NEWS

Un nou caz de toxiinfecție alimentară. Peste 20 de copii din Brașov au ajuns la spital

Un nou caz de toxiinfecție alimentară. Peste 20 de copii din Brașov au ajuns la spital
Sursa foto: Aktual 24

Peste 20 de copii au ajuns la spitalul din Brașov suspecți de toxiinfecție alimentară, după ce au mâncat la cantina școlii. Patru elevi au rămas internați.

Inspectorii de la Direcția de Sănătate Publică au descoperit probe contaminate cu bacteria salmonella și au aplicat două sancțiuni atât unității de învățământ cât și firmei de catering.

Un nou caz de toxiinfecție alimentară

Copii au acuzat simptome specifice cazurilor de toxiinfecție alimentară manifestată prin stare generală de rău cu greață, vărsături și scaune diareice. Din ce 24 de elevi transportați la Spialul Clinic de Urgență patru au rămas internați. Restul elevilor au primit tratamente la domiciliu.

„În cursul zilei de 14 ianuarie 2024, s-au prezentat la serviciul UPU din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Braşov, 14 pacienţi cu simptomatologie digestivă (greaţă, vărsături, colici abdominale, scaune diareice apoase, febră, vertij, inapetenţă). Până în dimineaţa zilei de 15 ianuarie 2024, s-au mai prezentat încă 10 copii.

Din totalul de 24 de pacienţi, la această oră mai sunt internaţi 4 copii, ceilalţi nu au necesitat internare, au primit tratamente de reechilibrare hidroelectrolitică, reţetă la domiciliu, supraveghere medic de familie”, au transmis, luni, oficialii DSP Braşov.

DSP a identificat probe contaminate cu bacteria Slmonella

Unitatea de învățământ este frecventată de aproximativ 980 de copii. Inspectorii DSP au efectuat mai multe controale în sălile de clasă și sala de mese. De asemenea, au fost recoltate probe de la cei patru pacienți internați. În urma examenelor de coprocultură a fost identificată bacteria Salmonella.

„În urma rezultatelor examenelor de coprocultură recoltate de la cei 4 pacienţi internaţi, a fost identificată bacteria Salmonella, conform rezultatelor de laborator din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Braşov. Inspecţia Sanitară de Stat din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Braşov a efectuat control la unitatea de învăţământ, fiind verificate sălile de clasă din punct de vedere igienico-sanitar, săli de clasă cu destinaţie „şcoală după şcoală”, unde se serveşte masa caldă în regim catering, conform contractului încheiat între Asociaţia de părinţi din cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 11 Braşov şi firma de catering S.C. Meganova S.R.L. Braşov”, au mai transmis reprezentanți DSP.

Patru elevi suspecți de toxiinfecție alimentară au rămas internați

Inspectorii de la Direcția de Sănătate Publică au dispus controale în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 11 Brașov, după cum urmează:

  • substanţele biocide din cadrul şcolii folosite la dezinfecţia mâinilor;
  • meniurile întocmite şi elaborate de medicul nutriţionist, colaborator al unităţii şcolare, acestea nefiind actualizate şi avizate la zi (neconformitate);
  • fişele de aptitudini ale persoanelor responsabile cu supravegherea în procesul educaţional al copiilor
  • fişele privind însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă ale personalului auxiliar;

Unitatea de învățământ nu a putut face dovada procedurii de igienizare a mâinilor elevilor. Procedură care ar fi trebuit inclusă în procesul educativ.

S-au aplicat două amenzi, una de 2000 de lei respectiv 10.000

„Firma de catering S.C. Meganova S.R.L. Braşov, funcţionează în baza Certificării conformităţii nr. 2267/ 2018, autorizare la cerere, cu spaţii bine delimitate pentru manipularea, depozitarea, prepararea, stocarea şi transportul alimentelor; la ora controlului se constată organizarea deficitară a procesului de producţie alimentară, nerealizându-se orientarea fluxului tehnologic într-un singur sens şi favorizându-se încrucişările între fazele salubre şi cele insalubre, într-un singur punct (neconformitate)”, au mai transmis autorităţile.

De asemenea, firma de catering este responsabilă de buna funcționare a instalațiilor frigorifice precum și de monitorizarea zilnică a temperaturii. Totodată, spațiile de prelucrare prelucrare preliminară a alimentelor sunt prevăzute cu circuite separate pentru legume, carne, pește sau ouă și sunt curățate după o schemă proprie cu substanțe avizate de Ministerul Sănătății.

Firma de catering a fost amendată cu 10.000 de lei, iar Școala Gimnazială a primit o sancțiune de 2.000 de lei, potrivit Digi 24.

toma@mediaflux.ro Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele