NEWS

Capturarea câinilor fără stăpân nu rezolvă problema. ASPA cere sprijinul poliției

Capturarea câinilor fără stăpân nu rezolvă problema. ASPA cere sprijinul poliției

Capturarea câinilor fără stăpân nu rezolvă problema. ASPA cere sprijinul poliției. Reprezentanta ASPA spune că zona în care femeia de 43 de ani a fost atacată este cunoscută ca „fiind o zonă cu câini fără stăpân” și de anul trecut, când femeia a fost atacată în aceeași zonă, și până în prezent, ASPA a avut zeci de acțiuni.

„Am ridicat de pe aceste străzi peste 120 de câini până în prezent, din aprilie anul trecut, de la incidentul de atunci până acum. Am făcut sesizări către alte autorităţi deoarece această problemă a câinilor fără stăpân nu e doar problema ASPA. Am spus-o şi o repetăm – capturarea nu rezolvă cauza, ci efectul. Luăm câinii găsiţi pe străzi la acel moment, însă dacă nu acţionăm printr-un efort comun alături de alte instituţii să luăm măsuri pentru a prevenit astfel de incidente, din păcate, ne vom confrunta cu astfel de incidente în continuare”, a declarat, sâmbătă, Cătălina Trănescu.

Cătălina Trănescu mai spune că ASPA ar trebui să primească sprijinul poliţiilor locale de sector, Poliţiei Naţionale, care are competenţe faţă de ASPA. Aceștia ar trebui să verifice proprietarii de câini, dacă aceşti câini sunt microcipaţi, conform legii, dacă sunt sterilizaţi, conform legii, dacă sunt ţinuţi pe proprietăţi private îngrădite corespunzător în aşa fel încât ei să nu aibă acces să iasă pe domeniul public.

Se pare că au fost identificaţi aproximativ opt câini pe câmp

Ana Oros Daraban este femeia care a fost ucisă în timp ce alerga în zona Lacul Morii din Bucureşti. Tânăra era angajată ca expert în cadrul Direcţiei de Mediu a Primăriei Capitalei.

Sâmbătă dimineaţă, femeia a ieşit la alergat în zona Lacul Morii şi, la un moment dat, a ajuns pe un câmp din zonă, acolo unde a fost atacată de câini. Din nefericire, rănile suferite i-au fost fatale.

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 6 au precizat că Poliţia Locală sprijină ASPA şi au acţiuni săptămânale împreună. Anul trecut echipele au fost însoţite de poliţiştii locali în zona Giuleşti Sârbi, în cadrul campaniei de conştientizare a sterilizării animalelor.

Aproape zilnic poliţiştii locali solicită intervenţia celor de la ASPA pentru a captura câinii fără stăpân, în special din zone aflate la graniţa cu comunele limitrofe.

Se pare că au fost identificaţi aproximativ opt câini pe câmp. Echipajele, care sunt dotate cu puşcă, cu tranchilizant, încearcă să-i captureze, însă, fiind un teritoriu atât de vast, este o operaţiune extrem de dificilă.

Din aprilie 2022, când femeia decedată sâmbătă a mai fost atacată de maidanezi în această zonă, până în prezent, ASPA a ridicat peste 120 de câini fără stăpân.