NEWS

Avertizare meteo ANM cod galben și cod portocaliu de ninsori abundente, strat de zăpadă, vânt și ploi în mai multe județe până miercuri | HARTĂ UPDATE

Avertizare meteo ANM cod galben și cod portocaliu de ninsori abundente strat de zăpadă vânt și ploi în mai multe județe până miercuri | HARTĂ UPDATE
sursa foto: România TV

O avertizare meteo ANM cod galben și cod portocaliu de ninsori abundente, strat de zăpadă, vânt și ploi torențiale în România! Vreme rea revine în mai multe zone ale țării după ce în ultimele zile am avut parte de o adevărată perioadă de primăvară.

UPDATE: DN7, inundat din cauza ploilor

DN7 a fost inundat, din cauza ploilor abundente, între Orăştie şi Aurel Vlaicu, în judeul Hunedoara, iar traficul rutier se desfăşoară cu dificultate. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis închiderea coborârii de pe autostrada A1, în zona localităţii Geoagiu, pentru fluidizarea traficului pe DN7.

”La data de 13 februarie 2024, în jurul 08:30, la km 357, intersecţia DN 7 cu breteaua de urcare pe A1, în urma unor ploi  abundente, râul Romos s-a revărsat  pe o porţiune de aproximativ 2 km. La această oră  traficul rutier este restricţionat şi se desfăşoară alternativ pe un singur sens, urmând  a fi reluat în jurul orei 16:00”, a transmis IPJ Hunediara.

La faţa  locului  se află poliţiştii rutieri care dirijează  traficul  rutier şi  reprezentanţii ISU Hunedoara.

 ”Din cauza precipitaţiilor abundente înregistrate în ultimele ore , traficul pe DN 7, între Orăştie şi Aurel Vlaicu se desfăşoară cu dificultate. În acest sens, preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă  a dispus închiderea  coborârii de pe autostrada A 1, în zona localităţii Geoagiu, pentru fluidizarea traficului pe DN7”, a transmis ISU Hunedoara.

La faţa locului se află reprezentanţi ai ISU Hunedoara, Sistemului de Gospodărie a Apelor Hunedoara  şi ai Secţiei de Drumuri Naţionale.

Inundații în România

Știre inițială:

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au emis mai multe avertizări cod galben și cod portocaliu de vreme rea în România.

Avertizare meteo ANM cod galben și cod portocaliu de ninsori abundente, strat de zăpadă, vânt și ploi în mai multe județe

ANM a emis, în urmă cu scurtă vreme în urmă, o informare meteorologică, valabilă în intervalul 13 februarie, ora 10 – 14 februarie, ora 08. În intervalul menționat, temporar vor fi precipitații îndeosebi în nordul, centrul și estul țării, unde se vor acumula cantități de apă în general de 15…25 l/mp. Vor fi ploi, ce vor avea și caracter de aversă.

În Carpații Orientali și trecător în noaptea de marți spre miercuri, în Transilvania și Moldova se vor semnala precipitații și sub formă de lapoviță și ninsoare. Marți, vântul va avea intensificări temporare în regiunile vestice și sud-vestice, iar spre seară și noaptea și în cele estice, cu viteze de 45…55 km/h.

Avertizare meteo de precipitații însemnate cantitativ

O avertizare meteorologică intră în vigoare astăzi, la ora 10 și este valabilă până mâine, la ora 08.

În intervalul menționat, în Carpații Meridionali, iar pe parcursul zilei de marți și la începutul nopții de marți spre miercuri și în Carpații Occidentali și în vestul și sud-vestul Transilvaniei vor fi cantități de precipitații de 25…30 l/mp, iar izolat de 40 l/mp.

Vor fi mai ales ploi, iar la munte, la altitudini mai mari de 1400 m va ninge și se va depune strat de zăpadă.

Cod portocaliu de ninsori abundente și strat de zăpadă

O avertizare cod portocaliu de ninsori și strat de zăpadă este valabilă astăzi, între orele 10 și 22. În zona montană a județelor Hunedoara, Alba și Sibiu va ninge abundent și se va depune strat consistent de zăpadă. Cantitățile de precipitații vor fi de 50…70 l/mp.

Cod galben și portocaliu de ninsori. sursa foto: ANM
Cod galben și portocaliu de ninsori. sursa foto: ANM

Avertizare ANM de intensificări ale vântului

Miercuri, între orele 08 și 14, va fi în vigoare o avertizare cod galben de vânt puternic.

Cod galben de vânt. sursa foto: ANM
Cod galben de vânt. sursa foto: ANM

În intervalul menționat, vântul va prezenta intensificări temporare în Moldova și nord-estul Munteniei, cu viteze la rafală de 55…65 km/h. Intensificări ale vântului cu viteze în general de 45…55 km/h vor fi și în restul Munteniei, Dobrogea și local în Oltenia.

Ce spune prognoza după această avertizare meteo ANM

Prognoza de specialitate relevă faptul că, în decursul zilei de miercuri, 14 februarie, între orele 8:00 – 20:00, va fi valabilă o atenţionare Cod galben de intensificări ale vântului în judeţe din Moldova şi din nord-estul Munteniei, cu viteze la rafală de 55 – 65 km/h. Intensificări ale vântului, cu viteze în general de 45 – 55 km/h, se vor semnala şi în restul Munteniei, Dobrogea şi local în Oltenia.

Conform ANM, începând din 13 februarie, ora 10:00, şi până în dimineaţa zilei de 14 februarie, pe fondul unei informări meteo, temporar, vor fi precipitaţii îndeosebi în nordul, centrul şi estul ţării, unde se vor acumula cantităţi de apă în general de 15 – 25 l/mp. De asemenea, vor fi ploi, ce vor avea şi caracter de aversă.

În Carpaţii Orientali şi, trecător în noaptea de marţi spre miercuri în Transilvania şi Moldova, se vor semnala precipitaţii şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Marţi, vântul va avea intensificări temporare în regiunile vestice şi sud-vestice, iar spre seară şi noaptea şi în cele estice, cu viteze de 45 – 55 km/h.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele