Astenia de primăvară este, poate, un termen uzitat excesiv, însă, de vreme ce toată lumea îl folosește, trebuie să fie ceva adevăr acolo. Trecerea de la frig la cald este o perioadă mult așteptată pentru majoritatea oamenilor, însă deosebit de neplăcută pentru persoanele care suferă din cauza modificării presiunii atmosferice.
Modificările care au loc în mediul înconjurător sunt resimțite de ființa umană, uneori neplăcut. Durerile articulare, tensiunea arterială, starea de slăbiciune, vertijul sunt situații care-ți modifică starea de sănătate în special la intrarea în primăvară. Este binecunoscut faptul că organismul uman percepe trecerea de la o temperatură la alta ca pe un stres.
„Astenia de primăvară este un fenomen cu care multe persoane se confruntă anual. Lipsa de energie, apatia, senzația de slăbiciune, anxietatea, etc. apar odată cu schimbarea anotimpului. Putem combate aceste simptome adaptând alimentația si având o hidratare corespunzătoare. De asemenea, mișcare în aer liber și o odihnă de cel puțin 7-8 ore pe noapte ne vor face să trecem mai ușor prin acest fenomen”, susține dr. Laurențiu Petre, medic de familie.
Pe lângă recomandările medicale care țin de alimentație bogată în vitamina C și E, magneziu, fier și calciu, odihnă și plimbare în aer liber, există o serie de terapii care pot ajuta organismul uman să treacă mai ușor peste astenia de primăvară.
Masajul cu bambus, de exemplu, poate fi o alegere fericită, așa cum și masajul cervical alungă stresul și ajută la o mai bună oxigenare a creierului.
„Masajul cu bambus stimulează microcirculația și pune organismul în mișcare. De asemenea, această terapie reglează ciclul somn – trezire și este cel mai bun remediu pentru persoanele care se confruntă cu insomnia. Nu în ultimul rând, masajul cu bambus alungă și previne stările depresie sau anxioase, prin masajul cu bambus fiind stimulată producția de endorfine (hormonul fericirii), ajută organismul să se refacă mai repede după efort fizic. Și, per total, masajul cu bambus susține buna funcționare a sistemului limfatic prin accelerarea metabolismului celular”, explică Dănuț Bujor, tehnician acreditat în tehnica masajului cu bambus.
Masajul de drenaj limfatic urâță organismul de toate toxinele acumulate de-a lungul sezonului rece, iar masajul cu pietre calde reechilibrează axa minte – corp.
„Prin masajul cu pietre calde se urmărește îmbunătățirea fluxului energetic în întreg organismul, stimulând astfel circulația sangvină și limfatică. Atunci când circulația sangvină crește, crește și procesul de detoxifiere al ficatului și rinichilor, aceasta generând echilibrul întregului organism”, explică Dan Bujor, terapeut acreditat masaj cu pietre calde.