Amenzi de 5.000 de lei dacă faci grătar de 1 Mai în aer liber. O lege de acum 10 ani arată ce este interzis să faci în astfel de situații, existând o serie de condiții care trebuie îndeplinite ca să n-ai probleme cu poliția.
Un act normativ de acum 10 ani, mai exact legea nr. 54/2012, arată prevederile care trebuie evitate pentru amenzi usturătoare atunci când faci grătar în aer liber.
Astfel, orice activitate de tip picnic desfășurată în spațiul liber, care presupune consum de băuturi/ alimente, după caz, cu aprinderea focului, e bine reglementată. Legea prevede doar două zone în care se poate organiza un picnic/ grătar.
Există zone indicate pentru activitățile de picnic, fără a fi permisă utilizarea focului și zone special amenajate pentru grătare. Ele trebuie dotate cu utilități și facilități pentru desfășurarea acestor activități.
Care sunt aceste zone, de fapt? Ei bine, conform legii, sunt zonele care apar în planurile de zonificare ale parcurilor din localitate sau în părțile limitrofe ale pădurilor situate în intravilanul acestora, notează avocatnet.ro.
Grătarul poate fi făcut, așadar, în aer liber, dacă se iau în primul rând măsuri de siguranță și dacă focul nu pune în pericol real mediul înconjurător. Cei care nu au un loc special amenajat, atent supravegheat, riscă amenzi de la 2.000 până la 5.000 de lei!
Aceste zone mai trebuie dotate și cu containere pentru a evita o amendă. E vorba despre containere destinate colectării selective a deșeurilor, cu inscripțiile de rigoare. De asemenea, în zonele respective e recomandată și plasarea unor toalete ecologice. Cei care iau parte la un picnic sau un grătar sunt nevoiți să selecteze atent gunoaiele pe care le lasă în urmă. Și pentru asta sunt prevăzute contravenții. Acestea ajung până la 500 de lei.
Mai mult, cei care lasă focul deschis, fie că vorbim de focul de la grătar sau aruncarea unei țigări, pot primi o amendă de maximum 3.000 de lei.