Cât va costa carnea de porc de Crăciun? Este o întrebare care se află pe buzele tuturor românilor înainte de sărbătorile de iarnă.
Carnea de porc este nelipsită de pe mesele românilor de Crăciun. De pe mesele celor care își permit sau o să își permită, date fiind scumpirile anunțate. Evident, există și persoane care nu mănâncă carne deloc sau preferă puiul sau vita. Și în cazul acestora masa de sărbători va fi mai scumpă.
Producătorii anunță prețuri aproape duble pentru kilogramul de carne, scumpirea fiind, notează RomâniaTV, cauzată în mare parte de facturile la energie, dar şi de anul dezastruos din agricultură.
Astfel, unul dintre cele mai consumate alimente de la noi din țară va avea preţuri mult mai mari în următoarea perioadă, totul culminând cu perioada sărbătorilor de iarnă. Atunci, preţul pentru un kilogram de carne de porc s-ar putea dubla!
„Având în vedere faptul că importăm foarte multă carne de porc, vă daţi seama că imediat preţurile se aliniază la partea de cerere şi ofertă pe plan european”, a declarat Ioan Ladoși, de la Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România, citat de EVZ.
Conform statisticilor, 80% din carnea de porc este importată, iar ministrul Agriculturii își dorește ca pe viitor românii să nu mai cumpere carne provenită din alte țări.
Producătorii de carne spun că prețul unui kilogram de carne de porc se va majora chiar și cu 100% până la sărbătorile de iarnă. În acest moment, în supermarketurile din București prețul unui kilogram de ceafă, cotlet sau coaste de porc este între 19 și 29 de lei, însă ar putea să coste chiar și 60 de lei, anunţă Digi24.
Totuși, Ministerul Agriculturii vrea să prelungească cu 90 de zile limitarea adaosului comercial la unele alimente de bază şi extinde lista cu produse agricole şi alimentare cu următoarele produse: carne tocată, usturoi, orez, bulion de roşii, cozonac, margarină, drojdie, smântână şi pere.
Având în vedere că urmează perioada de iarnă, cu sărbători precum Crăciunul și Anul Nou, când cheltuielile cu utilitățile în locuințe și gospodării cresc și, ținând cont de faptul că în perioada sărbătorilor de iarnă nevoia de consum crește, Guvernul extinde perioada de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență privind plafonarea adaosului comercial la unele produse agricole și alimentare pentru o nouă perioadă de 90 de zile.