Alegeri în SUA. Donald Trump și Kamala Harris se află la final de campanie în statul american Pennsylvania. Concurența este împărțită la nivel național și în statele oscilante, iar peste 82 de milioane de voturi au fost deja exprimate anticipat, arată Reuters.
Trump și-a încheiat campania din 2024 cu un miting în fața unei arene pline în Grand Rapids, Michigan, a treia alegere prezidențială la rând în care a folosit orașul pentru ultimul său eveniment. A fost, de asemenea, ultimul miting de campanie din cariera sa, deoarece a declarat că nu intenționează să candideze din nou la președinție în cazul în care nu va reuși să obțină înalta funcție în alegerile de marți.
Trump a citat cifrele din sondaje care îi dau optimism.
„Dacă ne scoatem oamenii, s-a terminat, nu mai pot face nimic”, a spus el.
El a adăugat: „Pentru a vă face să vă simțiți puțin vinovați, v-am avea doar pe voi de învinuit”.
Cu privire la tentativa sa de asasinat, Trump a declarat: „Acest contact cu moartea nu ne-a oprit în niciun caz. Ne-a făcut doar mai hotărâți să ne terminăm treaba. Nu a fost o zi plăcută, vă spun eu. Dar mulți oameni spun că Dumnezeu m-a salvat pentru a salva America”.
Kamala Harris a programat cinci opriri de campanie în Pennsylvania, inclusiv în două orașe pe care le-a vizitat și Trump, Reading și Pittsburgh. Ea a încheiat ziua în Philadelphia cu un eveniment plin de vedete la „treptele Rocky” ale Muzeului de Artă din Philadelphia, locul unei scene celebre din filmul „Rocky”.
Grupurile de informații ale guvernului SUA au declarat că au observat că Rusia desfășoară operațiuni de influență suplimentare menite să submineze încrederea publică în integritatea alegerilor din SUA și să alimenteze diviziunile dintre americani, arată Reuters.
„CI (comunitatea serviciilor de informații) se așteaptă ca aceste activități să se intensifice până în ziua alegerilor și în săptămânile următoare și ca agențiile de influență străine să se concentreze asupra statelor care se schimbă”, se arată într-o declarație comună a FBI, a Biroului directorului serviciilor naționale de informații și a Agenției de securitate cibernetică și de securitate a infrastructurii.
Declarația a descris Rusia drept „cea mai activă amenințare”. Rusia a negat acuzațiile de interferență în alegerile din SUA.
„Actorii de influență ruși au fabricat și amplificat, de asemenea, un videoclip recent care prezintă în mod fals un interviu cu o persoană care pretinde fraudă electorală în Arizona, care implică crearea de buletine de vot false în străinătate și modificarea listelor electorale pentru a favoriza vicepreședintele Kamala Harris”, se adaugă în declarație.
Susținătorii candidatei democrate Kamala Harris, inclusiv donatorii, alegătorii și cei din campania sa, au încercat să rămână optimiști, în ciuda neliniștilor lor, luni, când au luat în considerare unele statistici privind prezența la vot timpurie și sondajele recente, în timp ce au apărut indicii că Harris l-ar putea învinge pe adversarul său republican Donald Trump în alegerile de marți.
„Optimismul grețos” pare să fi devenit un slogan pentru democrați înainte de ziua alegerilor, în timp ce se zvonea că șansele lui Harris în statele de luptă Pennsylvania, Georgia și Carolina de Nord par decente. O persoană care are legături cu campania lui Harris, când a fost întrebată cum se simte, a recunoscut pentru Reuters: „Ca și cum aș vomita la fiecare 30 de secunde”.
Unul dintre motivele optimismului recent a fost un sondaj Des Moines Register/Mediacom Iowa, publicat sâmbătă, conform căruia Harris l-a depășit pe Trump, femeile care votează probabil fiind responsabile pentru schimbarea situației într-un stat pe care Trump l-a câștigat cu ușurință în 2016 și 2020.
Sondajul a făcut furori pe internet, alimentând speranța susținătorilor lui Harris.
Cu toate acestea, mulți au susținut că alegerile se așteptau să fie strânse, iar susținătorii lui Harris de pretutindeni au părut să se critice atunci când speranța a început să se infiltreze.
„Se mai simte cineva entuziasmat și optimist cu privire la victoria lui Harris, dar și îngrijorat că va fi dezamăgit ca în 2016, dar și sigur că am reușit? Pentru că aici mă aflu eu.”, a scris un utilizator de social media pe X.
„Nu avem ocazia să stăm deoparte”, a spus Oprah Winfrey mulțimii.
„Dacă nu ne prezentăm mâine, este foarte posibil să nu mai avem ocazia să votăm vreodată”, a spus ea.
„Acum știm cu toții împotriva a ce votăm, așa că vreau să încep prin a vă reaminti câteva lucruri pentru care votăm. Votăm pentru a apăra și proteja Constituția Statelor Unite”.
„Votăm pentru valori, votăm pentru valori și integritate, votăm pentru dreptul de a alege ce se întâmplă cu propriile noastre corpuri”, a spus ea mulțimii.
„Votăm pentru a ne salva din această prăpastie a pericolului, unde ne aflăm acum”.
„Pentru mai mult de jumătate din viața acestei țări, femeile nu au avut o voce. Cu toate acestea, am crescut copii, ne-am ținut familiile unite, am sprijinit bărbații în timp ce luau decizii”, a spus Lady Gaga mulțimii la un miting pentru susținerea lui Harris.
„Dar mâine, femeile vor lua parte la luarea acestei decizii.”, a continuat ea.