NEWS

ANAF verifică bunurile românilor. Sunt echipe mobile de control și se dau amenzi

ANAF verifică bunurile românilor. Sunt echipe mobile de control și se dau amenzi
Sursă foto: ANAF

După intrarea țării noastre în Spațiul Schengen, ANAF verifică bunurile românilor. Transporturile internaționale nu mai sunt controlate sistematic la punctele de frontieră, dar pe drumurile publice sunt echipe mobile de control ale DGAF.

ANAF verifică bunurile românilor

Aderarea României la Spațiul Schengen a generat pentru administrația fiscală o serie de noi provocări în ceea ce privește respectarea obligațiilor utilizatorilor de a declara în Sistemul RO e-Transport date despre bunurile transportate internațional. Este vorba despre prevederile O.U.G. nr. 41/2022 cu modificările și completările ulterioare, prin renunțarea la controlul sistematic, instituționalizat, efectuat în punctele de trecere a frontierei de stat.

Cu toate acestea, demersurile anterioare întreprinse la nivelul administrației fiscale pentru operaționalizarea Sistemului RO e-Transport, precum și eforturile de declarare anticipată realizate la nivelul mediului de afaceri a permis administrației să absoarbă cu ușurință șocul renunțării la controalele fizice asupra mijloacelor de transport bunuri în punctele de trecere a frontierei de stat.

S-au implementat metode selective de control ce se aplică pe drumurile publice și spațiile de servicii situate în proximitatea granițelor cu statele membre U.E. învecinate.

Echipe mobile de control ale DGAF

Astfel, utilizând sistemele de camere de luat vederi cu recunoaștere a numerelor de înmatriculare ale vehiculelor care intră/ies în/din România, coroborat cu datele declarate anticipat de utilizatori prin Sistemul RO e-Transport, sistemul informatic dezvoltat alertează în mod operativ echipele mobile de control ale DGAF.

Din punct de vedere operațional, echipele mobile de control sunt dotate cu autospeciale inscripționate ANAF – Antifraudă, dotate cu mijloace acustice și vizuale necesare pentru identificarea mijloacelor de transport vizate de sistemul informatic, interceptarea dinamică și îndrumarea / însoțirea acestora în spațiile de parcare / servicii în care sunt amenajate zone speciale de control.

Autospecialele ANAF-DGAF sunt constituite ca birouri mobile în care inspectorii antifraudă au la dispoziție mijloacele IT necesare pentru a accesa la distanță bazele de date ANAF, precum și alte mijloace tehnice necesare controlului în trafic.

Amenzi de aproape 1,5 milioane de lei

ANAF transmite că doar în luna ianuarie 2025, DGAF a efectuat în proximitatea punctelor de acces în/din România acțiuni de control constând în verificarea a 5.275 vehicule de transport marfă ceea ce reprezintă 3.61% din traficul monitorizat.

Cu ocazia controalelor antifraudă desfășurate în mod operativ au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 1.487.500 lei și s-a dispus confiscarea contravalorii bunurilor de 612.727 lei. Totodată, urmare analizei de risc a datelor din Sistemul RO eTransport au fost inițiate acțiuni specifice de control antifraudă prin care au fost stabilite sume suplimentare datorate bugetului de stat în valoare de 53.763.644 lei.

Pentru respectarea prevederilor cadrului legal RO e-Transport dar și pentru combaterea activităților ilicite de transport a bunurilor fără documente de proveniență legală, activitatea de monitorizare și control desfășurată de ANAF-DGAF, va continua în perioada următoare atât în proximitatea punctelor de acces în/din România cât și pe principalele drumuri și noduri rutiere din interiorul României.

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele