WORLD

Ce a fost ”Revoluția de Catifea” din 1989? Știrea falsă despre uciderea unui student și victoria spiritului civic

Ce a fost Revoluția de Catifea din 1989 Știrea falsă despre uciderea unui student și victoria spiritului civic

Anul 1989 a reprezentat un an foarte important în istoria Europei. Pentru natiunile aflate in Blocul de Est, precum Cehia, Slovacia, Romania, acesta a marcat saltul de la dictatură la democrație, printr-o serie de mișcări populare. Revoltele din Cehoslovacia, care au primit numele de “Revoluția de Catifea”, au avut cateva caracteristici aparte fata de cele manifestate pe alte teritorii.

Pentru cehi si slovaci, data de 17 noiembrie reprezintă începutul “Revoluției de Catifea”, ceea ce marca distrugerea sistemului comunist instaurat în 1948.

Totul a început în Praga, printr-o mișcare studențească reprimata de politie, aceste fapte având să îi incite pe aceia care se uitau cu speranța spre Occident după “Căderea Zidului Berlinului”.

Ce a fost ”Revoluția de Catifea” din 1989. Mitingul organizat de studenți a aprins flacăra revoltei

Instalat la putere în 1968, Gustav Husak a fost unul dintre cei mai conservatori lideri comunişti. În 1980 şi 1981 a făcut apeluri repetate către Moscova pentru interzicerea sindicatului liber Solidaritatea din Polonia, condus de dramaturgul Vaclav Havel. Se temea.

Alegerea unui Papă polonez, estic, Ioan Paul al II-lea, la Vatican, resuscitase într-o oarecare măsură catolicismul şi în Cehoslovacia. Iar mişcările underground artistice, ecologiste sau pacifiste scurtcircuitau dictatura, deși nu o atacau direct.

După luni de manifestaţii mai mari sau mai mici, activiştii pentru drepturile omului plănuiau un mare protest pe 10 decembrie, Ziua Drepturilor Omului, dar căderea Zidului Berlinului şi o coincidenţă au precipitat lucrurile.

Uniunea Socialistă a Tinerilor a obţinut autorizație să comemoreze, la 17 noiembrie, 50 de ani de la închiderea universităților și a școlilor superioare de către naziști. Dar la manifestație au venit și organizațiile civice și anticomuniștii.

Informația falsă despre moartea unui student a dus lucrurile într-o turnură ireversibilă 

Se pare că informaţia falsă privind moartea unui student, la o zi după reprimarea brutală de către poliţia comunistă a manifestaţiei, la 17 noiembrie 1989 la Praga, s-a propagat cu viteza luminii, conducând la declanşarea „Revoluţiei de catifea”.

Astfel, sâmbătă, 18 noiembrie, o femeie susţine în faţa unui grup de disidenţi din jurul lui Petr Uhl, şeful unei agenţii de presă clandestine, că un prieten, Martin Smid, a fost ucis de poliţie. Uhl, fost prizonier politic, transmite informaţia, pe care o consideră de bună credinţă, posturilor de radio străine, Europa Liberă şi Vocea Americii, ascultate de milioane de cehi şi slovaci.

Duminică, 19 noiembrie, televiziunea comunistă îl constrânge pe Martin Smid să dezmintă informaţia privind uciderea sa, însă evenimentele căpătaseră deja o turnură ireversibilă, manifestaţiile extinzîndu-se în întreaga ţară.

Înființarea Forumului Civic 

Tot pe 19 noiembrie, disidentul Vaclav Havel şi colaboratorii săi înfiinţau Forumul Civic, mişcare care a preluat conducerea revoluţiei ce a culminat cu instaurarea unui „Guvern de înţelegere naţională”, la 10 decembrie.

Mişcarea din Cehia era susţinută de partea slovacă de organizaţia Publicul Împotriva Violenței (VPN), cele două mişcări civice reprezentând vocea protestatarilor în încercarea de dialog cu autorităţile comuniste.

Manifestanţii au formulat cereri foarte limpezi: demiterea oficialilor aflaţi în spatele tentativei de reprimare violentă a manifestaţiilor şi eliberarea tuturor deţinutilor politici, apoi cererile lor au mers până la demiterea guvernului.

Pe 20 noiembrie, premierul Vladislav Adamec s-a întâlnit cu o delegaţie a Forumului căreia i-a promis că guvernul nu va mai folosi violenţa împotriva manifestanţilor, apoi un alt rol important l-a avut cardinalul Frantisek Tomasek, primatul catolic al Cehiei, ca a luat cuvântul în favoarea manifestanţilor.

Václav Havel devine Președintele Cehoslovaciei

Înainte de a pierde puterea, comuniştii l-au condamnat pe Petr Uhl la o săptămână de închisoare pentru „propagare de informaţii false”.

De asemenea, pierderea puterii de către comunişti a fost pusă şi pe seama luptelor interne pentru putere între conservatorii lui Gustáv Husák și reformiștii lui Ladislav Adamec, iar pe 24 noiembrie 1989, secretarul general al Partidului Comunist Cehoslovac, Miloš Jakeš, demisionează.

Astfel că după greva generală începută în 27 noiembrie 1989 și în lipsa sprijinului aliatului sovietic, Partidul Comunist cehoslovac a abandonat puterea, pe 28 noiembrie, anunţând în mod oficial că acceptă principiul multipartitismului.

Pe 10 decembrie, la conducerea guvernului federal este ales Marián Čalfa, iar președintele comunist Gustáv Husák se retrage din funcţie, apoi pe 28 decembrie 1989, Alexander Dubček este ales președinte al Parlamentului iar pe 29 decembrie 1989, Václav Havel devine Președintele Cehoslovaciei.

Divorțul de catifea

În iunie 1990 au avut loc primele alegeri democratice, în urma cărora au ieșit învigători Forumul Civic (ceh) și Publicul Împotriva Violenței (slovac).

Evoluțiile politice și sciziunile ulterioare ale acestor partide au clătinat federația în anii 1991 și 1992.

În anul 1993, Cehoslovacia dispărea de pe harta Europei, făcând loc Cehiei şi Slovaciei ca state independente – astăzi ţări membre ale NATO şi Uniunii Europene – mişcare care în timp a căpătat denumirea de „Divorţul de catifea”.

 

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele