța Națională de dreapta dură părea că îl va costa un loc, notează Politico.

Ambele partide își păstrează acum cele două locuri, arată rezultatele. Un sfert dintre alegători au susținut Noua Unitate, membră a PPE, pe de doar 33,8%, practic neschimbat față de 2019. Dombrovskis, împreună cu consilierul principal al Comisiei, Maija Celmiņa, a postat o fotografie la Monumentul Libertății din Riga pentru a sărbători.

Dombrovskis urmărește să își reocupe locul de comisar al Letoniei, ceea ce ar elibera al doilea loc pentru Noua Unitate. O întrebare de top: va intra atunci fostul ministru de externe Krišjānis Kariņš? El a fost devansat de pe locul al treilea pe listă de celebra scriitoare Sandra Kalniete, probabil pentru că a demisionat în aprilie anul trecut, pe fondul unui scandal legat de cheltuielile de zbor.

Conservatorii estonieni îi înving pe liberalii prim-ministrei Kallas

Partidul estonian de centru-dreapta Isamaa, condus de fostul ministru de externe Urmas Reinsalu și aflat în prezent în opoziție, a ieșit învingător, obținând două din cele șapte locuri ale Estoniei în Parlamentul European. Acesta a obținut 78.000 de voturi, potrivit radiodifuzorului public ERR, citat de Politico.

Tot două locuri a obținut și Partidul Social Democrat, primul clasat în alegeri.

Partidul Reformei al premierului Kaja Kallas a avut de suferit și primește doar un singur loc de această dată, în scădere față de cele două locuri pe care le-a obținut în urmă cu cinci ani. Vorbind înainte de aflarea rezultatelor alegerilor, Kallas a insistat asupra faptului că funcția de premier nu va fi afectată, spunând: „Nu candidez [în Parlamentul European]”.

Partidul de Centru, afiliat la Reform, precum și Partidul Conservator al Poporului, de extremă dreapta, parte a grupului ID, fiecare își păstrează câte un singur loc.

Populiștii câștigă majoritatea mandatelor în Cehia

ANO, partidul fostului prim-ministru Andrej Babiš, a câștigat majoritatea locurilor din Cehia în Parlamentul European, cu 26%, devansând la limită coaliția guvernamentală SPOLU, care a aterizat la 22%. ANO va avea 7 eurodeputați în Parlament, iar SPOLU 6, scrie Politico.

Surpriza alegerilor este succesul unei coaliții de partide de dreapta și de extremă-dreapta condusă de Filip Turek, care a fost implicat recent într-un scandal legat de utilizarea simbolurilor neonaziste. Se pare că au luat votanți de la partidul de extremă dreapta SPD, care va avea doar un singur europarlamentar. Obținând un scor de 10 procente, coaliția va avea doi europarlamentari.

O altă coaliție de partide de stânga, condusă de comuniști, va avea, de asemenea, doi europarlamentari.

În timp ce Partidul Piraților din Cehia s-a clasat pe locul al treilea în 2019, va avea acum doar un singur europarlamentar.

Prezența la vot a fost de 36%, cea mai mare din țară.

Referendumurile paralele întârzie rezultatele alegerilor europene în Slovenia

Doar 60 % din voturile pentru alegerile europene din Slovenia au fost numărate din cauza a trei referendumuri care au avut loc în același timp, scrie Politico.

„Numărătoarea merge puțin mai încet decât ne așteptam”, a declarat directorul Serviciului Comisiei Electorale Naționale.

Cu 29 la sută, prezența la vot a rămas aproximativ la fel ca în 2019.

În primul său discurs după închiderea urnelor, premierul sloven Robert Golob a subliniat că prezența la vot a fost o „mare victorie”.

În același timp, el a adăugat că Slovenia, „spre deosebire de alte țări europene mai mari”, a arătat o „față de centru-stânga”.

Slovenii au votat astăzi în cadrul a trei referendumuri privind susținerea morții asistate, votul preferențial în alegerile naționale, precum și legalizarea canabisului.

Noi rezultate provizorii pentru Parlamentul European

Partidul Popular European de centru-dreapta: 186
Socialiști și Democrați: 133
Renew: 82
Conservatorii și reformiștii europeni: 70
Extrema-dreapta Identitate și democrație: 60
Verzi: 53

Creștin-democrații lituanieni câștigă cele mai multe mandate

Creștin-democrații lituanieni (PPE) au obținut trei locuri în Parlamentul European, scrie Politico.

Partidul Social Democrat din Lituania (S&D), care conducea în sondaje, a obținut doar două locuri. „Am vrut să obținem trei locuri”, a declarat Vilija Blinkevičiūtė, care conduce lista social-democraților.

Vytenis Andriukaitis, al treilea pe listă, va ocupa unul dintre aceste locuri. El este un fost comisar pentru sănătate.

Naționaliștii de la N-VA câștigă alegerile naționale din Belgia

Noua Alianță Flamandă de dreapta (N-VA) a ieșit duminică cel mai mare câștigător al alegerilor din Belgia, pe locul al doilea situându-se formațiunea de extremă dreapta pro-separatism Vlaams Belang. Belgia a votat nu doar pentru Parlamentul European, ci și în cadrul alegerilor regionale și naționale, notează Euronews.com.

La nivel național, formațiunea naționalistă N-VA condusă de Bart De Wever a obținut 18,6% din voturi, în creștere cu două puncte față de 2020, în timp ce Vlaams Belang, cu 15,4%, a înregistrat un salt de 3,5 puncte, potrivit rezultatelor preliminare publicate de postul de televiziune VRT.

Partidul liberal OpenVLD al premierului Alexander De Croo a pierdut dramatic: acum se așteaptă ca acesta să obțină 5,8%.

Olandezii au votat în mod clar pentru alianța Laburistă/ Stânga Verde pe primul loc (8 locuri) și Partidul pentru Libertate pe locul al doilea (6 locuri, nu 7)

După numărarea a 98% din voturi, presa olandeză anunță că Partidul pentru Libertate al lui Geert Wilders, de extremă dreapta, nu a obținut rezultate atât de bune pe cât credea, transmite The Guardian.

Dimensiunea reprezentării extremei drepte olandeze este similară cu cea de la ultimele alegeri europene de după Brexit.

Premierul bavarez cere alegeri federale anticipate în Germania, după modelul Franței

Markus Söder, premierul landului Bavaria și șeful partidului conservator Uniunea Creștin-Socială (CSU), un partid înfrățit cu Uniunea Creștin-Democrată (CDU), a făcut apel la alegeri anticipate în Germania după ce cele trei partide din coaliția guvernamentală germană – Partidul Social-Democrat (SPD), Verzii și Partidul Liber-Democrat (FDP) – au suferit pierderi considerabile în alegerile europene, scrie Politico.

„Adevărul este că guvernul de coaliție a primit vot negativ, iar Olaf Scholz trebuie să convoace noi alegeri, la fel ca Macron”, a declarat Söder la televiziunea publică germană.

Acesta s-a referit la faptul că președintele francez Emmanuel Macron a anunțat duminică seara dizolvarea parlamentului, după ce partidul său a suferit o înfrângere usturătoare în fața partiului populist RN.

Söder a atribuit performanța puternică a Alternativei pentru Germania, de extremă dreapta, în parte uciderii brutale a unui polițist din Mannheim, cu câteva zile înainte de alegeri, de către un tânăr de 25 de ani din Afganistan, incident care a declanșat o dezbatere națională privind politicile guvernamentale în materie de imigrație și azil.

„Trebuie să existe în cele din urmă o schimbare a politicilor de azil în Germania pentru a reduce AfD, astfel încât partidele democratice să poată obține din nou mai multe voturi”, a declarat Söder.

SPD-ul cancelarului Olaf Scholz a înregistrat cea mai slabă performanță la un scrutin național de la înființarea partidului, în urmă cu mai bine de un secol, cu un scor estimat de 13,9%. Verzii au sfârșit prin a fi cei mai mari perdanți ai serii, obținând doar 11,9 la sută, potrivit proiecțiilor, cu 8,6 puncte procentuale mai puțin decât la alegerile europene din 2019.

Secțiile de votare din Italia s-au închis – ceea ce înseamnă că votul pentru alegerile europene din 2024 s-a încheiat, potrivit BBC

Sondajele la ieșirea de la urne arată că partidul Frații Italiei (FdI) al Giorgiei Meloni a obținut 27-31% din voturi.

Partidul Democrat (PD), opoziție, centru-stânga, a obținut 21,5-25,5% din voturi.
Mișcarea Cinci Stele (M5S) a obținut 10-14%, în timp ce Forza Italia, partidul fondat de Silvio Berlusconi, s-a clasat pe locul al patrulea, cu 8,5-10,5% din voturi.
Partidul populist Liga, al lui Matteo Salvini, a înregistrat o cădere serioasă față de 2019, obținând doar 7,5-9,5% din voturi.
Verzii/ Stânga au obținut 5-7%.

Rezultatul consolidează poziția lui Meloni ca broker de putere al dreptei dure și una dintre cele mai influente figuri din Europa.

Opoziția de centru-stânga Partitito Democratico (PD) a obținut între 21% și 25% din voturi, urmată la mare distanță de Mișcarea Cinci Stele, cu un interval cuprins între 10% și 14% din voturi. Partenerii lui Meloni, Forza Italia și Lega, sunt mult mai jos în sondaje, coborând în teritoriu cu o singură cifră.

Dreapta din Spania câștigă alegerile europene în fața socialiștilor lui Pedro Sánchez

Dreapta spaniolă a câștigat alegerile europene de duminică, devansând cu puțin Partidul Socialist al premierului Pedro Sánchez, potrivit rezultatelor oficiale citate de agenția AFP.

Partidul Popular (PP), principalul partid de opoziție din Spania, a obținut 22 de locuri în Parlamentul European, față de 20 pentru socialiști, într-un scrutin marcat de o creștere a numărului de locuri pentru partidul de extremă dreapta Vox, care a obținut 6 locuri.

Partidul naționalist al Giorgiei Meloni în frunte

Partidul naționalist al Giorgiei Meloni este în frunte în alegerile europene din Italia, potrivit primelor sondaje, citate de Le Figaro.

Premierul Belgiei anunță că va demisiona luni din funcție, în urma rezultatelor de la alegeri

Liderul belgian Alexander De Croo a declarat că va fi un prim-ministru „demisionar” începând de luni dimineață, după ce partidul său de centru-dreapta, Open Flemish Liberals and Democrats, a înregistrat o scădere drastică a numărului de voturi în alegerile naționale de duminică, relatează Politico.

„Pentru noi a fost o seară deosebit de dificilă, am pierdut. De mâine, voi fi un prim-ministru demisionar”, le-a spus susținătorilor săi la un miting.

Jordan Bardella, de la Reunirea Națională (extremă dreapta) din Franța, a declarat că „suntem pregătiți să constituim o nouă majoritate pentru Franța”

„Îi invit pe francezi să ni se alăture și să se implice”, a adăugat el.

Avans al stângii şi ecologiştilor şi declin al extremei drepte în ţările nordice

Partidele de stânga şi ecologiste au obţinut câştiguri în ţările nordice la alegerile europene de duminică, în timp ce extrema dreaptă este în declin, conform rezultatelor şi sondajelor la ieşirea de la urne, informează AFP, citată de Agerpres.

În Finlanda, partidul Alianţa de Stânga a făcut un progres spectaculos, cu 17,3% din voturi, cu patru puncte procentuale mai mult decât în 2019, conform rezultatelor bazate pe numărarea a 99% din buletinele de vot.

„Nu aş fi putut visa niciodată la astfel de cifre”, a declarat Li Andersson, liderul Alianţei de Stânga.

Prin urmare, partidul va avea trei din cele 15 locuri rezervate Finlandei în Parlamentul European, comparativ cu doar unul la alegerile anterioare.

Coaliţia Naţională de centru-dreapta a premierului Petteri Orpo şi-a consolidat câştigurile, obţinând aproape 25% din voturi, în creştere cu aproape patru puncte procentuale.

Partidul Finlandezilor, o formaţiune de extremă dreapta care face parte din coaliţia guvernamentală, a scăzut la 7,6%, adică o diminuare de 6,2 puncte procentuale, şi ar urma să obţină un singur loc.

„Acesta este un semnal de alarmă pentru partidul nostru”, a declarat Sebastian Tynkkynen, care va fi singurul ales, pentru postul public Yle.

În Suedia, Verzii au făcut un progres şi au câştigat 15,7% din voturi, o creştere de 4,2 puncte procentuale, conform unui sondaj la ieşirea de la urne realizat de postul de televiziune SVT.

Partidul de Stânga a ajuns la 10,7% (+4 puncte procentuale), în timp ce Democraţii Suedezi, de extremă dreapta, au pierdut 1,4 puncte procentuale, scăzând la 13,9%.

Social-democraţii şi-au menţinut poziţia şi au rămas în frunte, cu 23,1%.

În Danemarca, într-un peisaj politic foarte fragmentat, Partidul Popular Socialist este în frunte şi este în mod clar în creştere, cu 5,2 puncte procentuale faţă de 2019, cu 18,4%, conform unui exit-poll prezentat de televiziunea publică DR.

Partidul Social Democrat, aflat în fruntea coaliţiei de guvernare, ar urma să scadă la 15,4%. Cele două partide urmează să câştige fiecare trei din cele 15 locuri rezervate Finlandei în PE.

Participarea la vot în Germania pentru alegerile europene a fost între 64 și 65%, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată pentru aceste alegeri de la reunificare

Acest rezultat se compară favorabil cu participarea la vot în întreaga UE, care a fost de 51%, notează The Guardian.

În 1994, 60% dintre germanii cu drept de vot au votat. Ulterior, nivelul a scăzut la doar 40-50%. În urmă cu cinci ani, prezența la vot a fost de 61,4%.

Cea mai mare rată de participare a fost de 65,7% în 1979, la primele alegeri europene din istorie, însă la acest scrutin au participat doar alegătorii din Germania de Vest.

Slovacia: Liberalii câștigă în fața partidului premierului Robert Fico

Partidul liberal de opoziție din Slovacia a produs o surpriză duminică, câștigând alegerile europene în fața partidului pro-Putin Smer-SD al premierului Robert Fico, care a fost recent rănit grav într-un atac terorist, transmite agenția AFP.

Într-un mesaj postat pe site-ul său de Facebook, partidul Smer-SD al lui Fico a adresat „felicitări câștigătorului alegerilor, Progresivne Slovensko” (Slovacia Progresistă), precum și noilor deputați aleși.

Prezența la urne în întreaga UE la 51%

În momentul de față, prezența provizorie la vot pentru alegerile europene este de 51%, a anunțat Parlamentul European, citat de The Guardian.

Această cifră este ușor mai mare decât la alegerile precedente. „Deși încă așteptăm rezultatele din Italia, 51% reprezintă un semn pozitiv pentru democrația europeană”, a declarat un purtător de cuvânt al PE.

Principalele partide din Belgia cer mai multă autonomie regională

Flandra, regiunea nordică a Belgiei, a ales „mai mult ca oricând” „mai multă autonomie”, a declarat Bart De Wever, președintele Noii Alianțe Flamande naționaliste și câștigător previzionat al alegerilor de duminică din Belgia, în timpul discursului său de victorie, relatează Politico.

Formațiunea de extremă dreapta Vlaams Belang, care se preconizează că va câștiga în Volonia (sudul Belgiei), a înregistrat o creștere, dar nu a putut depăși formațiunea conservatoare N-VA. N-VA și Vlaams Belang sunt pe cale să obțină 63 de locuri în Parlamentul regional flamand, potrivit datelor preliminare, ceea ce înseamnă că cele două partide care vor să rupă Belgia au o majoritate.

„Dragă Bart, nu lăsa să se irosească această oportunitate istorică”, l-a îndemnat președintele Vlaams Belang, Tom Van Grieken, pe colegul său politician naționalist în timpul propriului discurs de victorie.

Social-democrații sunt pe primul loc în Suedia (exit-poll)

Cel mai urmărit sondaj la ieșirea de la urne din Suedia a indicat o victorie a social-democraților conduși de Magdalena Andersson, cu o susținere de 23,1% și cinci din cele 21 de locuri din Suedia, informează Politico.

Partidul Moderat de centru-dreapta a ocupat locul al doilea, cu 17,3% și patru locuri, dar marea surpriză a fost reprezentată de Partidul Verde, care cu 15,7% și trei locuri, a depășit Partidul Democrat Suedez de extremă dreapta, cu 13,9% și trei locuri.

„Sunt atât de mândră de partidul meu și de campania pe care am desfășurat-o… acum am mari speranțe în ceea ce privește rezultatul”, a declarat liderul Partidului Verde, Amanda Lind.

Sondajul la ieșirea de la urne a sugerat că Partidul Liberal a obținut 4,2 procente și a depășit astfel cu puțin pragul de 4 procente necesar pentru a obține un loc și a rămâne în Parlamentul European. Dar va fi o noapte lungă pentru membrii de partid în așteptarea rezultatului.

Observatorii au sugerat că viitorul liderului liberal Johan Pehrson la conducerea partidului ar putea fi pus sub semnul întrebării dacă partidul scade sub 4 procente. Un nou lider al partidului ar putea decide să-i scoată pe liberali din guvern pentru a se regrupa, mai spun observatorii, ceea ce ar putea destabiliza coaliția premierului Partidului Moderat, Ulf Kristersson.

„Am câștigat alegerile europene”, spune Von der Leyen de la Bruxelles

„Am câștigat alegerile europene”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, într-o declarație susținută la Bruxelles, promițând să construiască „un bastion” împotriva partidelor extremiste.

Remiză tehnică şi un uşor avantaj al socialiştilor din Portugalia (exit-polluri)

În Portugalia ar urma să se înregistreze duminică o remiză tehnică la alegerile europene între Partidul Socialist (PS) şi coaliţia de centru-dreapta Alianţa Democrată (AD), a premierului Luis Montenegro, cu un uşor avantaj pentru socialişti, potrivit sondajelor la ieşirea de la urne difuzate de mass-media, informează EFE, citată de Agerpres.

Socialiştii ar obţine 33,7% din voturi, urmaţi de AD de centru-dreapta, cu 32%, în timp ce locul trei ar fi disputat de partidul de extremă dreapta Chega (12,6%) şi Iniţiativa Liberală (12,3%), ambele partide urmând să intre în premieră în Parlamentul European, conform proiecţiei reţelei CNN Portugalia/TVI.

Analiza Universităţii Catolice pentru reţeaua publică de televiziune RTP confirmă această proiecţie a unei egalităţi tehnice între PS (34%) şi AD (33%), primul câştigând cu o marjă foarte mică, în timp ce poziţia a treia ar urma să se decidă între Chega şi Iniţiativa Liberală, cu procente similare.

Le Pen: Suntem pregătiți să preluăm puterea

Marine Le Pen tocmai a salutat decizia președintelui Emmanuel Macron de a convoca alegeri anticipate, relatează BBC.

„Acest vot istoric arată că atunci când oamenii votează, oamenii câștigă”, a declarat ea în fața unei mulțimi de susținători care ovaționau la un miting.

„Suntem pregătiți să preluăm puterea dacă francezii ne acordă încrederea lor la viitoarele alegeri naționale”, a adăugat ea.

„Suntem pregătiți să exercităm puterea, să punem capăt migrației în masă, să acordăm prioritate puterii de cumpărare, pregătiți să facem ca Franța să trăiască din nou”, a mai spus ea.

Conservatorii şi comuniştii luptă pentru prima poziţie în Cipru (exit-poll)

Partidul conservator DISY (Dimokratikos Sinagermos) şi comuniştii de la AKEL se luptă duminică pentru primul loc la alegerile europene din Cipru, potrivit unui exit poll publicat de televiziunea publică RIK şi citat de EFE, preluată de Agerpres.

Conservatorii sunt pe primul loc cu între 22,7 şi 25,3% din voturi, iar comuniştii îi urmează îndeaproape cu între 21,7 şi 24,3%, prin urmare nu este încă sigur cine va câştiga acest scrutin.

Marea surpriză a zilei electorale a fost partidul Fidias, condus de un YouTuber, Fidias Panagiotou, în vârstă de 25 de ani, care ar primi între 15,8 şi 18,2% din voturi.

„Este un miracol. Este pentru prima dată în alegerile europene când cineva intră în parlament fără sprijinul partidelor, ci doar cu ajutorul celor care îl urmăresc pe internet”, a declarat Panagiotou imediat după anunţarea exit-pollului, informează dpa.

Pe locul patru se află partidul de extremă dreapta ELAM (între 10,5 şi 12,5%), urmat de Partidul Democrat (DIKO) creditat cu între 8,1 şi 9,9% din voturi.

Aceste şase partide ar împărţi cele şase locuri la care are dreptul Ciprul în Parlamentul European.

Victorie mare pentru Tusk din Polonia

Premierul polonez Donald Tusk și partidul său, Coaliția Civică, au obținut o mare victorie în alegerile de astăzi pentru Parlamentul European, relatează Politico.eu.

Coaliția Civică a obținut 38,2%, în timp ce partidul de opoziție Lege și Justiție (PiS) a obținut 33,9%, potrivit rezultatelor sondajului la ieșirea de la urne publicat după încheierea votului la ora 21.00 și realizat de organizația Ipsos pentru Știrile TVN24.

Este pentru prima dată din 2015 când partidul lui Tusk a învins PiS într-o competiție directă.

Partidul de extremă-dreapta Confederația s-a clasat pe locul al treilea, cu un procent neașteptat de mare de 11,9%. Partidul de centru-dreapta A Treia Cale – care face parte din coaliția de guvernare a lui Tusk – s-a clasat pe locul al patrulea cu 8,2 la sută, în ceea ce liderii partidelor vor considera un rezultat dezamăgitor.

Tusk a încadrat competiția ca un vot existențial între direcția pro-europeană a guvernului său și populistul PiS – care, potrivit lui Tusk, a avertizat că dorește să îndepărteze Polonia de UE într-un moment în care blocul este amenințat de Rusia.

Sondajul la ieșirea de la urne prevede că Coaliția Civică va câștiga 21 din cele 53 de locuri în PE din Polonia, PiS va obține 19, Confederația va obține șase, A Treia Cale va lua patru și Stânga va câștiga trei.

Partidul de extremă dreapta AfD, cea mai puternică forţă politică din fosta Germanie de Est

Partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) este cea mai puternică forţă politică în fosta Germanie de Est comunistă la alegerile europene, conform proiecţiilor postului public ARD, preluate de DPA, citată de Agerpres.

Se estimează că AfD se va plasa pe locul al doilea la nivel naţional, stimulat de o performanţă deosebit de puternică în fostele state estice, unde proiecţiile arată că alegătorii au favorizat AfD şi alţi populişti.

Proiecţiile ARD arată că AfD are 27,1% din voturi în landurile fostei Germanii de Est, inclusiv în capitala Berlin.

Pe locul al doilea s-a clasat Uniunea Creştin-Democrată conservatoare, cu 20,7%, urmată de formaţiunea populistă Sahra Wagenknecht Alliance (BSW), cu 13,1%, conform proiecţiilor. BSW combină politica socială de stânga cu o poziţie anti-imigranţi şi critici la adresa Uniunii Europene.

 Emmanuel Macron a anunțat duminică seara dizolvarea Adunării Naționale, transmite AFP

Primul tur de scrutin va avea loc pe 30 iunie, iar cel de-al doilea pe 7 iulie. „Este o decizie serioasă și cu greutate, dar mai presus de toate este un act de încredere”, a spus el.

„Acest lucru este mai bun decât toate aranjamentele, decât toate soluțiile precare. Încredere în Franța, pentru a modela viitorul și nu pentru a se replia. Am auzit mesajul dumneavoastră și nu-l voi lăsa fără răspuns. În acest moment de adevăr democratic, și chiar dacă sunt singurul politician fără termene electorale personale, știu că pot conta pe voi. Franța are nevoie de o majoritate clară, cu calm și armonie. A fi francez înseamnă, în fond, să alegi să scrii istoria în loc să o suporți”, a continuat Emmanuel Macron.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Horoscop 19 iunie 2024. Racii aplanează certurile cu partenerul, Leii primesc o veste bună
Horoscop 19 iunie 2024. Racii aplanează certurile cu partenerul, Leii primesc o veste bună
Locul din România care i-a fascinat pe toți turiștii. Este unic la noi în țară: “Nu am văzut niciodată așa ceva”
Locul din România care i-a fascinat pe toți turiștii. Este unic la noi în țară:...
Premierul Netanyahu şi-a dizolvat cabinetul de război
Premierul Netanyahu şi-a dizolvat cabinetul de război
Podul din România considerat ca fiind unul dintre cele mai frumoase din lume. Inginerul a stat sub el pentru a garanta că întreaga construcție e sigură
Podul din România considerat ca fiind unul dintre cele mai frumoase din lume. Inginerul a...
⚽IMAGINI BOMBĂ cu iubitele jucătorilor de la Națională! Cu cine se iubesc Dennis Man, Drăgușin sau Andrei Burcă. Nu s-au uitat la oricine. Una e avocată, alta e arhitectă ❤️💛💙
⚽IMAGINI BOMBĂ cu iubitele jucătorilor de la Națională! Cu cine se iubesc Dennis Man, Drăgușin...
Premoniţie incredibilă! El e omul de fotbal care a ghicit, în urmă cu 17 zile, scorul corect, România – Ucraina 3-0 în direct! Video
Premoniţie incredibilă! El e omul de fotbal care a ghicit, în urmă cu 17 zile,...
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi se ia la
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi se ia la "trântă" cu...
Povestea româncei care a luat un „maldăr de fier vechi plin cu pânze de păianjen
Povestea româncei care a luat un „maldăr de fier vechi plin cu pânze de păianjen"...
Cum arată Mircea Solcanu la mai bine de 10 ani de când s-a retras din televiziune
Cum arată Mircea Solcanu la mai bine de 10 ani de când s-a retras din...
Românii își IAU BANII ÎNAPOI. Noua regulă din 2024. Plata e imediată
Românii își IAU BANII ÎNAPOI. Noua regulă din 2024. Plata e imediată
Taylor Swift, detronată. Ed Sheeran a depășit-o net
Taylor Swift, detronată. Ed Sheeran a depășit-o net
Putin adună provizii imense de hrană într-un buncăr high-tech, în eventualitatea unui război nuclear. Unde se află adăpostul preşedintelui rus
Putin adună provizii imense de hrană într-un buncăr high-tech, în eventualitatea unui război nuclear. Unde...
Dezvăluire. Cum au ajuns Temu şi Shein, două platforme din China, „să încarce“ maşinile curierilor români: unu din zece colete livrate zilnic vine de pe aceste platforme. Suma medie pe o comandă este de 20-30 de euro, vânzările pot ajunge la 600 mil. euro într-un an
Dezvăluire. Cum au ajuns Temu şi Shein, două platforme din China, „să încarce“ maşinile curierilor...
Atenţie ce faceţi în timpul programului, companiile urmăresc fiecare mişcare: O mare bancă a concediat pe bandă pentru că angajaţii simulau că scriau la tastatură când lucrau hibrid
Atenţie ce faceţi în timpul programului, companiile urmăresc fiecare mişcare: O mare bancă a concediat...
Fără vize în SUA. Știrea momentului despre Visa Waiver vine de la Washington
Fără vize în SUA. Știrea momentului despre Visa Waiver vine de la Washington
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine!...
Alertă de COD ROȘU!
Alertă de COD ROȘU!
INCREDIBIL! Cum arată Andreea Bănică fără strop de machiaj FOTO
INCREDIBIL! Cum arată Andreea Bănică fără strop de machiaj FOTO