BUSINESS

O nouă fraudă pe internet. Hackerii acționează prin platforma Booking.com

O nouă fraudă pe internet. Hackerii acționează prin platforma Booking.com
Sursă foto: Pexels

Un nou tip de fraudă. Pirații internetului au plămădit tehnici din ce în ce mai subtile pentru a-și atinge obiectivele. Infractorii din mediul digital acționează acum prin intermediul platformei de rezervare online, Booking.com.

Este și cazul unui  tânăr din București care a fost cât pe ce să pice în capcana infractorilor cibernetici. După ce și-a rezervat/plătit o cameră la un hotel din Marea Britanie, platforma de rezervări i-a transmis pe adresa de email o copie a rezervării respective. Nimic deosebit am putea spune, dar lucrurile nu se opresc aici.

Un nou tip de fraudă pe Booking.com

Ulterior, în contul încorporat în platforma Booking tânărul primește un mesaj, culmea de pe adresa hotelului, prin care este notificat că sunt ceva probleme cu valabilitatea cardului folosit.

Am întâmpinat o problemă cu rezervarea dumneavoastră, din cauza cardului care nu a trecut verificarea de siguranță a sistemului de rezervare, și a fost marcat drept invalid. Drept rezultat, rezervarea dumneavoastră ar putea fi anulată.

Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, trebuie să completați o scurtă procedură de verificare. Pentru a începe procedura, vă rugăm să folosiți acest link personalizat” se menționează în mesajul primit de pe adresa hotelului.

Expeditorul email-ului era hotelul

Cu toate că linkul din mail conținea numele platformei Booking, adresa, URL, linkul respectiv nu aparținea companiei olandeze. Bărbatului i s-a părut suspect faptul că după completarea formularului  în care i se cerea să introducă datele cardului, trebuia să rămână alte 5 minute pe pagina comerciantului astfel încât procedura să fie completă.

Tânărul a recunoscut că a fost la un pas să acceseze adresa respectivă în condițiile în care mesajul părea să fie transmis chiar de hotel. S-a eschivat în ultimul moment și a contactat recepția hotelului în cauză. Temerile i s-au adeverit tocmai fusese ținta unei tentative de fraudă.

„Din data de 20 noiembrie – te rugăm să iei la cunoștință de faptul că acesta pare să fie o înșelătorie prin Booking.com; la solicitarea plății pentru rezervare te rugăm să verifici de două ori și să te asiguri că aceasta este o cerere validă. Te rugăm să contactezi direct Booking.com, pentru că noi nu suntem autorizați să facem acest lucru.

Dacă rezervarea ta este cu plata la sosire, nu ți se va solicita achitarea unei sume până la check-in. Dacă ai făcut deja o plată, te rugăm să nu mai accesezi niciun link”, se arată în răspunsul hotelului.

Tentativa de fraudă dejucată

Nu la fel de inspirată a fost o turistă britanică. Aceasta a picat în capcană și a plătit de două ori pentru aceeași rezervare. Femeia înșelată a contactat platforma de rezervări Booking pentru a solicita informații, însă cei de acolo nu au crezut-o.

”M-au făcut să mă simt ca și cum aș fi o isterică – cei de la call center au refuzat să mă creadă că infractorii mi-au dat mesaj folosind sistemul Booking.com. După două zile, am primit totuși un mesaj de la hotel, tot prin intermediul Booking.com, în care mi s-a spus că sistemul a fost spart, că se știe despre lucrul ăsta, dar că nu vor să le spună clienților”, a declarat Kate Wright pentru The Guardian.

Într-un final femeia păgubită a contactat banca și a obținut restituirea fondurilor asta după ce și-a înlocuit cardul.

Booking: nu există breșe de securitate în sistemul nostru

Confruntați cu această situație reprezentanții companiei olandeze Booking.com au dat toate asigurările că platforma lor nu are nicio breșă de securitate. Vinovații pentru problemele de securitate sunt unitățile hoteliere, căror adrese de mail nu sunt securizate.

„Deși nici sistemul din spatele platformei Booking.com, nici infrastructura sa nu au fost vulnerabile în niciun fel, suntem extrem de conștienți de implicațiile unor astfel de înșelătorii comise de terții răuvoitori asupra afacerii noastre, asupra partenerilor noștri de cazare și a clienților noștri, care pot deveni victime ale escrocilor profesioniști”, au arătat reprezentanții Booking.

[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele
Parteneri
Temperatura maximă suportată de corpul uman. Hipertermia poate ucide inclusiv persoane perfect sănătoase
Temperatura maximă suportată de corpul uman. Hipertermia poate ucide inclusiv persoane perfect sănătoase
Orașul din România aflat în topul celor mai ieftine din Europa. Prețurile mici îi fac pe unii turiști străini să-l viziteze de mai multe ori pe an
Orașul din România aflat în topul celor mai ieftine din Europa. Prețurile mici îi fac...
Trump, sângerând, a fost scos de pe scenă după un incident în care s-au tras focuri de armă / Doi morţi: atacatorul şi o persoană din public. UPDATE: Împuşcăturile sunt investigate ca o tentativă de asasinat / Trump spune că a fost lovit de un glonţ care i-a străpuns partea superioară a urechii drepte
Trump, sângerând, a fost scos de pe scenă după un incident în care s-au tras...
Ingredientul ieftin pe care e bine să-l pui în cafea. Îi dă un gust deosebit și e bun pentru sănătate. Costă doar 3.75 de lei
Ingredientul ieftin pe care e bine să-l pui în cafea. Îi dă un gust deosebit...
Prima reacție a lui Betty Salam, după ce și-a părăsit soțul și s-a mutat cu noul iubit, un manelist celebru. ''Am probleme''
Prima reacție a lui Betty Salam, după ce și-a părăsit soțul și s-a mutat cu...
Cel mai sigur oraș din România. Aici e bine să te muți, are multe parcuri naturale, mari centre comerciale si este unul dintre cele mai frumoase locuri de la noi din țară
Cel mai sigur oraș din România. Aici e bine să te muți, are multe parcuri...
Sânge pe Wall Street. Marile companii listate pe cea mai mare bursă din lume au intrat în picaj liber
Sânge pe Wall Street. Marile companii listate pe cea mai mare bursă din lume au...
Nu ştiţi încă unde să vă petreceţi concediul? Iată lista celor mai frumoase plaje din Europa
Nu ştiţi încă unde să vă petreceţi concediul? Iată lista celor mai frumoase plaje din...
Lavinia Pîrva, decolteu irezistibil. Soția lui Ștefan Bănică Jr. a încins imaginația fanilor
Lavinia Pîrva, decolteu irezistibil. Soția lui Ștefan Bănică Jr. a încins imaginația fanilor
Obligație pentru proprietarii de la bloc. Vecinii trebuie să semneze. Se dă amendă repetat
Obligație pentru proprietarii de la bloc. Vecinii trebuie să semneze. Se dă amendă repetat
Mari beneficii pentru acești români. Bani în plus pentru genul ăsta de muncă
Mari beneficii pentru acești români. Bani în plus pentru genul ăsta de muncă
Împuşcăturile de la mitingul lui Trump sunt investigate ca o tentativă de asasinat
Împuşcăturile de la mitingul lui Trump sunt investigate ca o tentativă de asasinat
Undă de şoc în retail: Amazon intră pe segmentul magazinelor online cu preţuri ultra-mici şi se bate direct cu Temu şi Shein
Undă de şoc în retail: Amazon intră pe segmentul magazinelor online cu preţuri ultra-mici şi...
ANAF se pregăteşte să controleze o nouă categorie de persoane fizice. Cine sunt cei vizaţi şi ce trebuie să facă
ANAF se pregăteşte să controleze o nouă categorie de persoane fizice. Cine sunt cei vizaţi...
Mărturiile martorilor prezenți la tentativa de asasinat asupra lui Trump
Mărturiile martorilor prezenți la tentativa de asasinat asupra lui Trump
A 6-a cea mai mare țară din lume NU ARE NICIUN VECIN! Știi care este?
A 6-a cea mai mare țară din lume NU ARE NICIUN VECIN! Știi care este?
Șoferii trebuie să știe! Medicamentele pentru această boală comună îi pot lăsa fără permisul de conducere
Șoferii trebuie să știe! Medicamentele pentru această boală comună îi pot lăsa fără permisul de...
IMAGINILE HOT cu Nicoleta Luciu care au ridicat pulsul bărbaților! Vedeta arăta TOT cândva!
IMAGINILE HOT cu Nicoleta Luciu care au ridicat pulsul bărbaților! Vedeta arăta TOT cândva!