NEWS

Anunțurile STS și MAI după alegerile locale și alegerile europarlamentare din 2024.

Anunțurile STS și MAI după alegerile locale și alegerile europarlamentare din 2024.
sursa foto: INQUAM PHOTOS Cornel Putan

STS și MAI au venit cu o serie de informări după desfășurarea alegerilor locale și europarlamentare de duminică 9 iunie. Astfel, au fost peste 1.700 de apeluri la 112 referitoare la nereguli în secţiile de votare și 1.578 de contravenţii sau posibile infracţiuni legate de procesul electoral.

Cele mai multe dintre apeluri au avut loc în Bucureşti şi judeţele Dolj, Mehedinţi, Constanţa şi Giurgiu.

Anunțurile STS și MAI după alegerile locale și alegerile europarlamentare din 2024

Serviciul pentru Telecomunicaţii Speciale (STS) anunţă, luni, că pe timpul desfăşurării alegerilor locale şi europarlamentare din 9 iunie 2024, în intervalul orar 07:00 – 22:00, operatorii Serviciului de urgenţă 112 au preluat şi procesat 1.736 de apeluri de urgenţă care semnalau evenimente în legătură cu procesul de votare. Cele mai multe aleluri au fost înregistrate în Bucureşti şi judeţele Dolj, Mehedinţi, Constanţa şi Giurgiu.

Potrivit STS, cele mai multe cazuri au semnalat suspiciuni de fraudă în cadrul proceselor electorale – 341 apeluri; probleme privind starea urnelor, sigiliilor, ştampilelor, buletinelor de vot, secţiilor de votare etc. – 235 apeluri; tulburarea liniştii şi a ordinii publice în procesul electoral, respectiv în secţii şi în zona secţiilor de votare – 138 apeluri; afecţiuni medicale în secţii şi în zona secţiilor de votare – 71 apeluri; propagandă/campanie electorală – 67 apeluri.

S-au semnalat 54 de apeluri pentru probleme legate de consumul şi comercializarea alcoolului în apropierea secţiilor de votare şi 33 de apeluri privind filmări în cadrul secţiilor de votare şi în apropierea acestora

”Cele mai multe apeluri care au semnalat nereguli privind procesele electorale au fost preluate în Bucureşti şi judeţele Dolj, Mehedinţi, Constanţa şi Giurgiu”, precizează Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

”Conform procedurilor operaţionale, operatorii 112 au transferat cazurile către agenţiile specializate de intervenţie care au competenţă în soluţionarea acestor tipuri de urgenţe. În această perioadă, au fost adaptate permanent fluxurile de lucru între operatorii 112 şi dispecerii agenţiilor de intervenţie pentru a asigura o funcţionare optimă a Serviciului de urgenţă 112”, arată instituţia în comunicat.

MAI: În ziua alegerilor au fost sesizate 1.578 de contravenţii sau posibile infracţiuni legate de procesul electoral

Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au anunţat, luni, că în ziua alegerilor au fost sesizate 1.578 de contravenţii sau posibile infracţiuni legate de procesul electoral, din care aproape 40 la sută nu s-au confirmat, până în prezent. Raportat la alegerile europarlamentare şi locale anterioare şi la aceeaşi perioadă, numărul de sesizări este în scădere cu 3,2%, a arătat sursa citată.

”În urma analizei realizate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne cu privire la modul de îndeplinire a misiunilor desfăşurate în contextul alegerilor europarlamentare şi locale, vă pot confirma că atât în timpul orelor de votare, cât şi pe parcursul nopţii, după închiderea secţiilor de vot, a fost menţinut acelaşi climat normal de siguranţă şi legalitate care a caracterizat întreaga perioadă electorală, fără să fie înregistrate incidente grave pe zona de ordine publică”, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Potrivit sursei citate, în ziua alegerilor au fost sesizate 1.578 de contravenţii sau posibile infracţiuni legate de procesul electoral.

”Dintre acestea, 601 nu s-au confirmat, deci aproape 40%, la acest moment, iar 136 sunt în curs de verificare. Raportat la alegerile europarlamentare şi locale anterioare şi la aceeaşi perioadă, numărul de sesizări este în scădere cu 3,2%”, a explicat Dajbog.

Unsprezece sesizări nu au fost de competenţa structurilor MAI şi au fost transmise către autorităţile competente: Biroul Electoral Central, Birouri Electorale Judeţene sau Autoritatea Electorală Permanentă. În ceea ce priveşte frecvenţa faptelor sesizate, 13,9 % făceau referire la continuarea campaniei electorale, 9,6% la fraudă la vot, 9,5% la fotografierea sau filmarea buletinului de vot. De asemenea, 6,5% dintre sesizări au fost despre posibile infracţiuni de corupere a alegătorilor, iar 5,8 procente semnalau situaţii de turism electoral.

Totodată, 3,9% dintre sesizări au fost despre comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanţă de 500 de metri în jurul localului secţiei de vot, iar 3,5% procente dintre semnalări se refereau la persoane care au sfătuit alegătorii, la sediul secţiilor de votare sau în perimetrul de 500 de metri, să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral.

Alte 2,5% dintre sesizări semnalau prezenţa în cabina de vot şi a altei persoane, în afara celei care votează, iar 44,7% de sesizări au privit alte tipuri de fapte.

Cele mai multe sesizări au fost înregistrate în judeţele Dolj (73 de sesizări), Dâmboviţa şi Mehedinţi (cu câte 71) şi Constanţa (cu 65 de sesizări). De asemenea, în Bucureşti au fost semnalate 66 de încălcări ale legii în context electoral.

Sute de dosare penale

La nivelul întregii ţări, s-au întocmit dosare penale pentru cercetarea a  391 de posibile infracţiuni. De asemenea, au fost aplicate 276 de amenzi, în valoare de 323.000 de lei, şi 233 de avertismente.

În cadrul acţiunilor desfăşurate în trafic în ziua votului, au fost verificate peste 21.300 de persoane cu aproximativ 17.400 de vehicule, fiind aplicate 4.906 sancţiuni contravenţionale şi constatate 63 de infracţiuni.

Peste 84.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne au fost mobilizaţi, sâmbătă şi duminică, pentru a asigura climatul de ordine publică şi protecţia secţiilor de vot, transportul materialelor electorale şi al dosarelor cu rezultatele votării, precum şi pentru a verifica sesizările cu privire la comiterea unor fapte ilegale.

”Menţionez că efectivele MAI asigură în continuare măsurile de protecţie la aproximativ 4.500 de secţii de vot din Bucureşti şi din cele 41 de judeţe. Datorită bunei organizări şi a mobilizării exemplare, structurile Ministerului Afacerilor Interne şi-au îndeplinit obiectivul principal de a asigura desfăşurarea acestor alegeri în condiţii de siguranţă pentru ca cetăţenii să-şi poată exercita liber dreptul constituţional la vot”, a transmis Dajbog.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Ce amenzi riscă românii care fac grătar pe stradă
Ce amenzi riscă românii care fac grătar pe stradă
Locul din România care i-a fascinat pe toți turiștii. Este unic la noi în țară: “Nu am văzut niciodată așa ceva”
Locul din România care i-a fascinat pe toți turiștii. Este unic la noi în țară:...
Premierul Netanyahu şi-a dizolvat cabinetul de război
Premierul Netanyahu şi-a dizolvat cabinetul de război
Podul din România considerat ca fiind unul dintre cele mai frumoase din lume. Inginerul a stat sub el pentru a garanta că întreaga construcție e sigură
Podul din România considerat ca fiind unul dintre cele mai frumoase din lume. Inginerul a...
⚽IMAGINI BOMBĂ cu iubitele jucătorilor de la Națională! Cu cine se iubesc Dennis Man, Drăgușin sau Andrei Burcă. Nu s-au uitat la oricine. Una e avocată, alta e arhitectă ❤️💛💙
⚽IMAGINI BOMBĂ cu iubitele jucătorilor de la Națională! Cu cine se iubesc Dennis Man, Drăgușin...
Premoniţie incredibilă! El e omul de fotbal care a ghicit, în urmă cu 17 zile, scorul corect, România – Ucraina 3-0 în direct! Video
Premoniţie incredibilă! El e omul de fotbal care a ghicit, în urmă cu 17 zile,...
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi se ia la
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi se ia la "trântă" cu...
Povestea româncei care a luat un „maldăr de fier vechi plin cu pânze de păianjen
Povestea româncei care a luat un „maldăr de fier vechi plin cu pânze de păianjen"...
Cum arată Mircea Solcanu la mai bine de 10 ani de când s-a retras din televiziune
Cum arată Mircea Solcanu la mai bine de 10 ani de când s-a retras din...
Românii își IAU BANII ÎNAPOI. Noua regulă din 2024. Plata e imediată
Românii își IAU BANII ÎNAPOI. Noua regulă din 2024. Plata e imediată
Taylor Swift, detronată. Ed Sheeran a depășit-o net
Taylor Swift, detronată. Ed Sheeran a depășit-o net
Putin adună provizii imense de hrană într-un buncăr high-tech, în eventualitatea unui război nuclear. Unde se află adăpostul preşedintelui rus
Putin adună provizii imense de hrană într-un buncăr high-tech, în eventualitatea unui război nuclear. Unde...
Dezvăluire. Cum au ajuns Temu şi Shein, două platforme din China, „să încarce“ maşinile curierilor români: unu din zece colete livrate zilnic vine de pe aceste platforme. Suma medie pe o comandă este de 20-30 de euro, vânzările pot ajunge la 600 mil. euro într-un an
Dezvăluire. Cum au ajuns Temu şi Shein, două platforme din China, „să încarce“ maşinile curierilor...
Atenţie ce faceţi în timpul programului, companiile urmăresc fiecare mişcare: O mare bancă a concediat pe bandă pentru că angajaţii simulau că scriau la tastatură când lucrau hibrid
Atenţie ce faceţi în timpul programului, companiile urmăresc fiecare mişcare: O mare bancă a concediat...
Fără vize în SUA. Știrea momentului despre Visa Waiver vine de la Washington
Fără vize în SUA. Știrea momentului despre Visa Waiver vine de la Washington
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine!...
Alertă de COD ROȘU!
Alertă de COD ROȘU!
INCREDIBIL! Cum arată Andreea Bănică fără strop de machiaj FOTO
INCREDIBIL! Cum arată Andreea Bănică fără strop de machiaj FOTO