WORLD

Anchetă a Parchetului European la Munchen, cu ramificaţii în mai multe state. Doi dintre suspecți sunt din România

Anchetă a Parchetului European la Munchen cu ramificaţii în mai multe state. Doi dintre suspecți sunt din România

Anchetă a Parchetului European la Munchen, cu ramificaţii în mai multe state. Parchetul European derulează o amplă anchetă care vizează o fraudă de tip carusel de TVA, cu pierderi fiscale estimate la 80 de milioane de euro pentru bugetul Germaniei.

O investigație a Parchetului European (EPPO) din Munchen a dus la descoperirea unei scheme de fraudă de tip carusel de TVA în care sunt implicați 21 de suspecți, cu activități în Germania, Italia, Malta, Portugalia, România, Suedia și Marea Britanie, potrivit unui comunicat al instituției. Nucleul activității infracționale a grupului de crimă organizată a fost localizat în Berlin și Leipzig (Germania), unde principalii suspecți au organizat o schemă de fraudă de tip „carusel” privind TVA.

Se precizează că doi dintre suspecţi, care erau responsabili de organizarea documentelor activităţii infracţionale, sunt stabiliţi în România, iar unul dintre ei a fost arestat miercuri.21 de suspecţi au acţionat în mai multe state, doi dintre cei vizaţi fiind din România.

Au fost efectuate percheziţii simultane şi au fost colectate cu succes date, e-mail-uri, chat-uri şi documente. Nucleul activităţii infracţionale a grupului de crimă organizată a fost localizat în Berlin şi Leipzig (Germania), unde principalii suspecţi au organizat o schemă de fraudă de tip „carusel” privind TVA”, a mai precizat Parchetul European.

Cei 21 de suspecți au creat facturi false pentru servicii VoIP (Voice over Internet Protocol), iar apoi au solicitat TVA de la autoritățile fiscale. Ca urmare, aceștia au cauzat fiscului german pierderi fiscale estimate la 80 de milioane de euro.

Aceasta nu este cea mai mare fraudă la TVA descoperită de Parchetul European

În luna noiembrie, Parchetul European (EPPO), împreună cu autoritățile din 14 state membre ale UE, a desfășurat peste 200 de percheziții în legătură cu o schemă complexă de fraudă la TVA bazată pe vânzarea de bunuri electronice, iar prejudiciul estimat este de 2,2 miliarde de euro. Aceasta acțiune, denumită „Operațiunea Admiral” a avut loc în Belgia, Cipru, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Portugalia, România, Slovacia și Spania și a fost considerată atunci cea mai mare fraudă de TVA descoperită în Europa. În cadrul acestei operațiuni au fost efectuate percheziții în Cehia, Ungaria, Italia, Olanda, Slovacia și Suedia.