Părinții nu pot restricționa complet toate lucrurile pe care și le doresc micuții lor, dar pot încerca să mențină un echilibru și să evite anumite alimente pe care medicii pediatri nu le dau niciodată copiilor lor. Din păcate, obezitatea la copii a devenit un fenomen îngrijorător și în țara noastră în ultimii ani.
Înainte de a avea copii, mulți dintre viitorii părinți își imaginează că vor crește mâncăcioși sănătoși și aventuroși și promit să evite să le dea micuților alimente care nu sunt nutritive și bune pentru ei. Dar realitatea tinde să fie departe de această viziune.
„În general, nu vă stresați din cauza asta”, a recomandat Dr. Elizabeth Davis, medic pediatru și medic de medicină sportivă la Orlando Health Arnold Palmer Hospital for Children.
„Sunt pediatru și am fost umilită odată ce am devenit părintele unui mâncător foarte pretențios. Fetița mea de 5 ani nu a întâlnit niciodată un chips sau un dulce sau o „gustare” care să nu-i placă! Fructele și legumele sunt o altă poveste.”
Ea a subliniat faptul că părinții nu pot restricționa complet toate lucrurile pe care doresc să le aibă copiii lor. De exemplu, fiica ei bea acasă doar apă și lapte.
„Cu toate acestea, dacă merge la o petrecere aniversară și ia o cutie de suc sau două, este în regulă”, a spus Davis. „Sau dacă ieșim la cină și ea vrea limonadă sau lapte cu ciocolată ca un tratament special, OK. Doar nu o facem în fiecare zi sau chiar săptămânal. Este un răsfăț!”
Cu toate acestea, există anumite alimente pe care pediatrii precum Davis tind să evite să le dea copiilor lor sau cel puțin să limiteze frecvența cu care o fac.
„Nu există multe alimente care ar trebui să fie 100% în afara limitelor. Moderația, varietatea și echilibrul sunt cheia sănătății nutriționale și a sănătății generale a organismului. Acestea fiind spuse, bomboanele tari sunt un aliment pe care în general îl evit și pe care nu îl dau niciodată copiilor mei.
Conținutul de zahăr din bomboanele tari este considerabil și contribuie la apariția cariilor dentare și la spargerea smalțului. De asemenea, reprezintă un pericol de sufocare, așa că, dacă ar trebui să interzic un singur lucru, acesta ar putea fi acela.”, spune Dr. Christina Johns, medic pediatru de urgență și consilier medical principal la PM Pediatric Care din Annapolis, Maryland pentru Huffpost.
„Am crescut în sud mâncând destul de multe alimente precum bologna și carne la ceaun sau tăiței ramen la prânz și gustare.
Nu le dau copiilor mei aceste alimente pentru că sunt alimente foarte procesate și ambalate, care conțin prea multă sare și grăsimi rele, în condițiile în care există opțiuni mai sănătoase, cu alimente integrale reale, disponibile.”, explică Dr. Candice Jones, pediatru în Orlando, Florida.
„Ca pediatru care pledează pentru o alimentație conștientă și intuitivă, fac tot posibilul să nu demonizez sau să condamn niciun aliment. Cu toate acestea, există o băutură consumată frecvent despre care îmi avertizez copiii, și anume băuturile energizante.
Băuturile energizante pot fi periculoase și au provocat efecte adverse la copii. Nu recomand copiilor să consume cofeină în general, deoarece este un drog stimulent și poate duce la dependență, dar băuturile energizante în special pot avea consecințe grave.
Băuturile energizante nu sunt reglementate și pot conține doze foarte mari de cofeină, în plus față de alte substanțe potențial dăunătoare, care pot duce la supradoze de cofeină, insomnie, efecte cardiace, convulsii și chiar deces.
În cel mai bun caz, băuturile energizante vor afecta adesea somnul și pot deregla starea de spirit. Nu consider că băuturile energizante sunt sigure sau în vreun fel benefice pentru copii.”, spune Dr. Yami Cazorla-Lancaster, pediatru în Yakima, Washington, și autor al cărții „A Parent’s Guide to Intuitive Eating: Cum să crești copii cărora le place să mănânce sănătos”
„Evit peștele bogat în mercur, cum ar fi macroul, marlinul, peștele-spadă, tilefish, tonul. Mercurul poate fi toxic pentru sistemul nervos/creier în cazul unei expuneri ridicate, așa că este mai bine să fie evitat complet în cazul copiilor mici și al adolescenților cu un creier în dezvoltare.”, mai spune Davis.
„Nu am servit niciodată suc copiilor mei. Sucurile și băuturile răcoritoare sunt foarte bogate în zahăr concentrat – zaharoză – și, de asemenea, adesea sirop de porumb bogat în fructoză.
Acestea conțin în plus mult prea mult zahăr adăugat și sunt foarte sărace în fibre. Serviți și încurajați consumul de apă, în special începând cu vârsta de șase luni și mai sus, astfel încât să se obișnuiască cu ea și, împreună cu ea, serviți fructe care au beneficiile suplimentare ale conținutului ridicat de fibre.
Acestea te fac mai sătul, cu mai puțin zahăr în sânge, iar apa potolește cel mai bine setea.”, precizează Dr. Jennifer Trachtenberg, pediatru în New York City
„Alimentele care prezintă pericol de sufocare pentru copiii mici și cei mici includ floricele de porumb, hotdogi, struguri, roșii cherry, bomboane tari, gumă, morcovi, bucăți de carne gătită etc.
Aceste alimente ar trebui tăiate în bucăți foarte mici sau evitate cu totul până când copiii sunt mai mari.”, spune Davis.
„Copiii mei nu consumă lactate nepasteurizate sau „crude” sau alte produse alimentare și băuturi. Există un risc de infecții gastrointestinale și diaree severă.”, mai spune Davis.