WORLD

Biserica Ortodoxă Română, criticată de „patriarhul lui Putin”. Mitropolitul Vladimir amenință cu „urmări grave”

Biserica Ortodoxă Română criticată de patriarhul lui Putin. Mitropolitul Vladimir amenință cu urmări grave
sursa foto: arhiva

Biserica Ortodoxă Română a fost acuzată de Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse că încălcat sinoadele, după ce mai mulți duhovnici au revenit în Mitropolia Basarabiei. Președintele departamentului sinodal al Patriarhiei Moscovei, Vladimir Legoida amenință cu „urmări grave pentru unitatea ortodoxiei”.

Patriarhul României a primit săptămâna trecută o scrisoare de la mitropolitul Vladimir, în care acesta din urmă preciza că preoții părăsesc Mitropolia Moldovei , în interesele politicului și din cauza deficiențelor financiare. Mitropolitul Vladimir a acuzat Mitropolia Basarabiei că seamănă „zâzanie și discordie”.

Biserica Ortodoxă criticată de „Patriarhul lui Putin”

Zeci de preoți au lăsat Mitropolia Moldovei pentru Mitropolia Basarabiei și a Patriarhiei Române de la începutul războiului din Ucraina. Pe cale de consecință, Mitropolia Moldovei a precizat că preoților în cauză li se vor interzice să mai țină slujbe și vor fi caterisiți.

Nu de mult, Biserica Ortodoxă Română a criticat acțiunile Mitropoliei Moldovei și a subliniat că măsurile punitive aplicate preoților care părăsesc Mitropolia Basarabiei sunt nule. Pe fondul acestui context, Sinodul Patriarhiei Moscovei condamnă deciziile Patriarhiei de la București, despre care a spus că încalcă sfintele canoane.

În special „Canoanele Apostolice 11, 12, 31 și 32, canonul 2 al celui de-Al Doilea Conciliu, canoanele 5 și 8 al celui de-Al Treilea Conciliu, canonul 13 al celui de-Al Patrulea Conciliu, canonul 17 al Conciliului din Trullo, canoanele 13 și 22 ale Conciliului de la Antiohia”.

Biserica Ortodoxă Română criticată de Patriahul lui Putin
Foto: G4media

„Biserica din Moldova a fost creată în mod abuziv”

„Membrii Sfântului Sinod au exprimat dezacordul hotărât cu deciziile (Patriarhiei Române, n.r.), care, în cazul realizării lor ulterioare, vor duce la urmări grave cât pentru relațiile bilaterale ale Bisericilor Ortodoxe Rusă și Română, atât și pentru unitatea Bisericii Ortodoxe în general”, a transmis Legoida.

Mitropolia Chișinăului este acuzată de cea a Basarabiei că ar fi subordonată Federației Ruse. În acest sens, prelații Mitropoliei Basarabiei au declarat că Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove este „o structură necanonică, subordonată centrului de putere de la Moscova, fiind infiltrată de reprezentanții serviciilor secrete ale Moscovei”.

Mitropolia Basarabiei a arătat într-un comunicat că Biserica din Moldova a fost creată în mod abuziv prin încălcarea canoanelor bisericeti. În plus, ar fi macinată de corupție și simonie și ar reprezenta mai degrabă interesele regimului de la Moscova.

Biserica Ortodoxă atacată de Patriarhul lui Vladimir Putin
Sursa foto: Antena 3 CNN

„Biserica Ortodoxă din Moldova va deveni parte din Biserica Ortodoxă Română”

În toamna anului trecut, Mitropolitul Vladimir a trimis o scrisoare Patriarhului Kiril în care a acuzat că „Lumea Rusă este străină valorilor naționale ale moldovenilor care au rădăcini latine și se îndepărtează de Biserica Rusă care blagoslovește răzbiul de invazie al lui Putin în Ucraina.

„Soarta Republicii Moldova este deja hotărâtă de marile puteri – într-un timp relativ scurt ea se va reuni inevitabil cu România şi desigur tot ceea ce susţine Biserica Ortodoxă din Moldova va deveni parte a Bisericii Ortodoxe Române”, mai afirma mitropolitul în scrisoare, potrivit deschide.md.

[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele
Parteneri
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie. Baciu: „Majorările vor fi spectaculoase”
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie....
Condimentul miraculos care ajută creierul să se repare singur. Trebuie amestecat cu apă caldă şi se bea dimineaţa, pe stomacul gol
Condimentul miraculos care ajută creierul să se repare singur. Trebuie amestecat cu apă caldă şi...
Operaţiunea israeliană „Outstretched arm”. Israelienii au folosit avioane F-35 şi F-15 în atacul asupra portului yemenit Al Hodeida. Este cel mai complex şi îndepărtat atac al Israelului
Operaţiunea israeliană „Outstretched arm”. Israelienii au folosit avioane F-35 şi F-15 în atacul asupra portului...
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Planta banală care îți poate băga și 5 mii de euro în buzunar. N-ai nevoie de pământ mult și nici nu îți trebuie bani de investiții. O poți vinde oriunde și oricând
Planta banală care îți poate băga și 5 mii de euro în buzunar. N-ai nevoie...
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în anii '90 într-un imperiu cu 120 de magazine, fabrici şi afaceri de sute de milioane de lei
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în...
Cât timp poți circula cu parbrizul spart. Mulți șoferi nu știu ce scrie în lege
Cât timp poți circula cu parbrizul spart. Mulți șoferi nu știu ce scrie în lege
SE CONFISCĂ mașinile pe loc. Regulile se aplică deja LA GRANIȚA cu România
SE CONFISCĂ mașinile pe loc. Regulile se aplică deja LA GRANIȚA cu România
El va fi viitorul președinte. Traian Băsescu știe
El va fi viitorul președinte. Traian Băsescu știe
Un incendiu a izbucnit la Dino Parc, din Râşnov
Un incendiu a izbucnit la Dino Parc, din Râşnov
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
Reguli noi pe plajele din Grecia. Au scos dronele
Reguli noi pe plajele din Grecia. Au scos dronele
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu Ianis Hagi. Fanii au reacționat imediat. ”Atât de puri”
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu...