Atenție, șoferi! Poliţiştii rutieri anunță deja de vineri că vor desfăşura, în weekend, acţiuni preventive pentru depistarea conducătorilor auto care se află sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor psihoactive, așa că mare atenție! Nu vă urcați la volan dacă ați consumat alcool sau alte substanțe interzise.
„Acest tip de activitate se desfăşoară atât în mediul rural, urban, dar şi pe autostrăzi şi are ca principal scop creşterea siguranţei rutiere pe drumurile publice din România”, a declarat, vineri, directorul adjunct al Direcţiei Rutiere din cadrul IGPR, Bogdan Oproiu, la sediul Centrului de Informare şi Relaţii Publice din Bucureşti.
El a precizat că în acest weekend sunt anunţate condiţii meteo nefavorabile, iar poliţia recomandă conducătorilor auto să-şi verifice starea şi tipul anvelopelor, să ruleze cu o viteză permanent adaptată condiţiilor meteo rutiere şi să păstreze o distanţă mai mare în trafic faţă de ceilalţi participanţi pentru a putea opri în siguranţă.
Oproiu a amintit că începând cu data de 1 ianuarie 2025 funcţionează sistemul eSigur – sistem de monitorizare a traficului rutier prin dispozitivele radar tip pistol aflate în dotarea structurilor de Poliţie Rutieră, fiind vorba practic de un avertisment pentru șoferi să circule în condiții legale.
„În acest moment, sistemul este operaţional pe raza a şase zone cu risc rutier – vorbim de Autostrada A1 Bucureşti-Piteşti, A2 Bucureşti-Constanţa şi pe DN2, pe raza judeţelor Vrancea, Neamţ, Iaşi şi Suceava”, a mai declarat oficialul.
Cauciurile de iarnă sunt obligatorii atât timp cât carosabilul este acoperit cu zăpadă, gheață, sau polei, după cum arată OG 5/2011, publicată în Monitorul Oficial şi aprobată prin Legea 161/2011.
Pedepsele pentru acei șoferi prinși cu mașina pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, polei sau gheață, dar fără cauciucuri de iarnă sunt destul de aspre. Penalizarea este cuprinsă între 9 și 20 de puncte amendă, adică între 1485 de lei și 3300 de lei. În plus, polițiștii pot reține și certificatul de înmatriculare auto, fără de care șoferii nu pot circula cu respectivul autoturisme.
Certificatul este înapoiat doar atunci când se face dovada remedierii problemei pentru care a fost reținut, în speță montarea cauciucurilor de iarnă. În plus, dacă un șofer este implicat într-un accident auto și mașina pe care o conducea nu avea cauciucuri de iarnă, iar drumul era acoperit cu zăpadă sau gheață, nu va putea beneficia de acele despăgubiri garantate prin asigurarea auto.