NEWS

Avertismentul lui Mircea Geoană privind planurile lui Vladimir Putin: „Pentru România este important să nu avem rușii pe granița noastră încă o dată”

Avertismentul lui Mircea Geoană privind planurile lui Vladimir Putin Pentru România este important să nu avem rușii pe granița noastră încă o dată
sursa foto: colaj foto

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, dat de mulți drept un candidat la alegerile prezidențiale din toamnă în România, a fost întrebat, în cadrul unui interviu oferit pentru Digi 24, dacă Vladimir Putin ar putea invada o ţară NATO. Cu toate că acesta a spune că nu vede „un risc la adresa securităţii ţărilor NATO, nici în România, nici în ţările baltice, nici în alte părţi”, însă oficialul a avertizat că „pentru România este important să nu avem rușii pe granița noastră încă o dată”.

Mai mult, Geoană a atras atenția că ideea potrivit căreia o ţară are nevoie de 24 de ore pentru a-i veni aliaţii, în cazul unui atac, este desuetă și neadevărată.

„Ideea că ai nevoie de 24 de ore ca să-ţi vină aliaţii este desuetă, nu mai este de actualitate. Noi acum lucrăm din ziua zero. Ai, Doamne-fereşte, un început de agresiune împotriva României, să spunem, în cazul în speţă, noi nu mai planificăm, vin întăriri aliate după nu ştiu cât timp, ci ne gândim şi planificăm din ziua zero să fim acolo, să putem să apărăm, într-adevăr, fiecare centrimetru pătrat”, a completat Geoană.

Va ataca sau nu Rusia un stat NATO

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a fost întrebat, duminică, la Digi 24, dacă există evaluări cu privire la scenariul că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, ar putea ataca un stat membru NATO, nu neaparat acum, ci într-un orizont de câţiva ani.

“Trebuie să spunem un lucru, că Federaţia Rusă şi-a reconstituit forţele pierdute, cei 350.000, mii de echipamente sofisticate, nave scufundate de ucraineni în Marea Neagră, avioane inclusiv de supraveghere, de ultimă generaţie, foarte scumpe. Deci, în pofida acestei deteriorări a capacităţii de luptă a Rusiei, ei au reuşit să facă două lucruri, mai repede decât am anticipat noi. 1. Să mute economia Rusiei de la o economie relativ normală la o economie de război, chiar cu riscul de a sacrifica viitorul economiei ruseşti.

Pentru că banii care se duc acum în producţia de echipamente, de muniţie, sunt bani care altfel ar fi fost folosiţi pentru producţie industrială, civilă, de altă factură. Al doilea factor este cel că, din punct de vedere al reconstituirii capacităţii de luptă a trupelor, au reuşit să facă un fel de mobilizare mascată, în care au în clipa de faţă undeva spre 500.000 de oameni în Ucraina”, a declarat Mircea Geoană.

Avertismentul lui Mircea Geoană privind planurile lui Vladimir Putin: „Pentru România este important să nu avem rușii pe granița noastră încă o dată”

El a adăugat că NATO nu vede un risc iminent de agresivitate a Rusiei împotriva statelor din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

“Asta nu înseamnă că avem vreun indiciu, şi vreau să o spun extrem de clar, pentru că sunt şi aici multe comentarii pe care eu le înţeleg, comentarii occidentale pe care iar le înţelegem, că noi nu vedem un risc iminent de agresivitate a Rusiei împotriva statelor NATO. Ar fi şi o disproporţie de forţe.

Dar, în condiţiile în care războiul din Ucraina este, într-un un moment, destul de complex, şi dacă, Doamne fereşte, Ucraina nu rezistă, atunci apetitul Rusiei în această eventualitate pe care noi facem tot ce depinde de noi să o evităm”, a completat acesta.

Mai mult, oficialul NATO a avetizat că pentru România este important să nu aibă Rusia la graniță încă o dată, lucru pe care îl așteaptă și Occidentul.

„Şi pentru România este important să nu avem ruşii pe graniţa noastră încă o dată. Dar şi ca Occident este important. Şi asta spunem noi. Haideţi acum să ne facem treaba, să-i ajutăm pe ucrainieni, să ne punem în aplicare planurile de apărare şi descurajare deja aprobate la NATO şi suntem într-o fază avansată, inclusiv aici la zona Mării Negre, să ne facem datoria. Pentru că cea mai bună apărare este descurajarea”, a explicat secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană.

Ucraina trebuie să câștige războiul cu Rusia

Mircea Geoană a mai subliniat de ce este important ca Ucraina să izbândească în războiul cu Rusia.

“În clipa de faţă suntem extrem de interesaţi ca Ucraina să izbândească şi să arătăm Rusiei că dacă le vine cumva ideea vreodată, nu acum, peste câţiva ani, să se ia de piept cu o alianţă atât de puternică ca a noastră, să fim în acel moment pregătiţi pentru orice eventualitate. Astăzi nu vedem un risc la adresa securităţii ţărilor NATO, nici în România, nici în baltice, nici în alte părţi.

Dar, dacă nu ne facem noi treaba şi dacă îi lăsăm pe ei să izbândească în Ucraina, peste câţiva ani, asta spun liderii occidentali şi le respectăm opinia, este posibil ca pofta imperială renăscută, această obsesie de a ocupa teritoriul suplimentar pe care Imperiul Rus o are dintotdeauna, să se reproducă şi atunci să intrăm eventual în situaţii mai complicate”, a mai declarat Mircea Geoană.

Ajutoiarele vor veni mult mai repede de 24 de ore în cazul unei invazii rusești

Geoană a mai anunţat că nu mai este de actualitate ideea că ai nevoie de 24 de ore să vină aliaţii în cazul în care un stat NATO este atacat.

“Ideea că ai nevoie de 24 de ore ca să-ţi vină aliaţii este desuetă, nu mai este de actualitate. Noi acum lucrăm din ziua zero. Ai, Doamne-fereşte, un început de agresiune împotriva României, să spunem, în cazul în speţă, noi nu mai planificăm, vin întăriri aliate după nu ştiu cât timp, ci ne gândim şi planificăm din ziua zero să fim acolo, să putem să apărăm, într-adevăr, fiecare centrimetru pătrat.

Este o chestiune de mobilizare şi de resurse militare şi de coerenţă, în care România trebuie să-şi facă datoria, pentru că este aliatul în cauză, trebuie să fie cu ce a propus şi ceea ce a oferit NATO. Apropo, România, ca şi mulţi aliaţi din Est, au pus la dispoziţia NATO aproape întregul efectiv al Armatei Românei.

Un lucru extraordinar de pozitiv. Deci noi putem să spunem că lucrăm cu aliatul român, inclusiv în această zonă, inclusiv în alte zone ale României, ne gândim la întreaga Românie, poate să fie aici, poate să fie în altă parte, Doamne-fereşte. Şi atunci avem o planificare militară cu aliaţii români, cu NATO, şi în caz de, Doamne-fereşte, Armata Română, în mare proporţie, proporţie de peste 90%, trece sub comanda noastră a NATO şi ne apucăm să facem din momentul zero, din T0, ceea ce avem de făcut”, a menţionat Mircea Geoană.

Jale cu atacurile rusești pe dezinformare și cibernetic

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a declarat că “va fi jale cu atacurile ruseşti, pe dezinformare, pe cibernetic” la alegerile din acest anm inclusiv din ţara noastră şi a adăugat că “la prezidenţiale nu vreau să mă gândesc ce va fi”.

“Există în clipa de faţă o definiţie mult mai largă, mai amplă a securităţii naţionale şi a securităţii aliate. Este una militară evidentă, cu planuri de apărare, cu trupe, cu forţe, cu bani.Dar pe lângă aceasta există şi o dimensiune de securitate economică, de securitate cibernetică, de securitate în faţa atacurilor hibride.

Uitaţi-vă ce se întâmplă în Republica Moldova şi la noi, securitate democratică, pentru că va fi jale cu atacurile ruseşti, pe dezinformare, pe cibernetic, împotriva alegerilor, inclusiv din România. La prezidenţiale nu vreau să mă gândesc ce va fi, încercarea de a opri forţele pro-occidentale şi de a aduce, poate, unii mai favorabili decât cei pe care îi avem”, a declarat Mircea Geoană, duminică, la Digi 24.

Forțele politice apropiate Rusiei din România

El a fost întrebat dacă există în România formaţiuni politice apropiate de Rusia.

“Eu nu fac judecăţi de valoare, nu este treaba mea, sunt la NATO. Când revin şi dacă revin în politica românească, am să fiu puţin mai explicit, dar vreau să spun un singur lucru. Aceste alegeri din România, în principal cele prezidenţiale, pentru că sunt cele care domină peisajul electoral, suntem la sfârşitul unui regim politic de zece ani de zile, poate mai lung, suntem într-o  zonă de oarecare epuizare a proiectului politic care animă situaţia politică din România şi atunci vom avea nişte alegeri în care sper ca românii să vină în număr foarte mare la vot pentru a-şi proteja votul şi pentru a nu lăsa ca cel sau cea care va fi viitorul preşedinte al acestei ţări, importante în NATO şi importante pentru noi toţi, să fie unul numit de oligarhia politică şi să nu fie ales pe bune de către românii”, a explicat Geoană.

El a mai afirmat că sondajele arată că mai bine de jumătate dintre români consideră că alegerile din acest an vor fi fraudate.

“Şi există două forţe aici. E o forţă, evident, anti-occidentală pe care Rusia şi alţii încearcă să o facă la noi, să încurajeze pe cei care nu neapărat sunt pro-ruşi, dar sunt oarecum anti-occidentalii. Şi există o linie de confuzie deliberată în această zonă. Aşa cum arată şi sondajele de la noi, 56% dintre români şi românce consideră că alegerile de anul acesta vor fi fraudate, că nu vor fi libere şi corecte”, a mai transmis Mircea Geoană.

 

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
A fost arestată „Păpușa”, asasina de 23 de ani care și-a eliminat până și propriul iubit
A fost arestată „Păpușa”, asasina de 23 de ani care și-a eliminat până și propriul...
Orășelul unic din România care arată ca în Vestul sălbatic. Clădirile din lemn și străzile prăfuite îi fac pe turiștii să se simtă ca în filmele western
Orășelul unic din România care arată ca în Vestul sălbatic. Clădirile din lemn și străzile...
Veşti rele pentru oamenii ce îşi ţin banii în băutură. FT: „Bula” whisky-ului rar se sparge în urma scăderii vânzărilor
Veşti rele pentru oamenii ce îşi ţin banii în băutură. FT: „Bula” whisky-ului rar se...
Hotelul “fantomă” de 150 de etaje și 3000 de camere în care nu s-a cazat niciun turist. Se află într-o țară unde puțini au curaj să ajungă
Hotelul “fantomă” de 150 de etaje și 3000 de camere în care nu s-a cazat...
Gabriela Cristea, anunţ despre căsnicia cu Tavi Clonda. Totul a plecat de la bani, viaţă dublă...
Gabriela Cristea, anunţ despre căsnicia cu Tavi Clonda. Totul a plecat de la bani, viaţă...
Mesajul astrelor pentru zodii, 8 decembrie 2024. Fecioara câștigă bani, noroc și o șansă unică pentru alte două zodii
Mesajul astrelor pentru zodii, 8 decembrie 2024. Fecioara câștigă bani, noroc și o șansă unică...
Ce nu ştie nimeni despre şefa POT: Are două masterate în finanţe şi real-estate în Europa şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro pe pieţele din Australia, Ungaria sau Germania
Ce nu ştie nimeni despre şefa POT: Are două masterate în finanţe şi real-estate în...
Cine este, de fapt, în spatele TikTok. Povestea omului care a creat un fenomen pe care preşedintele Donald Trump vrea să îl distrugă, iar unele dintre cele mai importante companii americane vor să-l cumpere
Cine este, de fapt, în spatele TikTok. Povestea omului care a creat un fenomen pe...
Călin Georgescu, atac la UE și NATO, după anularea alegerilor din România: „Lovitură de stat. Vor să-și protejeze cecurile”
Călin Georgescu, atac la UE și NATO, după anularea alegerilor din România: „Lovitură de stat....
A murit actorul iubit de toată lumea. A plecat în Rai. Nu-l vom uita niciodată!
A murit actorul iubit de toată lumea. A plecat în Rai. Nu-l vom uita niciodată!
Zodiile care renunță la un vechi obicei. Vor fi cu totul alte persoane
Zodiile care renunță la un vechi obicei. Vor fi cu totul alte persoane
BBC: Presupusa ingerinţă rusă în alegerile din România reînvie amintiri întunecate
BBC: Presupusa ingerinţă rusă în alegerile din România reînvie amintiri întunecate
Ce legătură este între Călin Georgescu, Asociaţia Română a Clubului de la Roma, Mugur Isărescu, BNR
Ce legătură este între Călin Georgescu, Asociaţia Română a Clubului de la Roma, Mugur Isărescu,...
Ceaușescu, alături de cea mai puternică organizație. Secretul a fost bine păstrat
Ceaușescu, alături de cea mai puternică organizație. Secretul a fost bine păstrat
Actori din 'Singur acasă' care au murit de când filmul a fost lansat
Actori din 'Singur acasă' care au murit de când filmul a fost lansat
Câți bani e nevoie să plătești ca să petreci de Revelion la clubul deținut de Delia în Centrul Vechi. Nu oricine și-ar putea permite
Câți bani e nevoie să plătești ca să petreci de Revelion la clubul deținut de...
Cum arătau Alexandra și Helmut Duckadam în ziua nunții. Imagii rare cu cei doi
Cum arătau Alexandra și Helmut Duckadam în ziua nunții. Imagii rare cu cei doi