Cafeaua este, în adevăratul sens al cuvântului, băutura inimilor. O echipă internațională de cercetători a descoperit într-un studiu că consumul zilnic de cafea cu cofeină poate reduce riscul de fibrilație atrială recurentă cu 39%.
Fibrilația atrială este cea mai frecventă aritmie cardiacă, în care inima bate neregulat și, de obicei, prea repede, deoarece semnalele electrice din atrii sunt perturbate. În Germania, aproximativ 1,8 milioane de persoane sunt afectate de această afecțiune.
La noul studiu realizat de Universitatea din California (SUA), Universitatea din Adelaide (Australia) și Universitatea din Toronto (Canada) au participat exclusiv pacienți care sufereau de fibrilație atrială.
Rezultatele au arătat că persoanele care beau cel puțin o ceașcă de cafea pe zi de 5 ani prezentau mult mai rar aritmii cardiace decât persoanele care renunțaseră complet la cafea. Studiul a fost publicat în ”Journal of the American Medical Association”, scrie Bild.
Chiar dacă studiul a fost destul de restrâns (aproximativ 200 de pacienți), acesta subliniază în mod clar ceea ce arată și alte cercetări: cafeaua nu este deloc dăunătoare pentru inimă și circulație.
După ce mult timp s-a spus că cafeaua dăunează inimii sau deshidratează organismul, acum lucrurile stau altfel. Printre altele, în 2021 au fost publicate două studii care sugerează că consumatorii de cafea trăiesc mai mult decât cei care renunță la băutura neagră.
În plus, consumul zilnic de cafea pare să aibă un efect pozitiv asupra pacienților cu insuficiență cardiacă.
Și alte studii arată că cafeaua nu numai că îmbunătățește funcțiile cognitive ale pacienților cu fibrilație atrială și reduce inflamațiile, dar poate ajuta și la pierderea în greutate.