BUSINESS

Benzina şi motorina se ieftinesc cu 50 de bani în România începând din această noapte. OUG, aprobat de Guvern

Benzina şi motorina se ieftinesc cu 50 de bani în România începând din această noapte. OUG aprobat de Guvern

Benzina şi motorina se ieftinesc cu 50 de bani în România începând din această noapte de joi spre vineri. Practic, un OUG în acest sens a fost aprobat joi de Guvern, cu intrare în vigoare de la 1 iulie, adică de mâine. Cum va funcționa măsura?

Benzina şi motorina se ieftinesc cu 50 de bani în România începând din această noapte. OUG, aprobat de Guvern

Ordonanţa de Urgență privind ieftinirea benzinei și motorinei din România cu 50 de bani a fost aprobată joi de Executiv, iar Guvernul ameninţă să-i sancţioneze pe cei care nu o respectă.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru a anunţat că Executivul a aprobat ordonanţa de Urgenţă privind susţinerea acordării de reduceri ale preţurilor la benzină şi motorină, ministrul Energiei, Virgil Popescu, adăugând că Ordonanţa intră în vigoare în noaptea de joi spre vineri.

Cum va funcționa măsura?

Virgil Popescu a arătat că Ordonanţa prevede reducerea cu 50 de bani a preţului la litrul de benzină şi motorină, 25 de bani vor fi suportaţi de bugetul de atat şi 25 de bani va fi o reducere voluntară pe care voluntar o vor aplica lanţurile de benzinării, în cazul în care doresc să ia şi această reducere de la buget de 25 de bani. Ministrul Energiei a precizat că Ordonanţa intră în vigoare în această noapte.

”Mă aştept ca în perioada imediat următoare să văd în piaţă companii care aplică această ordonanţă. Să le lăsăm un termen scurt,în aşa fel încât sistemele fiscale să poată fie actualizate li să poată să reflecte aceste modificări”, a precizat Popescu.

Purtătorul de cuvânt al Executivului a precizat despre această Ordonanţă că, ”în situaţia în care vor exista creşteri nejustificate a preţurilor la carburanţi, în perioada de aplicare a prevederilor acestei ordonanţe, acestea vor fi încadrate în categoria de acţiuni speculative”.

”Vor fi sancţionate potrivit Ordonoanţei de urgenţă 84/2022 privind combaterea acţiunilor speculative”, a arătat Dan Cărbunaru, precizând că această ordonanţă privind preţurile speculative se va aplica şi preţurilor la carburanţi.

Potrivit acestuia, va fi interzisă revânzarea carburanţilor achiziţionaţi cu reducerea de 0,5 lei, contravenţia fiind sancţionată cu amenzi de până la 500.000 de lei pentru persoanele juridice.

„Potrivit prevederilor de la art. 5 al acestei ordonanţe privind preţurile la carburanţi, va fi interzisă revânzarea produselor achiziţionate în condiţiile prevăzute de ordonanţă, respectiv cu această reducere de 0,5 lei. Mai precis, revânzarea acestor produse achiziţionate, în condiţiile ordonanţei respective, reprezintă contravenţie şi se sancţionează de către autorităţile prevăzute în OUG 84/2022 cu 50.000-500.000 de lei pentru contravenţiile săvârşite de persoanele juridice şi între 5.500 – 11.000 lei pentru contravenţiile săvârşite de persoanele fizice„, a spus el.

[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele