Bitcoin a devenit oficial monedă de plată, pe lângă monneda fizică dolarul american, în El Salvador.
Analiștii spun că această mișcare este riscantă acum, datorită volatilității criptomonedelor, dar și datorită suspiciunilor de spălare de bani care pot avea loc folosind bitcoin.
Statul El Salvador a anunțat luni că a mai achiziționat 200 de bitcoin, iar în total are acum 400 de bitcoin, aproximativ 21 de milioane de dolari în criptomonede. Acest lucru a făcut ca prețul criptomonedei să atingă 52.000 de dolari pentru un bitcoin.
Începând de marți plățile în bitcoin vor fi posibile în El Salvador, pe lângă cele în dolarii americani.
Președintele Nayib Bukele care a ajuns la putere din 2019, a susținut din iunie, introducerea bitcoin ca mijloc de plată în micul stat din America Centrală. Cu bitcoin se pot plăti acum bunurile și serviciile, dar și taxele către stat.
Pentru a populariza serviciul, președintele a anunțat că va dărui 30 de dolari, în bitcoin, pentru oricine își descarcă Chivo Wallet, portofelul digital pentru plăți în El Salvador.
Experţii avertizează că decizia privind bitcoin ar putea complica discuţiile cu FMI, într-un moment în care El Salvador încearcă să obţină un program de asistenţă financiară de peste un miliard de dolari.
Adoptarea criptomonedei ar putea alimenta operaţiunile de spălare de bani, într-o ţară cu grave probleme de corupţie şi crimă organizată, susţin analiştii.
După aprobarea legislaţiei privind bitcoin, agenţia de evaluare financiară Moody’s a retrogradat ratingul El Salvador, în timp ce bondurile ţării denominate în dolari sunt sub presiune.
Economia ţării depinde semnificativ de banii trimişi de cei care lucrează peste hotare. Datele Băncii Mondiale arată că remitenţele către El Salvador au reprezentat aproximativ o cincime din PIB în 2019, una dintre cele mai ridicate rate din lume.