WORLD

Alegeri SUA. Trump sau Harris? Complicatul sistem electoral american. Cât durează până la aflarea câștigătorului

Alegeri SUA. Trump sau Harris Complicatul sistem electoral american. Cât durează până la aflarea câștigătorului
Sursă foto: Reno gazette

Alegeri SUA. Trump sau Harris? Luptă acerbă pentru Casa Albă. Alegerile prezidenţiale din SUA vor avea loc pe 5 noiembrie, însă câștigătorul ar puta fi cunoscut abia la câteva zile după închiderea urnelor. Sistemul electoral este unul complicat. În centrul acestui sistem de vot indirect se află alegătorii din colegiul electoral. 

Sistemul de vot american

Sistemul datează din Constituţia de la 1787, care stabilea regulile alegerilor prezidenţiale bazate pe sufragiul universal indirect într-un singur tur.

Părinţii fondatori au văzut în acest sistem un compromis între alegerea preşedintelui prin sufragiu universal direct şi alegerea de către Congres, considerată prea nedemocratică.

Sute de amendamente propuse în vederea modificării sau a desfiinţării colegiului electoral au fost înaintate Congresului de-a lungul deceniilor şi al victoriilor şocante, însă niciunul nu s-a concretizat.

Preşedintele Statelor Unite este ales prin sufragiu universal indirect într-un singur tur de scrutin.Alegătorii marchează pe buletinul de vot sau pe o maşină de vot căsuţa corespunzătoare candidatului la preşedinţie pe care îl aleg (şi vicepreşedintele său). Ei pot alege între Donald Trump sau Kamala Harris, dar şi alţi candidaţi marginali, precum candidata Partidului Verde, Jill Stein, sau Robert Kennedy Jr, independent care îl susţine pe Donald Trump.

În realitate, însă, americanii nu votează direct pentru aceste nume, ci pentru cei 538 de electori care alcătuiesc ceea ce se numeşte Colegiul Electoral. Ei sunt cei care vor vota în numele electoratului pentru unul dintre cei doi candidaţi. Pentru a fi ales preşedinte, un candidat trebuie să obţină voturile a cel puţin 270 dintre aceştia.

Votul în Colegiul Electoral se bazează pe principiul „câştigătorul ia totul”

Fiecare stat are un număr de electori raportat la numărul de reprezentanţi pe care îi are în Congres: 100 de senatori – doi pentru fiecare stat – şi 435 de reprezentanţi, distribuiţi în funcţie de populaţia statului. Rezultă astfel un total de 535 de electori, la care se adaugă trei alocaţi Washington D.C., capitala ţării, care nu are niciun reprezentant în Congres.

În acest an, cel mai populat stat, California, are 54 de electori. Cel mai puţin populate state, precum Alaska, Delaware şi Vermont, au fiecare câte trei electori. Aceste cifre se pot modifica în funcţie de recensământ.

Reprezentanţii alegătorilor în Colegiul Electoral sunt numiţi în mod diferit în fiecare stat. Aceştia sunt adesea aleşi locali sau susţinători aleşi de partide.

Desemnarea modului de vot în Colegiul Electoral se bazează pe principiul „câştigătorul ia totul”, adică: acel candidat care obţine majoritatea voturilor într-un anumit stat câştigă toate voturile reprezentative alocate statului respectiv în Colegiul Electoral. Excepţiile sunt Nebraska şi Maine, unde „marii electori” sunt alocaţi pe o bază proporţională.

Acest sistem înseamnă că un candidat poate câştiga cursa pentru Casa Albă fără a avea cel mai mare număr total de voturi la nivel naţional. S-a întâmplat în 2016, când Donald Trump a fost ales preşedinte al SUA, deşi contracandidata sa, democrata Hillary Clinton, câştigase votul popular cu o marjă de două procente faţă de el.

Răsturnare de situație în alegerile din SUA
Sursă foto: colaj Mediaflux

Până ieri, peste 51 de milioane de persoane votaseră deja

Mai mult decât o simplă zi de alegeri, 5 noiembrie marchează sfârşitul votului. Este, de fapt, ultima zi în care alegătorii îşi pot exprima votul, pentru că în 47 de state este posibil să se voteze anticipat de ceva timp. Secţiile de votare sunt deschise în avans, la ore care variază în funcţie de localitate.

Acest lucru oferă flexibilitate calendarului electoral, mai ales că ziua alegerilor este întotdeauna într-o marţi.

La 3 noiembrie, cu doar două zile înainte de ziua alegerilor, peste 51 de milioane de persoane votaseră deja.

De asemenea, este posibil ca americanii să voteze prin corespondenţă, adică fără a fi necesar să se meargă la o secţie de votare, ci prin trimiterea unui plic cu buletinul de vot completat. Şi aici, fiecare stat îşi defineşte propriile proceduri.

În 2020, un an marcat de pandemia de Covid-19, tabăra lui Donald Trump a criticat sever votul prin corespondenţă, considerând că „frauda electorală” denunţată rezidă în esenţă în numărarea acestui tip de vot.

De ce sunt important statele ”swing”

Timp de mai multe săptămâni, toate privirile au fost aţintite asupra aşa-numitelor „swing states”, state-cheie, state-pivot sau chiar „purple states”, adică state „violet”, pentru că pot deveni fie roşii, adică pot fi câştigate de republicani, fie albastre, culoarea democraţilor.

În alegerile prezidenţiale americane, în care statele sunt de o importanţă vitală, rezultatul în unele dintre ele este dat ca sigur: istoric, ele au fost câştigate de un anumit partid, cum ar fi California de democraţi sau Texas de cealaltă tabără. La mijloc, există state în care victoria este mult mai strânsă şi în care, în alegerile recente, culoarea câştigătoare s-a schimbat.

Din statele susceptibile a fi câştigate în avans, potrivit site-ului de specialitate FiveThirtyEight, care este un agregator al principalelor sondaje realizate peste Atlantic, Kamala Harris poate conta pe 183 de electori siguri şi 44 de electori probabili, faţă de 122 şi, respectiv, 95 pentru Donald Trump. În ambele cazuri, cei 270 de electori necesari pentru a câştiga nu sunt acolo. Prin urmare, trebuie câştigate alte state din afara bastioanelor fiecărui partid.

Alegeri SUA. Statele Swing

Anul acesta, există şapte „swing states”: Arizona, Carolina de Nord, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania şi Wisconsin. Împreună, acestea reprezintă 93 de voturi reprezentative valoroase.

Pennsylvania

În mod clar cel mai râvnit stat, arbitrul alegerilor. Donald Trump a câştigat aici la mustaţă în 2016 şi Joe Biden la fel în 2020.

Muncitorii cu gulere albastre din acest stat din nord-est, care a cunoscut un declin industrial major, au trecut de la democraţi la Donald Trump. Dar Kamala Harris speră să îi recâştige pe unii dintre ei datorită marilor proiecte de infrastructură creatoare de locuri de muncă lansate de Joe Biden şi de sprijinului sindicatelor.
Marile oraşe Philadelphia şi Pittsburgh înclină spre vicepreşedinte, în timp ce fostul preşedinte mizează pe populaţia rurală.

Michigan

Un alt bastion democrat marcat de dezindustrializare care a înclinat pentru Donald Trump în 2016, spre surprinderea tuturor. Joe Biden a câştigat-o din nou în 2020.
Comportamentul numeroşilor alegători musulmani şi arabi din acest stat, care au fost indignaţi în ultimul an de sprijinul acordat de SUA Israelului în războiul său împotriva Gaza, va fi crucial pentru Kamala Harris.

Totuşi, în acest leagăn al industriei auto, candidatul democrat a primit sprijinul principalului sindicat din sector, UAW.
Donald Trump mizează pe costul vieţii pentru a mobiliza clasa de mijloc, prezentându-l pe adversarul său drept co-responsabil pentru un mandat democrat marcat de inflaţie.

Wisconsin

Un alt stat pierdut de democraţi în 2016 şi recucerit în 2020.

Republicanii, al căror partid s-a născut în acest stat, şi-au ţinut marea convenţie acolo în iulie.

Democraţii speră să îi cucerească pe republicanii moderaţi, respinşi de retorica scandaloasă a lui Donald Trump, mizând pe „ameninţarea existenţială la adresa democraţiei” pe care acesta ar reprezenta-o.

Georgia

În urma marilor mişcări antirasiste, acest stat conservator cu populaţie afro-americană numeroasă (aproximativ 30% din electorat) îl preferase pe democratul Joe Biden în 2020.
Kamala Harris, care ar putea deveni prima femeie de culoare care ajunge la Casa Albă, speră să se adreseze tinerilor şi minorităţilor din Atlanta. Dar se pare că se luptă să obţină votul bărbaţilor de culoare.
Constituţia religioasă considerabilă a statului îl laudă pe Donald Trump ca arhitect al abrogării garanţiei federale privind avortul.

Carolina de Nord

Singurul dintre cele şapte „state oscilante” în 2024 fost votat în favoarea republicanilor în 2020. De fapt, statul nu a mai votat cu democraţii din 2008, dar a ales un guvernator democrat din 2017.
După trecerea devastatoare a uraganului Helene, care a ucis cel puţin 101 persoane în Carolina de Nord, Donald Trump a răspândit acuzaţii false cu privire la răspunsul guvernului la catastrofă. Dar impactul asupra electoratului local este greu de determinat.
La fel ca în Georgia, Kamala Harris mizează pe afro-americani şi pe tineri.

Arizona

Teritoriu mai degrabă republican, acest stat din sud-vestul ţării a creat o surpriză în 2020 alegându-l pe Biden la limită, cu un avans de 10.457 de voturi.
Însă tema imigraţiei ilegale, subliniată de candidatul republican în termeni din ce în ce mai acerbi, ar putea atinge un punct sensibil în acest stat de la graniţa cu Mexicul, în ciuda numărului mare de latino-americani.
Totuşi, există speranţe pentru Kamala Harris: în 2022, statul a respins un candidat trumpist la funcţia de guvernator, alegând un democrat.

Nevada

Cel mai puţin populat dintre „swing states”, cunoscut pentru cazinourile din Las Vegas, nu a mai votat pentru un republican de la George Bush în 2004.
Conservatorii cred însă că îl pot întoarce în favoarea lor, bazându-se în special pe populaţia latino-americană, care se distanţează tot mai mult de democraţi, în special bărbaţii.
Susţinătorii Kamalei Harris speră că sosirea de noi rezidenţi, angajaţi mai tineri şi mai bine educaţi, care vin adesea din California vecină pentru a lucra în domeniul tehnologiei sau al tranziţiei energetice, ar putea înclina în favoarea lor.

Rezultatele finale pot apărea la zile bune după încheierea votului de marți.

Mihnea Tălău. Redactor la MediaFlux. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în decursul ... vezi toate articolele
Parteneri
Cum arăta casa lui Paris Hilton înainte de a fi făcută scrum de incendiile din Los Angeles. A fost cumpărată în 2021, cu 8,4 milioane $
Cum arăta casa lui Paris Hilton înainte de a fi făcută scrum de incendiile din...
Planta pe care e bine să o pui pe calorifer. Îmbunătățește aerul din cameră
Planta pe care e bine să o pui pe calorifer. Îmbunătățește aerul din cameră
Investiţie de 5 miliarde de dolari pentru una dintre cele mai mari fabrici de desalinizare din lume
Investiţie de 5 miliarde de dolari pentru una dintre cele mai mari fabrici de desalinizare...
Unde poți verifica dacă angajatorul tău are datorii la stat. Lista albă va fi publicată de ANAF
Unde poți verifica dacă angajatorul tău are datorii la stat. Lista albă va fi publicată...
Horoscop rune 13-19 ianuarie 2025. Porți o povară grea pe care cei din jur nu o văd. De tine depinde să scapi de ea!
Horoscop rune 13-19 ianuarie 2025. Porți o povară grea pe care cei din jur nu...
Este legal să depășești prin dreapta, pe banda 1? Ce scrie, de fapt, în Codul Rutier
Este legal să depășești prin dreapta, pe banda 1? Ce scrie, de fapt, în Codul...
Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania
Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în...
Boala ciudată de care suferă tot mai mulţi oameni după ce înlocuiesc lucrul cu vacanţa. Pentru ei, concediul începe cu un coşmar
Boala ciudată de care suferă tot mai mulţi oameni după ce înlocuiesc lucrul cu vacanţa....
Locul superb din România care atrage sute de străini, an de an. Pe timp de iarnă arată ca un adevărat colț de Rai
Locul superb din România care atrage sute de străini, an de an. Pe timp de...
Se înlocuiesc permisele auto vechi. Ordin UE pentru toate țările. Care este data limită
Se înlocuiesc permisele auto vechi. Ordin UE pentru toate țările. Care este data limită
Vreme greu de suportat în România. Temperaturi incredibile
Vreme greu de suportat în România. Temperaturi incredibile
Protest în Capitală: Un bărbat asupra căruia a fost găsită o sumă mare bani, dus la poliţie
Protest în Capitală: Un bărbat asupra căruia a fost găsită o sumă mare bani, dus...
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld....
Cine se ascunde, de fapt, în spatele cunoscutului lanţ de supermarketuri Mega Image
Cine se ascunde, de fapt, în spatele cunoscutului lanţ de supermarketuri Mega Image
Un semn de circulație dă mari bătăi de cap. Mulți șoferi îl încurcă
Un semn de circulație dă mari bătăi de cap. Mulți șoferi îl încurcă
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau...
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată...