NEWS

Platforma Booking, ținta preferată a hackerilor. Cum eviți escrocheriile atunci când îți planifici vacanța

Platforma Booking ținta preferată a hackerilor. Cum eviți escrocheriile atunci când îți planifici vacanța
Sursa foto: Booking.com

Hackerii vizează din ce în ce mai mult companiile care folosesc Booking.com, contactând mai întâi hotelurile cu un e-mail de phishing, determinând personalul hotelului să facă clic pe un link care descarcă programe malware pe computerele hotelului și caută clienți cu rezervări Booking.com.

Apoi, hackerii le trimit un e-mail direct acelor clienți. Orice plată pe care o face un client, bineînțeles, ajunge la hackeri – nu la hotel. Escrocheria aduce „dividende serioase”, a declarat un expert în securitate cibernetică.

Platforma Booking, ținta preferată a hackerilor

Este una dintre sutele de înșelăciuni care surprind călătorii în fiecare an, de la turiștii care se prezintă la Airbnb-ul lor doar pentru a constata că acesta nu există, până la cumpărarea unui bilet de avion care dispare înainte de check-in.

În 2022, Comisia Federală pentru Comerț din SUA (FTC) a primit peste 55.330 de rapoarte de fraudă în domeniul călătoriilor (inclusiv în ceea ce privește proprietățile în regim de multiproprietate), însumând o pierdere totală de 49 de milioane de dolari.

Între timp, un sondaj realizat de compania de software de securitate informatică McAfee pe un eșantion de 7.000 de persoane din șapte țări a constatat că unul din trei călători a fost înșelat sau cunoaște pe cineva care a fost înșelat – iar o treime dintre aceștia au pierdut 1.000 de dolari sau mai mult înainte ca vacanța lor să înceapă.

Fie că vă rezervați un zbor, un hotel sau sunteți pe drum, iată câteva sfaturi de la experți în securitate cibernetică și în fraude de călătorie pentru a vă proteja.

Unul din trei turiști a fost înșelat

Deși există mai multe tipuri de înșelăciuni, aproape toate au o caracteristică comună: fac ținta să simtă că trebuie să facă ceva cât mai urgent, cu riscul de a pierde, să zicem, rezervarea.

Este foarte puțin probabil să primiți un mesaj de la un hotel care să vă spună că, dacă nu faceți ceva în următoarele 30 de minute sau 60 de minute, veți pierde rezervarea”, a declarat Oliver Devane, cercetător senior în domeniul securității la McAfee Labs, care investighează escrocheriile cibernetice din turism. „Ar trebui să se declanșeze semnale de alarmă dacă ești presat să faci ceva rapid”.

Aproape orice poate fi falsificat

În prezent, orice poate fi falsificat, spun experții, inclusiv nu doar includerea numelui unei ținte, ci chiar trimiterea destinatarului la o pagină web care arată identic cu cea a întreprinderilor legitime. Nu faceți niciodată clic pe un link sau nu descărcați un atașament dintr-un e-mail care pretinde a fi o afacere – și nu trimiteți niciodată bani pentru că un e-mail vi-i cere.

Faptul că aceste e-mailuri pot fi atât de convingătoare, spun experții, este motivul pentru care ar trebui să evitați pur și simplu anumite acțiuni, indiferent cât de legitim pare mesajul. „Dacă un e-mail vine cerând bani, nu aveți niciodată încredere în el”.

Dacă bănuiți că există un motiv real pentru care ar putea fi nevoie să plătiți pentru un hotel sau un serviciu pe care l-ați rezervat, sunați-i direct – dar folosiți un număr de telefon de pe site-ul online al companiei, nu de pe un e-mail. În cazul în care mesajul a venit prin intermediul unui serviciu de rezervări al unei terțe părți, cum ar fi în cazul escrocheriei Booking.com, ar trebui să mergeți la acel serviciu de rezervări și să contactați direct serviciul lor de relații cu clienții pentru a afla dacă este legitim.

Escrocheria Booking este destul de sofisticată

„Escrocheria Booking.com este destul de sofisticată, pentru că mesajul pe care îl primesc victimele vine de la Booking.com. Și, probabil, acestea s-ar gândi: „Ei bine, dacă vine de la ei, va fi legitim” a declarat Devane. „Dar marele semnal de alarmă este faptul că încearcă să te convingă să ieși de pe platformă”.

Mulțumită vitezei și granularității culegerii de date online, imediat ce începeți să faceți cercetări despre o vacanță viitoare, este posibil să vedeți că apar reclame online conexe. Dar unele pot fi frauduloase. Cele mai convingătoare vă pot trimite chiar la un site care arată ca un motor de rezervări terț de care ați mai auzit, dar care este, de fapt, fals.

Verificați întotdeauna de două ori legitimitatea oricărei companii la care se face reclamă și, atunci când faceți cercetări online, luați în considerare posibilitatea de a utiliza o rețea privată virtuală (VPN), care criptează datele trimise între dispozitiv și router, și un browser care blochează urmărirea reclamelor, precum DuckDuckGo. Dacă folosiți un software de securitate, asigurați-vă că folosiți un browser pe care acel software îl acceptă, a adăugat Devane.

Folosiți numai site-uri de rezervări terțe de încredere

Ar putea părea contraintuitiv, având în vedere că escrocii au vizat un site de rezervări terță parte de încredere, precum Booking.com. Dar o serie de alte înșelăciuni au implicat site-uri terțe care promit să rezerve, să zicem, bilete de avion, să vă ia banii… și să nu cumpere (sau să furnizeze) niciodată biletul.

Așadar, dacă aveți de gând să folosiți un agregator sau un site de rezervări terță parte (în loc să faceți rezervări direct la un hotel sau la o companie aeriană), experții spun că este mai sigur să folosiți companii mari, de marcă, de care ați mai auzit – urmând în același timp toate celelalte sfaturi de siguranță prezentate aici.

Iar dacă nu vă puteți aminti adresa web exactă a site-ului de rezervări terț și trebuie să o introduceți într-un motor de căutare, asigurați-vă că nu faceți clic pe reclamele care apar în urma căutării; în schimb, faceți clic pe rezultatul organic al căutării.

 Căutați recenzii pe TripAdvisor și Booking

Numeroși călători au fost păcăliți cu anunțuri false de închiriere de apartamente. Și chiar și atunci când nu folosiți un site de rezervări terță parte, este posibil să fiți înșelat – escrocii vă pot viza cu anunțuri false pentru un hotel care nu există, de exemplu.

Un aspect pe care trebuie să îl căutați este dacă proprietatea are recenzii și, din nou, dacă sunteți vizat de un anunț pentru o afacere, să vă asigurați că aceasta există cu adevărat pe site-urile de recenzii ale unor terțe părți, cum ar fi TripAdvisor și Booking.com.

Nu plătiți niciodată cu un transfer bancar

Reglementările privind protecția consumatorilor înseamnă, în general, că, dacă utilizați un card de credit sau de debit, sunteți protejat împotriva tranzacțiilor frauduloase – cu alte cuvinte, de obicei, ar trebui să vă puteți recupera banii (deși cu un cost de timp și bătaie de cap).

Dar, de multe ori, acest lucru nu se extinde la transferurile bancare sau la plățile cu alte metode, cum ar fi criptomonedele sau cardurile cadou. Este ușor să te relaxezi odată ce ai ajuns la destinație – sau chiar ești în drum spre ea. La urma urmei, ce ar putea merge prost de aici încolo? Multe, avertizează experții în securitate cibernetică.

În special, rețelele wi-fi deschise sunt o modalitate obișnuită pentru hackeri de a capta date personale sau de a instala programe malware pe dispozitivul dumneavoastră. De fapt, un sondaj a arătat că patru din zece persoane și-au compromis informațiile personale în timp ce foloseau rețele wi-fi publice.

Utilizarea unei rețele deschise într-un aeroport, unde este posibil să accesați informații sensibile, cum ar fi detaliile pașaportului, poate fi deosebit de problematică – este locul unde majoritatea respondenților și-au compromis informațiile – dar nicio rețea nu este 100% sigură. Dacă trebuie să folosiți un wi-fi public, asigurați-vă că este o rețea securizată cu tehnologie de criptare, spun experții, și luați în considerare utilizarea unui VPN.

Luați în considerare posibilitatea de a folosi un agent de turism

De asemenea, ar trebui să folosiți doar propriile încărcătoare pentru dispozitive și să vă conectați direct la prize, evitând stațiile de încărcare publice sau încărcătoarele furnizate de oricine altcineva, cum ar fi gazdele de apartament. La începutul acestui an, FBI chiar a lansat o alertă prin care avertiza că stațiile de încărcare sunt folosite de hackeri.

Angajați o persoană reală care să facă rezervările. De fapt, deși agențiile de turism ar putea părea demodate, industria este în creștere – în mare parte, se pare, din cauza turiștilor care doresc un plus de protecție, în special după toate derapajele de călătorie cauzate de pandemie, potrivit BBC.

[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele
Parteneri
Temperatura maximă suportată de corpul uman. Hipertermia poate ucide inclusiv persoane perfect sănătoase
Temperatura maximă suportată de corpul uman. Hipertermia poate ucide inclusiv persoane perfect sănătoase
Orașul din România aflat în topul celor mai ieftine din Europa. Prețurile mici îi fac pe unii turiști străini să-l viziteze de mai multe ori pe an
Orașul din România aflat în topul celor mai ieftine din Europa. Prețurile mici îi fac...
Trump, sângerând, a fost scos de pe scenă după un incident în care s-au tras focuri de armă / Doi morţi: atacatorul şi o persoană din public. UPDATE: Împuşcăturile sunt investigate ca o tentativă de asasinat / Trump spune că a fost lovit de un glonţ care i-a străpuns partea superioară a urechii drepte
Trump, sângerând, a fost scos de pe scenă după un incident în care s-au tras...
Ingredientul ieftin pe care e bine să-l pui în cafea. Îi dă un gust deosebit și e bun pentru sănătate. Costă doar 3.75 de lei
Ingredientul ieftin pe care e bine să-l pui în cafea. Îi dă un gust deosebit...
Prima reacție a lui Betty Salam, după ce și-a părăsit soțul și s-a mutat cu noul iubit, un manelist celebru. ''Am probleme''
Prima reacție a lui Betty Salam, după ce și-a părăsit soțul și s-a mutat cu...
Cel mai sigur oraș din România. Aici e bine să te muți, are multe parcuri naturale, mari centre comerciale si este unul dintre cele mai frumoase locuri de la noi din țară
Cel mai sigur oraș din România. Aici e bine să te muți, are multe parcuri...
Sânge pe Wall Street. Marile companii listate pe cea mai mare bursă din lume au intrat în picaj liber
Sânge pe Wall Street. Marile companii listate pe cea mai mare bursă din lume au...
Nu ştiţi încă unde să vă petreceţi concediul? Iată lista celor mai frumoase plaje din Europa
Nu ştiţi încă unde să vă petreceţi concediul? Iată lista celor mai frumoase plaje din...
Lavinia Pîrva, decolteu irezistibil. Soția lui Ștefan Bănică Jr. a încins imaginația fanilor
Lavinia Pîrva, decolteu irezistibil. Soția lui Ștefan Bănică Jr. a încins imaginația fanilor
Obligație pentru proprietarii de la bloc. Vecinii trebuie să semneze. Se dă amendă repetat
Obligație pentru proprietarii de la bloc. Vecinii trebuie să semneze. Se dă amendă repetat
Mari beneficii pentru acești români. Bani în plus pentru genul ăsta de muncă
Mari beneficii pentru acești români. Bani în plus pentru genul ăsta de muncă
Împuşcăturile de la mitingul lui Trump sunt investigate ca o tentativă de asasinat
Împuşcăturile de la mitingul lui Trump sunt investigate ca o tentativă de asasinat
Undă de şoc în retail: Amazon intră pe segmentul magazinelor online cu preţuri ultra-mici şi se bate direct cu Temu şi Shein
Undă de şoc în retail: Amazon intră pe segmentul magazinelor online cu preţuri ultra-mici şi...
ANAF se pregăteşte să controleze o nouă categorie de persoane fizice. Cine sunt cei vizaţi şi ce trebuie să facă
ANAF se pregăteşte să controleze o nouă categorie de persoane fizice. Cine sunt cei vizaţi...
Mărturiile martorilor prezenți la tentativa de asasinat asupra lui Trump
Mărturiile martorilor prezenți la tentativa de asasinat asupra lui Trump
A 6-a cea mai mare țară din lume NU ARE NICIUN VECIN! Știi care este?
A 6-a cea mai mare țară din lume NU ARE NICIUN VECIN! Știi care este?
Șoferii trebuie să știe! Medicamentele pentru această boală comună îi pot lăsa fără permisul de conducere
Șoferii trebuie să știe! Medicamentele pentru această boală comună îi pot lăsa fără permisul de...
IMAGINILE HOT cu Nicoleta Luciu care au ridicat pulsul bărbaților! Vedeta arăta TOT cândva!
IMAGINILE HOT cu Nicoleta Luciu care au ridicat pulsul bărbaților! Vedeta arăta TOT cândva!