NEWS

Apare un nou tip de voucher din 2024. Ce sunt tichetele speciale cu o valoare de 15 lei disponibile de la 1 ianuarie

Apare un nou tip de voucher din 2024. Ce sunt tichetele speciale cu o valoare de 15 lei disponibile de la 1 ianuarie
sursa foto manager.ro

Românii vor avea șansa să primească un nou voucher din 1 ianuarie 2024. Este vorba de o serie de tichete speciale destinate remunerației pentru persoanele care desfășoară activități casnice în gospodăriile familiilor sau persoanelor singure. Această activitate casnică se referă la lucrările necalificate, ocazionale, legate de gestionarea gospodăriei și nevoilor personale ale acestora.

Apare un nou tip de voucher din 2024. Ce sunt tichetele speciale cu o valoare de 15 lei

Valoarea nominală a fiecărui voucher va fi de 15 lei, iar această valoare poate fi ajustată anual. Totuși, cei care beneficiază de ele trebuie să se țină cont că transferul acestor vouchere către alte persoane este interzis conform regulamentului.

Ele pot fi folosite pentru diverse activități, printre care serviciile de curățenie și igienizare a locuinței, spălarea și călcatul rufelor, servicii de croitorie, pregătirea hranei, îngrijire corporală, hrană și supraveghere pentru persoane dependente din gospodărie.

Această inițiativă vine ca o măsură de sprijin pentru persoanele care contribuie la activitățile casnice și îngrijirea membrilor gospodăriei. Este esențial de subliniat faptul că prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului casnic.

Atât numărul de ore cât și volumul total de muncă sunt stabilite printr-un acord între beneficiarul casnic și prestatorul casnic. Totuși, este important de menționat că durata zilnică a activităților casnice prestate pentru un beneficiar nu poate depăși 12 ore. Pentru prestatorii casnici cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani, această durată se limitează la 6 ore pe zi.

Cum se obțin aceste beneficii

Voucherele casnice se pot obține în următoarele moduri:

De la oricare dintre Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă județene și a Municipiului București.

De la furnizorul de servicii universal privind serviciile poștale.

Prin intermediul platformei electronice de evidență a desfășurării activităților casnice, accesibilă online sau prin intermediul unei aplicații mobile, de pe orice dispozitiv electronic.