LIFESTYLE

Calea Lactee va fi vizibilă cu ochiul liber. Când și de unde poți vedea cel mai bine spectacolul de pe cer

Calea Lactee va fi vizibilă cu ochiul liber. Când și de unde poți vedea cel mai bine spectacolul de pe cer
Foto: Pixabay

Un fenomen ceresc spectaculos va putea fi observat cu ochiul liber în această lună din zonele întunecate ale lumii. Calea Lactee își va face apariția în toată splendoarea ei pe cerul nopții, oferind un peisaj rar, mai ales în emisfera nordică.

Luna mai, cea mai bună perioadă pentru a vedea spectacolul de pe cer

Potrivit publicației Live Science, luna mai este una dintre cele mai bune perioade ale anului pentru a vedea Calea Lactee cu ochiul liber. Începând cu 20 mai 2025, imediat după ultimul sfert de lună și până pe 30 mai, când va fi Lună nouă, galaxia noastră va fi vizibilă în majoritatea regiunilor din emisfera nordică, mai ales în locurile ferite de poluarea luminoasă.

Trebuie să găsești „Triunghiul de vară” pe cer

Pentru a observa Calea Lactee, trebuie mai întâi să localizezi „Triunghiul de vară”, format din stelele Vega, Deneb și Altair. Acestea acționează ca un ghid pentru a te orienta pe cerul nopții spre banda luminoasă a galaxiei noastre.

Triunghiul de vară – Foto: Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”

„Triunghiul de vară” este un asterism – adică o formă distinctivă pe cer formată din stele luminoase – ușor de recunoscut în nopțile senine din emisfera nordică. Este compus din trei stele foarte strălucitoare, aflate în constelații diferite:

  • Vega – din constelația Lyra (Lira)
  • Deneb – din constelația Cygnus (Lebăda)
  • Altair – din constelația Aquila (Vulturul)

Aceste stele formează un triunghi vizibil pe cerul de vară, de unde și numele. Triunghiul de vară este important pentru că indică direcția aproximativă în care se află banda luminoasă a Căii Lactee, care trece chiar prin această zonă. Deneb și Cygnus, în special, se află în apropierea centrului galactic, iar Cygnus este considerată „Crucea Nordului”.

Când se vede cel mai bine

Perioada ideală este între miezul nopții și ora 5 dimineața, când cerul este cel mai întunecat și centrul galactic este cel mai vizibil. Condițiile ideale sunt în nopțile fără Lună sau când aceasta este în fazele finale (ultimul pătrar).

De unde se vede cel mai bine

Pentru a vedea Calea Lactee în toată splendoarea ei, trebuie să te afli într-o zonă rurală sau în apropierea unui parc natural, unde cerul este foarte întunecat. Zonele urbane, din cauza poluării luminoase, blochează vizibilitatea acestui fenomen astronomic.

În România, cele mai bune locuri pentru a vedea Calea Lactee sunt Parcul Național Retezat, Munții Apuseni, Delta Dunării și satele izolate din Maramureș.

Cum să te pregătești

Pentru o experiență completă, specialiștii recomandă:

  • Așteaptă cel puțin 20 de minute în întuneric pentru ca ochii să se adapteze
  • Evită să folosești telefonul sau lanterne cu lumină albă
  • Folosește o aplicație mobilă de tip „star map” pentru a localiza centrul galactic

„Pentru mulți oameni, Calea Lactee pare ceva de neatins. Dar cu un minim efort, oricine o poate observa, chiar și fără telescop”, notează Live Science.

Ce este Calea Lactee

Calea Lactee este galaxia care adăpostește sistemul nostru solar. Este alcătuită din miliarde de stele, planete, gaze și praf cosmic. Cu ochiul liber, ea apare ca o bandă luminoasă care traversează cerul.

În luna mai, centrul galactic – cea mai spectaculoasă parte a Căii Lactee – este vizibil seara, oferind pasionaților de astronomie o priveliște greu de uitat.

toma@mediaflux.ro Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele