NEWS

Anunț crucial cu privire la facturile românilor. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunță ce plăți se impun

Anunț crucial cu privire la facturile românilor. Ministrul Energiei Sebastian Burduja anunță ce plăți se impun
Sebastian Burduja, despre plafonul pentru facturi Foto: Colaj MediaFlux

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a oferit noi detalii cu privire la facturile românilor. Oficial susține că Executivul va proteja consumatorii vulnerabili, dacă se va renunța la plafonarea prețurilor la energie și gaze.

Sebastian Burduja: „România are datoria să protejeze consumatorii vulnerabili”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat, vineri seara, că de la 1 aprilie 2025, odată cu posibila renunțare a Guvernului Ciolacu la plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze, piața energetică va fi marcată de o competiție între furnizori, care ar putea duce chiar la scăderea prețurilor. În cazul unei creșteri a prețurilor, Executivul este pregătit să intervină pentru a sprijini consumatorii vulnerabili.

Acești consumatori, persoane cu venituri mici pentru care plata facturilor reprezintă o povară și care ar putea ajunge sub pragul de sărăcie după achitarea lor, vor beneficia de protecția statului român. Guvernul trebuie să-i ajute indiferent de forma finală a schemei de sprijin. Mecanismele pieței permit consumatorilor să schimbe furnizorii, inclusiv de mai multe ori pe an, fără constrângeri. Acest lucru obligă companiile să fie competitive în ofertele lor pentru a-și păstra clienții.

Țara noastră, la fel ca alte state membre ale Uniunii Europene (UE), are datoria să protejeze consumatorii vulnerabili. Totuși, oficialul român a recunoscut că actualul sistem de subvenții ar putea fi îmbunătățit pentru a direcționa mai bine sprijinul către cei care au cu adevărat nevoie.

O companie trebuie să se uite și la ce fac concurenții, dacă vrea să își păstreze clienți în portofoliu. Pentru că dacă vine cu o ofertă prea mare, categoric clienții respectivei companii vor alege un competitor. Contractele nu sunt fixe, adică în sensul că nu ești prizonierul unui contract, poți să-ți schimbi furnizorul oricând, și chiar de mai multe ori pe an. Nu este absolut nicio problemă.

Sunt ferm convins că acei consumatori vulnerabili, cu venituri mici, cei pentru care plata acestor facturi reprezintă o povară în bugetul familiei, cei care după plata facturilor ar coborî sub pragul de sărăcie, aceștia vor fi protejați de Guvernul României, indiferent de cum va arăta schema.

Asta face orice stat membru al Uniunii Europene. Toți își protejează consumatorii vulnerabili. România a ales să protejeze pe bază de consum, și atunci, sigur că, dacă ești un multimilionar și ai 10 apartamente goale în cartiere de lux din București, beneficiezi de subvenție.

Ceea ce, principial, poate nu este tocmai în regulă, pentru că ar trebui să direcționăm mai bine sprijinul către cei vulnerabili. Trebuie să ne gândim, într-adevăr, și la această categorie. Poate nu este sub 100 de KWh pe lună, poate nu este nici peste 300 KWh pe lună”, a anunțat, vineri seară, ministrul Energiei în cadrul unei intervenții TV la Digi24.

Sebastian Burduja anunță cât vor crește facturile

Cât despre majorările prețurilor, ministrul Energiei a transmis că impactul ar putea fi moderat, cu o majorare de câțiva euro pe lună. În situațiile în care acest cost suplimentar devine insuportabil, Guvernul Ciolacu va interveni cu subvenții pentru a sprijini consumatorii afectați.

Conform declarațiilor oficialului, este necesară alocarea unor resurse financiare în bugetul pe anul viitor. Acesta să fie similar cu cele de anul trecut, pentru a susține măsurile de protecție. Sebastian Burduja crede că astfel de soluții vor fi identificate împreună cu Ministerul Finanţelor, condus de Tanczos Barna.

Dacă se încadrează la acel 0,8 lei per KWh, și acum va fi la un leu, va fi o creștere, dar vorbim de câțiva euro pe lună, sau 10, 20, poate 30 lei. Poate fi o creștere suportabilă, și dacă nu-i suportabilă, atunci statul vine cu subvenție și protejează, pentru că înseamnă că acel client intră în categoria consumatorului vulnerabil.

Este cert că la proiectul de buget am avea nevoie de niște resurse, măcar la nivelul de anul trecut. Noi anul trecut am început bugetul cu 1.000.000.000 de lei la Ministerul Energiei, și o sumă similară la Ministerul Muncii pentru această schemă de compensare-plafonare.

E adevărat, erau datorii din urmă, și atunci am reușit să mai stingem din ele, și am dat spațiu de respiro acestor furnizori. Un lucru similar ar trebui să-l facem și acum, și cred, sunt convins, din toate discuțiile pe care le-am avut cu domnul ministru Tanczos Barna, se pot găsi aceste soluții și trebuie să le găsim”, a punctat oficialul român.

 

[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele
Parteneri
Poveştile de groază ale angajaţilor asiatici în România.
Poveştile de groază ale angajaţilor asiatici în România. "Am muncit 7 zile din 7, câte...
Gigantul străin care face angajări pe bandă rulantă și oferă salarii bune. Mii de locuri de muncă sunt disponibile
Gigantul străin care face angajări pe bandă rulantă și oferă salarii bune. Mii de locuri...
Bancnotă dedicată regelui Carol I, desemnată cea mai bună bancnotă comemorativă din 2024
Bancnotă dedicată regelui Carol I, desemnată cea mai bună bancnotă comemorativă din 2024
Fabrica mare din România care a fost demolată și va fi transformată într-un complex comercial. Era un simbol pe vremea comunismului, dar ulterior a ajuns în paragină
Fabrica mare din România care a fost demolată și va fi transformată într-un complex comercial....
Cazul Prodanca – Reghe tras la indigo: Amanta s-a dus după fotbalist în Dubai, iar soţia e disperată
Cazul Prodanca – Reghe tras la indigo: Amanta s-a dus după fotbalist în Dubai, iar...
Moneda din România care se vinde pentru o sumă complet neașteptată. Unii români o consideră banală, dar pentru colecționari e foarte importantă
Moneda din România care se vinde pentru o sumă complet neașteptată. Unii români o consideră...
Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania
Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în...
Boala ciudată de care suferă tot mai mulţi oameni după ce înlocuiesc lucrul cu vacanţa. Pentru ei, concediul începe cu un coşmar
Boala ciudată de care suferă tot mai mulţi oameni după ce înlocuiesc lucrul cu vacanţa....
Zodiile care vor fi lovite puternic de karmă în 2025. Vor avea parte doar de ghinion, iar necazurile nu îi vor ocoli pe acești nativi
Zodiile care vor fi lovite puternic de karmă în 2025. Vor avea parte doar de...
Judecătorii au decis. Avocata lui Călin Georgescu a făcut anunțul: O situație absolut halucinantă
Judecătorii au decis. Avocata lui Călin Georgescu a făcut anunțul: O situație absolut halucinantă
Irinel Columbeanu, gest disperat la azil. „Mă simt prizonier!”
Irinel Columbeanu, gest disperat la azil. „Mă simt prizonier!”
Australian Open. Două românce s-au calificat în turul doi al turneului de tenis
Australian Open. Două românce s-au calificat în turul doi al turneului de tenis
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld....
Cine se ascunde, de fapt, în spatele cunoscutului lanţ de supermarketuri Mega Image
Cine se ascunde, de fapt, în spatele cunoscutului lanţ de supermarketuri Mega Image
Cum poți obține o friptură fragedă de pui. Nu o vei mai găti în alt mod
Cum poți obține o friptură fragedă de pui. Nu o vei mai găti în alt...
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau...
Salariu de 5.800 de euro pe lună pentru acest loc de muncă din România. Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații
Salariu de 5.800 de euro pe lună pentru acest loc de muncă din România. Ce...
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani