Sfinții Constantin și Elena sunt prăznuiți de Biserica Ortodoxă pe 21 mai, zi în care aproximativ 1,8 milioane de români își sărbătoresc onomastica.
Să fim mai preciși dintre cei 1.800.643 de români care își serbează numele de Sfinții Constantin și Elena, 640.518 sunt bărbați, iar restul de 1.160.116 sunt femei, potrivit datelor Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din MAI.
Din numărul total al femeilor care-și sărbătoresc onomastica de Sfinții Constantin și Elena, 124.773 poartă numele de Ileana, aproximativ 70.000 se numesc Lenuța, iar majoritatea de 884.229 au numele de Elena.
Alte 53.613 de reprezentante ale sexului frumos poartă prenumele de Constanța, 26.811 au numele Constantina, 4.279 – Leana şi 1.467 – Nuţi. În inferioritate numerică clară, aproximativ jumătate de milion de bărbați poartă numele de Constantin, alți 80.037 au prenumele Costel în timp ce 33.386 sunt Costică. De asemenea, mai sunt celebrați și bărbații care poartă numele de Costinel, Costi și Costeluș.
Prenumele Constantin provine din grecescul Konstantinos și își are originea în latinescul Constantinus care semnifică „constant”, „ferm”, „stabil”. Prenumele Constantin a devenit celbru odată cu instituirea creștinismului ca religie oficială în Imperiul Roman de către Sfântul Împărat Constantin.
Același împărat a mutat capitala Imperiului de la Roma la Bizanț, redenumit ulterior Constantinopol, Istanbulul de astăzi. Numele de Constantin a fost preluat de alți zece împărați romani și bizantini.
Elena este unul dintre cele mai des întâlnite prenume feminine. A fost numele purtat de mama Împăratului Constantin cel Mare. Orânduiala Bisericii Ortodoxe amintește că, Sfânta Elena a plecat la Ierusalim imediat după Sinodul Ecumenic din Niceea (325) cu o cantitate impresionantă de aur.
Sfânta Elena a plecat să descopere Crucea Domnului, despre care se spune că i-a adus victoria Împăratului Constantin în lupta cu Maxențiu din 312 de la Podul Milvius de lângă Tibru. Etimologia cuvântului Elena își are originea în limba greacă din termenul „Ἑλένη”, care se traduce prin „făclie”.
Unii dintre lingviști susțin că numele Elena se trage din mitologia greacă „Helene”, fiica lui Zeus și Leda. Legenda spune că Helene a fost cea mai frumoasă femeie din lune după zeița Afrodita. O altă sugestie pornește de la ideea că prenumele Elena izvorăște de la modul în care grecii se apelau între ei „eleni și elini”. De unde se explică și diminutivele, variațiile și pronunția numelui, potrivit ziarulunirea.ro.