După ce anularea primului tur al alegerilor prezidențiale a creat haos pe scena politică din România, românii se întreabă când vor putea vota iar. Pe fondul acestei situații de incertitudine, s-au vehiculat mai multe perioade pentru reluarea procesului electoral. Toni Neacșu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a anunțat care ar putea fi data la care se va organiza primul tur de scrutin. Și anul 2025 va fi unul extrem de dificil pentru români.
Hotărârea luată de Curtea Constituțională a României (CCR) a fost finală, astfel că întreg procesul electoral urmează a fi reluat de la zero. Cu toate acestea însă, atunci când vine vorba despre reluarea primului tur de scrutin, o dată exactă nu a fost anunțată în mod oficial. Așadar, starea de incertitudine ce planează asupra politicii românești se pare că va mai persista un timp.
Toni Neacșu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a analizat situația actuală și a explicat când ar putea fi organizate alegerile prezidențiale în opinia sa.
Conform oficialului, actualul guvern tergiversează stabilirea datei alegerilor. Deși decizia CCR creează obligația clară ca guvernul să acționeze rapid în stabilirea datei alegerilor, Neacșu este de părere că autoritățile vor amânarea procesului electoral cât mai mult. S-ar dori acest lucru pentru a se ajunge la cât mai multe negocieri.
Fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii crede că alegerile ar putea avea loc cel mai devreme în luna aprilie, însă nu exclude varianta de a fi amânate chiar până în luna mai. Această prelungire depinde de „pulsul societății” și de deciziile politice care vor urma.
„Guvernul, deși obligat de situația extraordinară, evită să stabilească data alegerilor, preferând să negocieze politic această decizie. După calculele mele, ne putem aștepta la alegeri cel mai devreme în luna aprilie, însă este foarte posibil să fie amânate până în mai,” a declarat Toni Neacșu pentru Gândul.
Mai mult, hotărârea de anulare a alegerilor prezidențiale a fost catalogată de către Toni Neacșu drept o „lovitură de stat constituțională”. Avocatul este de părere că autoritățile folosesc instituții fundamentale ale statului, precum Curtea Constituțională, pentru a-și atinge obiectivele politice, fără a recurge însă la forță.
„Eu i-am spus lovitură de stat constituțională, cu ghilimele de rigoare. Nu folosești forța, dar manipulezi instituții fundamentale,” a mai spus fostul membru al Consiliului Superiror al Magistraturii.
Amintim că CCR a anulat primul tur al alegerilor, cu doar două zile înainte de debutul turului 2. După decizia CCR, președintele Klaus Iohannis a anunțat că va rămâne în mandat până când va fi ales noul președinte, citând Articolul 83, alineatul 2 din Constituție: „Președintele României își exercită mandatul până la depunerea jurământului de președintele nou ales”. El a mai spus că va numit viitorul guvern după constituirea noului Parlament.
”În temeiul articolului 146 litera f din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea președintelui României”, se arată în comunicat. Art 146, litera f) prevede că CCR ”veghează la respectarea procedurii pentru alegerea Preşedintelui României şi confirmă rezultatele sufragiului”.
Anularea alegerilor are loc pe fondul desecretizării informațiilor de la serviciile secrete, care au indicat ingerința Rusiei în alegeri.