WORLD

Au fost aleși primii jurați pentru procesul penal al lui Donald Trump privind tăinuirea banilor 

Au fost aleși primii jurați pentru procesul penal al lui Donald Trump privind tăinuirea banilor 
sursa foto: arhiva

Primii șapte jurați au fost selectați marți pentru a face parte din procesul penal al lui Donald Trump privind banii tăinuiți, procesul de selecție continuând pentru a alege un grup de 12 membri și șase supleanți care să fie echitabili față de fostul președinte american, arată Reuters.

Au fost aleși primii jurați pentru procesul penal al lui Donald Trump privind tăinuirea banilor

De asemenea, judecătorul i-a avertizat pe avocați că nu va tolera niciun efort de intimidare a viitorilor jurați, după ce a spus că Trump, candidatul republican la președinție în alegerile din 5 noiembrie, mormăia în mod audibil în timp ce unul dintre posibilii membri ai juriului era interogat.

Trump se confruntă cu 34 de capete de acuzare pentru falsificarea unor registre de afaceri pentru a ascunde o plată de bani pentru tăcere către starul porno Stormy Daniels cu puțin timp înainte de alegerile din 2016. Daniels spune că a avut o întâlnire sexuală cu Trump cu aproximativ un deceniu înainte, scrie Reuters.

Trump a pledat nevinovat

Trump a pledat nevinovat și neagă că a avut loc o întâlnire. El a calificat cazul, intentat de procurorul democrat al districtului Manhattan, Alvin Bragg, drept o „vânătoare de vrăjitoare” partizană, menită să interfereze cu campania sa de înlăturare a președintelui democrat Joe Biden.

Cazul banilor tăinuiți este unul dintre cele patru urmăriri penale cu care se confruntă Trump, care decurg și din încercarea de a anula înfrângerea sa din 2020 și din presupusa manipulare defectuoasă a informațiilor clasificate. De asemenea, el a pledat nevinovat la aceste acuzații, deși este posibil ca celelalte trei cazuri să nu ajungă la proces înainte de alegeri.

Printre cei șapte jurați selectați marți se numără un bărbat originar din Irlanda, căruia îi place să facă „orice lucru în aer liber” și care urmărește atât MSNBC, cât și Fox News, o femeie care lucrează ca asistentă medicală oncologică și căreia îi place să își ducă câinele în parc și un avocat corporatist care a declarat că nu urmărește atât de atent știrile.

În timpul interogatoriului acordat de avocatul lui Trump, Todd Blanche, mai devreme marți, asistenta medicală a spus că nu are o opinie fermă despre Trump. Dar, a spus ea, „nimeni nu este mai presus de lege”.

Selecția juraților a început luni și urmează să fie reluată joi, după o zi liberă miercuri. Judecătorul Juan Merchan a declarat că declarațiile de deschidere ar putea avea loc lunea viitoare, dar a avertizat că acest lucru ar putea fi amânat.

Fostul președinte vrea un tratament corect

Procesul de până acum a scos în evidență provocările legate de alegerea unui grup de jurați imparțiali din Manhattanul puternic democrat. Mai mult de jumătate din lotul inițial de 96 de jurați chemați au fost concediați luni după ce au declarat că nu cred că ar putea fi corecți.

La interogarea unora dintre cei care au rămas marți, Blanche a declarat că nu îi pasă de politica juraților, dar a vrut să își facă o idee dacă aceștia ar putea fi corecți față de Trump ca individ.

„Este extraordinar de important pentru președintele Trump să știm că vom avea parte de un tratament corect”, a spus avocatul.

Jurații sunt anonimi, cu excepția lui Trump și a avocaților ambelor părți.

Mai mulți potențiali jurați au declarat că nu au opinii puternice despre Trump sau au spus că opiniile lor nu sunt relevante pentru caz.

„Dacă am fi stat într-un bar, aș fi fost fericit să vă spun”, a declarat un candidat la juriu, un bărbat care lucrează la o librărie și căruia îi place să meargă la spectacole pe Broadway.

„Dar, în această cameră, ceea ce simt despre președintele Trump nu este important”.

La interogatoriul juraților de marți mai devreme procurorul adjunct al districtului Manhattan, Joshua Steinglass, a declarat că acest caz nu este un referendum privind președinția lui Trump.

„Acest caz nu se referă cu adevărat la faptul că vă place sau nu Donald Trump”, a spus Steinglass. „Acest caz este despre statul de drept și dacă Donald Trump l-a încălcat sau nu”.

Judecătorii, puși sub presiune de Donald Trump

Cu jurații în afara sălii de judecată, Merchan le-a spus avocaților ambelor părți că Trump a murmurat și a gesticulat în mod audibil în timp ce un potențial jurat era interogat. Judecătorul i-a spus avocatului lui Trump, Blanche, să vorbească cu clientul său despre comportamentul său.

„Nu voi tolera așa ceva”, a spus judecătorul. „Nu voi permite ca niciun jurat să fie intimidat în sala de judecată”.

Trump a testat în mod obișnuit toleranța judecătorilor în timpul recentelor sale probleme juridice, iar în prezent face obiectul unui ordin de tăcere impus de Merchan. Acesta îi interzice lui Trump să facă declarații despre martori, personalul instanței și membri ai familiei care sunt menite să interfereze cu cazul.

Luni, procurorii i-au cerut lui Merchan să îl amendeze pe Trump cu 1.000 de dolari pentru fiecare dintre cele trei postări pe rețelele de socializare din această lună care i-au criticat pe Daniels și pe Michael Cohen, fostul agent de fixare al lui Trump, care se așteaptă să fie un martor important în proces. Blanche a declarat că fostul președinte nu a făcut decât să răspundă la criticile acestora la adresa sa. Merchan a declarat că va lua în considerare amenzile pe 23 aprilie.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Profesor de la Universitatea București, îmbrăcat în femeie în fața studenților. Postarea devenită virală pe internet
Profesor de la Universitatea București, îmbrăcat în femeie în fața studenților. Postarea devenită virală pe...
Vacanța în Grecia a unor români s-a transformat într-un coșmar. Au ajuns la cazare, dar au descoperit că nu unde să doarmă
Vacanța în Grecia a unor români s-a transformat într-un coșmar. Au ajuns la cazare, dar...
Ion Cristoiu: Joe Biden a fost victima unui complot din partid. Va fi obligat să demisioneze şi de la Casa Albă. Kamala Harris se comportă deja ca succesoare. Trump nu va câştiga
Ion Cristoiu: Joe Biden a fost victima unui complot din partid. Va fi obligat să...
Descoperire uluitoare în spațiul cosmic. S-a identificat un “inel Einstein”
Descoperire uluitoare în spațiul cosmic. S-a identificat un “inel Einstein”
De ce s-a despărțit, de fapt, Adriana Bahmuțeanu de George. Adevăratul MOTIV. Nu a putut trece peste asta. ''E păcat!''
De ce s-a despărțit, de fapt, Adriana Bahmuțeanu de George. Adevăratul MOTIV. Nu a putut...
Leguma care s-a scumpit enorm în ultimele zile. Se vinde cu un preț uriaș în piețe, deși e produsă în cantități industriale în România și la producători costă doar 1,5 lei un singur kilogram
Leguma care s-a scumpit enorm în ultimele zile. Se vinde cu un preț uriaș în...
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în anii '90 într-un imperiu cu 120 de magazine, fabrici şi afaceri de sute de milioane de lei
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în...
Stațiunea din România unde turiștii nu vor să meargă. E foarte populară, dar condiții sunt oribile
Stațiunea din România unde turiștii nu vor să meargă. E foarte populară, dar condiții sunt...
Decizie pentru cei care locuiesc în case sau blocuri vechi. Statul va plăti banii
Decizie pentru cei care locuiesc în case sau blocuri vechi. Statul va plăti banii
Cum au fost păcăliți pensionarii. Abia acum s-a aflat
Cum au fost păcăliți pensionarii. Abia acum s-a aflat
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
Cât a câștigat Meghan Markle din serialul ”Suits”. Nu a fost nici pe departe cea mai bine plătită actriță
Cât a câștigat Meghan Markle din serialul ”Suits”. Nu a fost nici pe departe cea...
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Ținuta sclipitoare cu care Gina Pistol s-a afișat pe platourile de filmare de la MasterChef. ”Pur și simplu strălucești”
Ținuta sclipitoare cu care Gina Pistol s-a afișat pe platourile de filmare de la MasterChef....