Murăturile reprezintă unele dintre cele mai bune alimente și sunt nelipsite de pe mesele românilor, mai ales pe timp de iarnă. De asemenea, beneficiile pentru digestie și nu numai sunt multiple și este important să le cunoaștem.
Murăturile sunt excelente alături de multe feluri de mâncare, precum tocănițe, friptură etc. Încă din cele mai vechi timpuri se pun diverse la murat, pentru a conserva alimentele care nu se găseau în natură pe toată perioada anului. Metoda cea mai cunoscută și tradițională arată câteva ingrediente: apă, sare, usturoi și ierburi aromatice (piper, mărar, cimbru etc).
Bineînțeles, fiecare poate să pună tot ceea ce îi place. Astfel, prin fermentare, bacteriile benefice se dezvoltă atât în fructe, legume, dar și în zeama rezultată. Aceste bacterii se mai numesc și probiotice. Ele ajută la refacerea și menținerea microbiomului intestinal.
Stimulează secreția de enzime digestive
Murăturile stimulează secreția de enzime digestive. Așadar, prin fermentație, legumele devin mult mai ușor de digerat. Este important, în special când avem parte de mese mai grele. Mai mult decât atât, murăturile stimulează și secreția bilei, ușurând digestia grăsimilor, potrivit Eva.
Previn balonarea
Datorită conținutului de probiotice și de fibre, murăturile pot ajuta la prevenirea balonării și a senzației e disconfort abdominal. Să nu uităm de faptul că și fibrele joacă un rol foarte important. Vorbim mai exact despre susținerea peristalstimului intestinal, mișcarea normală a intestinelor, reducând așadar riscul de constipație. Consumul regulat de murături ajută la menținerea unui tranzit intestinal sănătos. Fermentația naturală din murături produce acizi organici care îmbunătățesc absorbția mineralelor și a vitaminelor.
Nutrienții din murături
Murăturile păstrează o mare parte din nutrienții legumelor proaspete, fresh, precum vitamina C și vitamina K. Sunt esențiale pentru sănătatea oaselor. Un alt aspect esențial constă în conținutul lor de electroliți, cum ar fi potasiul și sodiul. Ajută la menținerea echilibrului hidric al organismului și la prevenirea deshidratării. În cazul rehidratării, zeama de la murături este ideală. Atât sodiul cât și potasiul sunt electroliți care se pierd în cazul transpirației abundente.
Murăturile trebuie să fie preparate cât mai sănătos, cu ingrediente bune și de calitate. Pentru a avea parte de toate beneficiile este bine să fie consumate în cantități moderate. Ele să fie fermentate în mod natural, fără oțet adăugat. Murăturile din comerț au conservanți sau au fost pasteurizate și astfel își pierd o mare din parte din probiotice și enzime benefice.
Persoanele hipertensive nu ar trebui să consume murături pentru că sodiul în cantități mari care se regăsește nu este benefic. Sarea din legumele murate solicită foarte tare rinichii afectați de anumite probleme. În altă ordine de idei, crește riscul apariției problemelor renale.