Apple a anunțat că reduce producţia de iPhone SE pe fondul crizei provocate de război. Cel mai nou, mai mic şi mai ieftin iPhone pare să aibă parte de o cerere slabă, sub aşteptările companiei.
Deşi abia l-a lansat, în urmă cu câteva săptămâni, Apple a decis deja să reducă producţia celui mai nou smartphone al companiei, iPhone SE. Conform surselor citate de Nikkei, Apple a decis ca producţia de iPhone SE să fie redusă cu 20% din al doilea trimestru al anului. Analiştii estimează că, în 2022, ar urma să fie vândute între 15 şi 20 de milioane de unităţi.
Aceiaşi analişti cred că un mic rol în scăderea cereri îl joacă teama de război şi inflaţia, însă, aceste argumente nu par să influenţeze în aceeaşi măsură cererea pentru cele mai scumpe iPhone-uri.
Principala problemă pare să fie pur şi simplu interesul mai mic pentru acest model. În ciuda unui procesor nou şi a unor mici update-uri, iPhone SE 2022 arată la fel ca iPhone 8 şi este mai scump cu 30 de dolari decât modelul anterior.
Apple a întâmpinat probleme similare şi cu modelul de iPhone SE din 2020. Analiştii se aşteptau atunci ca Apple să scoată definitiv din portofoliu acest model, însă compania americană a fost de altă părere.
Deși și-a asigurat tratament preferențial din partea majorității furnizorilor de componente, Apple tot are nevoie să-și vândă produsele într-o piață dispusă să le primească. Iar când practic întreg portofoliul este orientat către gama premium-lux, perspectiva unei crize economice globale post-pandemie amplificată de efectele unui mare război european, nu poate fi nicicum ignorată de gigantul american.
Potrivit surselor din industrie, Apple va reduce țintele de producție cu până la 10 milioane de unități pentru căștile AirPods și 2-3 milioane unități pentru modelul iPhone SE, reprezentând 20% din producția planificată pentru anul în curs. Deciziile pentru reducerea semnificativă a producție se bazează pe estimări potrivit cărora inflația resimțită tot mai acut în piețele de desfacere va îndepărta cumpărătorii de produsele Apple, deja oferite în domenii de prețuri care pun presiune pe majoritatea consumatorilor.
Totul ar porni de la presiunile pe economie induse de invazia Rusească asupra Ucrainei, resimțite deja prin creșteri de prețuri importante la materii prime și energie, cu efecte în cascadă în întreg lanțul economic.
„Războiul a afectat cheltuielile de pe piețele europene… Este de înțeles [consumatorii vor] economisi bani pentru alimente și încălzire”, a declarat un director al unui furnizor Apple pentru publicația Nikkei.