WORLD

Austria oferă refugiaților sirieni 1.000 de euro pentru a se întoarce acasă: Țara are acum nevoie de cetățenii săi pentru a putea fi reconstruită

Austria oferă refugiaților sirieni 1.000 de euro pentru a se întoarce acasă Țara are acum nevoie de cetățenii săi pentru a putea fi reconstruită
sursa foto: INQUAM PHOTOS Octav Ganea

Guvernul conservator al Austriei a declarat vineri că oferă refugiaților sirieni un „bonus de întoarcere” de 1.000 de euro (1.050 de dolari) pentru a se muta înapoi în țara lor de origine după căderea lui Bashar al-Assad, transmite Reuters.

Austria oferă refugiaților sirieni 1.000 de euro pentru a se întoarce acasă

Cancelarul conservator Karl Nehammer a reacționat rapid la răsturnarea lui Assad duminică, declarând în aceeași zi că situația de securitate din Siria ar trebui reevaluată pentru a permite deportarea refugiaților sirieni.

Deportarea persoanelor împotriva voinței lor nu este posibilă până când nu devine mai clară direcția pe care o ia Siria. Pentru moment, guvernul austriac a declarat că se va concentra pe deportările voluntare. De asemenea, a oprit procesarea cererilor de azil ale sirienilor, la fel ca mai mult de o duzină de țări europene.

La fel ca mulți conservatori din Europa, Nehammer se află sub presiunea extremei drepte, cele două grupuri părând de multe ori să încerce să se depășească reciproc în ceea ce privește politicile de imigrare care sună dur. Sirienii sunt cel mai mare grup de solicitanți de azil din Austria, stat membru al Uniunii Europene.

„Austria îi va sprijini pe sirienii care doresc să se întoarcă în țara de origine cu o primă de întoarcere de 1.000 de euro. Țara are acum nevoie de cetățenii săi pentru a putea fi reconstruită”, a declarat Nehammer într-o postare în limba engleză pe X.

Rămâne de văzut câți sirieni vor accepta oferta. Având în vedere că transportatorul național Austrian Airlines a suspendat zborurile către Orientul Mijlociu din cauza situației de securitate, este posibil ca bonusul austriac să nu acopere integral călătoria.

Un bilet dus-întors la clasa economică spre Beirut peste o lună, un punct de plecare obișnuit pentru cei care se îndreaptă pe uscat spre Damasc, costă în prezent cel puțin 1 066,10 euro (1 120,58 dolari) pe Turkish Airlines, potrivit site-ului companiei, scrie Reuters.

Partidul Libertății din Austria, de extremă-dreapta, s-a clasat pe primul loc la alegerile parlamentare din septembrie, cu aproximativ 29% din voturi, dar, întrucât nu s-a prezentat niciun potențial partener de coaliție, Nehammer conduce negocierile de coaliție cu social-democrații și liberalii de la Neos.

Mult prea devreme pentru ridicarea sancțiunilor americane asupra Siriei, spun parlamentarii

Senatorii americani republicani și democrați spun că este prea devreme pentru a lua în considerare ridicarea sancțiunilor asupra Siriei în urma înlăturării președintelui Bashar al-Assad, un indiciu că este puțin probabil ca Washingtonul să își schimbe politica prea curând.

„Suntem cu toții foarte fericiți că Assad a plecat”, a declarat pentru Reuters senatorul Jim Risch, principalul republican din Comisia pentru relații externe a Senatului. „Am muncit mult, mult timp la asta, iar treaba este făcută. Problema este, ce urmează?”

Hayat Tahrir al-Sham (HTS), o fostă filială al-Qaida care a luat cu asalt Siria și l-a înlăturat pe Assad săptămâna trecută, este desemnată drept organizație teroristă de Statele Unite și de majoritatea celorlalte țări și, de asemenea, sancționată de Organizația Națiunilor Unite.

„Deci, având în vedere acest lucru, cu siguranță este nevoie de o pauză considerabilă, pentru a urmări și a vedea ce se întâmplă”, a spus el, observând că, în timp ce liderii rebeli au făcut declarații încurajatoare despre unitate și drepturile omului, rămâne de văzut cum acționează.

Risch va prezida comisia pentru relații externe, care supraveghează diplomația americană, începând din ianuarie, când colegii republicani ai președintelui ales Donald Trump vor prelua controlul asupra Senatului. Trump, care intră în funcție la 20 ianuarie, a declarat că Statele Unite nu ar trebui să se implice în conflictul sirian.

Susținătorii acestei inițiative susțin că acordarea de derogări și licențe ar încuraja dezvoltarea economică și investițiile străine, oferind noului guvern al rebelilor fondurile de care are nevoie cu disperare pentru a reconstrui și a înființa instituții guvernamentale.

ACCENT PE DREPTURILE OMULUI

Însă opozanții spun că riscul este prea mare până când nu sunt siguri că rebelii respectă drepturile omului, cum ar fi libertatea de exprimare și religioasă, și nu atacă membrii grupurilor minoritare.
Democrații de rang înalt au făcut, de asemenea, apel la prudență.

„Este prea devreme pentru a spune dacă dosarul noului regim va reflecta un mod diferit de a face afaceri”, a declarat senatorul Ben Cardin, actualul președinte al comisiei, în cadrul unei conferințe de presă.

Și senatorul Chris Murphy, care prezidează subcomisia Senatului pentru Orientul Mijlociu, a declarat, de asemenea, că este prea devreme pentru ridicarea sancțiunilor, având în vedere istoricul rebelilor de legături teroriste, dar a subliniat importanța comunicării cu noile autorități din Siria într-un moment în care puterile mondiale se luptă pentru influență în această țară.

„Nu cred că Statele Unite ar trebui să se închidă într-o cameră în care se află toți ceilalți”, a declarat el pentru Reuters într-un interviu telefonic, în special având în vedere miliardele de dolari în active și desfășurarea trupelor americane în Siria și în jurul acesteia.

„Nu cred că ar trebui să fim timizi în ceea ce privește deschiderea liniilor de comunicare”, a spus Murphy.

Sancțiunile afectează sprijinul material pentru Siria, dar nu interzic comunicarea cu guvernul său.

Au existat câteva apeluri în Congres pentru relaxarea sancțiunilor, însă majoritatea covârșitoare este împotriva acestui lucru.

Camera Reprezentanților a adoptat miercuri Legea de autorizare a apărării naționale, sau NDAA, care a inclus o prelungire până în 2029 a „sancțiunilor Cezar”, care se aplică afacerilor din Siria și oricărui cetățean care tratează cu Siria sau cu entități ruse și iraniene din Siria.

Se așteaptă ca NDAA să treacă de Senat săptămâna viitoare, trimițând-o la Casa Albă, unde se așteaptă ca președintele Joe Biden să o promulge.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Scandal și anchetă în Rusia după ce pe fundul lacului Baikal a apărut statuia unui cavaler în armură: Un gunoi
Scandal și anchetă în Rusia după ce pe fundul lacului Baikal a apărut statuia unui...
Se pregătește drumul care ar trebui să rezolve problema traficului de pe Valea Prahovei. Când ar urma să fie gata șoseaua
Se pregătește drumul care ar trebui să rezolve problema traficului de pe Valea Prahovei. Când...
Bancnotă dedicată regelui Carol I, desemnată cea mai bună bancnotă comemorativă din 2024
Bancnotă dedicată regelui Carol I, desemnată cea mai bună bancnotă comemorativă din 2024
Horoscop zilnic pentru miercuri, 15 ianuarie 2025. Cinci zodii renasc din propria cenușă, tot ce ating se transformă în aur
Horoscop zilnic pentru miercuri, 15 ianuarie 2025. Cinci zodii renasc din propria cenușă, tot ce...
Gabriela Prisăcariu a făcut anunțul despre divorțul de Dani Oțil: Atât de gravă este situația
Gabriela Prisăcariu a făcut anunțul despre divorțul de Dani Oțil: Atât de gravă este situația
Zodiac chinezesc pentru miercuri, 15 ianuarie 2025. Singura zodie favorizată, noroc, bogății, relații noi și multe oportunități pentru ea
Zodiac chinezesc pentru miercuri, 15 ianuarie 2025. Singura zodie favorizată, noroc, bogății, relații noi și...
Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania
Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în...
Boala ciudată de care suferă tot mai mulţi oameni după ce înlocuiesc lucrul cu vacanţa. Pentru ei, concediul începe cu un coşmar
Boala ciudată de care suferă tot mai mulţi oameni după ce înlocuiesc lucrul cu vacanţa....
Cât costă taxele de pod și de autostradă în Turcia în 2025. Prețurile au fost majorate
Cât costă taxele de pod și de autostradă în Turcia în 2025. Prețurile au fost...
Reorganizarea teritorială a României. Județele care dispar. Cum va arăta noua hartă
Reorganizarea teritorială a României. Județele care dispar. Cum va arăta noua hartă
Vehiculele care vor fi interzise: pericol la adresa securității naționale
Vehiculele care vor fi interzise: pericol la adresa securității naționale
Australian Open. Două românce s-au calificat în turul doi al turneului de tenis
Australian Open. Două românce s-au calificat în turul doi al turneului de tenis
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld....
Cine se ascunde, de fapt, în spatele cunoscutului lanţ de supermarketuri Mega Image
Cine se ascunde, de fapt, în spatele cunoscutului lanţ de supermarketuri Mega Image
WhatsApp are o mare problemă. Telefoanele afectate
WhatsApp are o mare problemă. Telefoanele afectate
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau...
Salariu de 5.800 de euro pe lună pentru acest loc de muncă din România. Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații
Salariu de 5.800 de euro pe lună pentru acest loc de muncă din România. Ce...
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani