NEWS

Bancnota de 20 de lei vândută la prețuri record. Cum a ajuns să fie tot mai rară și scumpă pe piața colecționarilor

Bancnota de 20 de lei vândută la prețuri record. Cum a ajuns să fie tot mai rară și scumpă pe piața colecționarilor
Bancnotă de 20 de lei lansată de BNR Foto: Colaj MediaFlux

Acum patru ani, în 2021, Banca Națională a României (BNR) a lansat bancnota de 20 de lei, care o înfățișează pe Ecaterina Teodoroiu, într-un tiraj de 40 de milioane de exemplare. În prezent, bancnota a devenit extrem de căutată în rândul colecționarilor.

Bancnota de 20 de lei vândută la prețuri record

Cu toate că nu este o ediție limitată, mulți români au ales să păstreze aceste bancnote. Ei le-au considerat încă de la început obiect de colecție. Din acest motiv s-a ajuns rapid la reducerea prezenței lor în circulație. Această idee de raritate a dus la creșterea valorii lor pe piața colecționarilor.

Alegerea Ecaterinei Teodoroiu pentru bancnota de 20 de lei cu putere circulatorie a avut la bază mai bază mai multe criterii. În primul rând, este prima femeie ofiţer din armata română. În felul acesta, cinstim, omagiem şi armata română şi mai aducem o dată, mai avem un prilej să mai aducem o dată în memoria noastră Marele război de reîntregire.

Un al doilea motiv este faptul că ea, Ecaterina Teodoroiu, întruchipează, prin destinul său exemplar, puterea şi sacrificiul de care femeile au dat şi continuă să dea dovadă în societatea noastră. Şi, în sfârşit, un al treilea grup de motive, am răspuns în felul acesta interesului public care a găsit o largă susţinere la nivelul societăţii româneşti în promovarea şi consolidarea egalităţii de gen şi a rolului major al personalităţilor feminine în istoria şi societatea românească”, declara, la lansarea bancnotei, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Motivul pentru care s-a ajuns la o astfel de cerere

Pe platformele din mediul online, prețurile pentru această bancnotă variază semnificativ, în funcție de starea de conservare și de cererea de pe piață. Unele anunțuri o listează de la câteva sute de lei, în timp ce altele ajung până la 5.800 de lei.

Consultantul financiar Adrian Asoltanie a oferit și el detalii despre această situație.

„Sunt rare pentru că le păstrează acasă, nu sunt în circulație și asta îți dă impresia că le găsești rar și atunci când o găsești o pui deoparte ceea ce creează raritate pentru alții. Colecționezi bancnote care au o raritate foarte mare, care au o valoare investițională foarte mare”, a explicat la Observatornews.

Trebuie reținut faptul că valoarea acestor bancnote pe piața colecționarilor poate fluctua în timp, în funcție de factori precum cererea, oferta și starea de conservare. Pentru cei interesați de achiziționarea sau vânzarea unor astfel de bancnote, se recomandă o evaluare atentă și consultarea unor experți în domeniu.

toma@mediaflux.ro Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele