Vicepreşedintele SUA Kamala Harris a apărut, în aceste zile, într-o serie de interviuri în care a vorbit degajat despre avort şi despre bere, pasiunea pentru sport şi cereale cu struguri, arătând că a turat serios viteza în campanie, mai ales că mai este mai puțin de o lună până la ziua votului. Între timp, Donald Trump refuză categoric o nouă confruntare cu ea.
Candidata democrată a acordat o serie de interviuri diferite, în medii diferite, după săptămâni în care a evitat presa, un subiect pe care rivalul său Donald Trump nu a încetat să o atace.
De la podcastul „Call Her Daddy”, foarte popular printre femeile tinere, la emisiunea politică „60 Minutes” de pe canalul CBS, până la emisiunea lui Stephen Colbert, vicepreşedintele a fost peste tot.
A fost o ocazie pentru ea de a viza un public specific, tinerii şi femeile, într-un moment în care americanii abandonează din ce în ce mai mult aşa-numitele media tradiţionale.
„Acest plan este perfect logic pentru mine”, a reacţionat fosta purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Jean Psaki, pe MSNBC, respingând criticile potrivit cărora candidata democrată ar fi confruntată doar cu întrebări uşoare.
Interviul ei de la „Call Her Daddy”, cu discuţii sincere despre sexualitate şi sănătate mintală, este „mult mai valoros decât orice interviu într-o instituţie media mai tradiţională”, spune fosta purtătoare de cuvânt a lui Joe Biden.
Până în 2023, podcastul s-a clasat pe locul doi în topul Spotify al ascultătorilor anului şi pe primul loc în rândul femeilor.
Kamala Harris a părut senină, departe de tensiunea de care a dat dovadă în interviurile anterioare.
Candidata în vârstă de 59 de ani a vorbit despre protejarea avortului şi a criticat remarcile sexiste ale rivalului Donald Trump, afirmând că este „foarte important să nu laşi alte persoane să te definească”.
Cu toate acestea, gazda podcastului, Alexandra Cooper, a fost criticată de ascultători pentru că a orientat emisiunea către politic, o ilustrare suplimentară a unei Americi ultra-polarizate.
În felul său, Trump a procedat la fel în această campanie, invitându-se în mass-media netradiţionale, în special în podcasturile de dreapta, populare în rândul tinerilor, sau schimbând opinii cu Elon Musk pe reţeaua socială a miliardarului, X. Dar Harris a arătat că are şi ea propria sa sferă mediatică.
Click to display the embedded YouTube video
Cu prezentatorul de radio Howard Stern, care marţi a numit-o „grozavă” şi a îndemnat-o să „pună capăt acestui coşmar” învingându-l pe Trump, Harris a vorbit despre preferinţa sa pentru cerealele cu cereale şi stafide, despre antrenamentele de dimineaţă pe care le face în timp ce urmăreşte o emisiune politică de stânga şi despre faptul că este un fan al pilotului britanic de Formula 1 Lewis Hamilton.
A doua zi, Trump l-a atacat pe prezentator pe reţeaua sa Truth Social, spunând că acesta „s-a făcut de râs în emisiunea sa radio patetică” punând „atât de multe întrebări frumoase” încât chiar Harris „a fost jenată” în legătură cu asta.
Dar democrata a vorbit despre lucruri serioase. În platoul emisiunii „Late Show” a lui Stephen Colbert, ea a fost presată să vorbească despre războiul Israelului din Gaza. Şi a fost aspru criticată de republicani pentru că a declarat pe ABC că nu ar fi schimbat nimic din deciziile politice ale lui Joe Biden.
Potrivit lui Kenneth Miller, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Nevada, Las Vegas, mediile netradiţionale sunt din ce în ce mai mult o modalitate bună pentru un candidat de a-şi prezenta agenda alegătorilor.
„Sincer, media tradiţionale pun întrebările greşite”, a declarat el la AFP.
„Trump caută media prietenoase”, continuă el, în timp ce „Harris caută media care îi oferă acces la alegătorii de care are nevoie, în special cei sub 50 de ani şi independenţii”.
Iar candidaţii „apreciază” aceste canale, potrivit lui Miller.
De fapt, Harris i-a spus marţi lui Howard Stern că această secvenţă mediatică specială în mijlocul campaniei a fost „un fel de terapie” pentru ea. Cu câteva ore mai devreme, Trump a declarat la un post de radio din Los Angeles: „Ştiţi ce este pentru mine? Terapie”.
Donald Trump a exclus definitiv miercuri participarea la o a doua dezbatere prezidenţială împotriva lui Kamala Harris, rivala sa democrată în cursa pentru Casa Albă.
„Nu va fi nicio revanşă”, a scris miliardarul republican pe reţeaua sa, Truth Social, în pofida propunerilor CNN şi Fox News de a difuza o dezbatere faţă în faţă între cei doi candidaţi. „Kamala a spus clar ieri că nu va face nimic diferit de Joe Biden, deci nu este nevoie de o dezbatere”.
Cu patru săptămâni înainte de alegeri, care sunt mai indecise ca niciodată, poporul american nu-i va vedea pe cei doi candidaţi confruntându-se pentru a doua oară, aşa cum este tradiţia.Trump a oferit şi alte motive pentru refuzul său. În special, el a explicat că „este deja foarte târziu în proces, votul a început deja”.
De asemenea, el crede că nu trebuie să dezbată din nou, pentru că, potrivit lui, a dominat-o pe Harris la 10 septembrie.
„Am câştigat ultimele două dezbateri, una cu Joe escrocul, cealaltă cu Kamala mincinoasa”, a spus el.
Potrivit multor observatori, vicepreşedinta democrată a fost cea care a câştigat duelul lor televizat.
Fost procuror, Kamala Harris a reuşit să îl scoată din sărite pe rivalul său pe subiectele cele mai susceptibile să îi rănească orgoliul – prezenţa la mitingurile sale, dezamăgirea foştilor săi aliaţi politici, reputaţia sa internaţională – împiedicându-l să îşi dezvolte viziunea pentru ţară.
CNN a stabilit joi un ultimatum pentru ca candidaţii să accepte să dezbată la 23 octombrie la Atlanta, în Georgia. Fox News propusese o dezbatere în Pennsylvania în 24 sau 27 octombrie.
Dezbaterea de la 1 octombrie dintre cei doi contracandidaţi, J.D. Vance şi Tim Walz, care a fost considerată destul de strânsă şi uşor în avantajul republicanului, va fi, prin urmare, ţinută minte ca ultima dezbatere majoră între republicani şi democraţi, în timp ce aceştia îşi prezintă viziunile pentru ţară.
Trump şi Harris rămân la egalitate în sondaje în statele-cheie care vor decide votul din 5 noiembrie.
Acest lucru se întâmplă în ciuda unei serii de răsturnări fără precedent ale campaniei: condamnarea penală a lui Donald Trump, două tentative de asasinat împotriva sa şi retragerea actualului preşedinte Joe Biden din cursă în această vară, la câteva săptămâni după o dezbatere dezastruoasă care a alimentat îngrijorările cu privire la sănătatea sa.