Cât a ajuns să cheltuie un român lunar. Veniturile totale medii lunare au fost, în trimestrul IV 2022, de 6.634 lei pe o gospodărie şi 2.648 lei pe persoană, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) publicate joi.
Cheltuielile totale ale populaţiei au fost, în ultimele trei luni ale anului trecut, în medie, de 5.842 lei lunar pe o gospodărie (2.332 lei pe persoană) şi au reprezentat 88,1% din nivelul veniturilor totale.
Veniturile băneşti au fost, în medie, de 6.105 lei lunar pe gospodărie (2.437 lei pe persoană), iar veniturile în natură au fost, în medie, de 529 de lei lunar pe gospodărie (211 lei pe persoană).
Conform INS, la formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (19,9%), veniturile în natură (8%), veniturile din agricultură (1,7%), veniturile din activităţi neagricole independente (1,5%), precum şi cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (1,0%).
Cea mai mare parte din veniturile în natură o reprezintă contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (78,6%).
În plină criză energetică, românii vor primi de la 1 aprilie facturi cu tarife crescute, după ce Autoritatea Națională de Reglementare a Energiei a venit cu o serie de ajustări.
Scumpirile se vor resimți mai ales la prețul gazului, unde ANRE a majorat tarifele de distribuție.
Cel mai probabil, vor crește tarifele de distribuție și la energia electrică, ANRE punând în dezbatere publică noile tarife majorate, valabile de la 1 aprilie 2023.
În medie, creșterea tarifului mediu va fi de 11% pentru operatorul național de transport Transelectrica și cuprinsă între 8% și 31% pentru tarifele de distribuție la joasă tensiune, adică pentru companiile de distribuție.