Ce mâncare vor primi elevii din 1000 de școli prin programul „Masa sănătoasă”. Programul urmează să fie implementat în 1.000 de unități de învățământ și este o continuare a programului „Masa caldă” care a readus anul trecut copiii în bănci și a prevenit în multe zone din țară abandonul școlar.
Până în acest an, elevii din 450 de școli de pe întreg teritoriul țării au beneficiat de programul „Masă caldă”. Însă, autoritățile vor să extindă această măsură la o scară mult mai largă, în așa fel încât să beneficieze de acest ajutor cât mai mulți elevi.
Este vorba despre copii care se află în zone defavorizate, acolo unde se înregistrează un nivel de trai scăzut și un grad mare al abandonului școlar.
Printre mâncărurile care vor fi servite elevilor se numără: ciorbă de legume, supă de pui cu legume, ciorbă de văcuţă cu legume
De asemenea, legume cu piept de pui la grătar, mâncare de mazăre cu piept de pui, pilaf cu legume şi ficăţei de pui, piure de morcov cu grătar de pui, piure de cartofi, salată cu piept de curcan, mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor, ghiveci de legume cu pui, orez cu legume şi pui la tavă, sufleu de broccoli cu brânză.
Sunt luate ăn calcul și sandwich cu unt, şuncă, caşcaval şi legume, cu roşii, castravete, salată sau sandwich cu piept de pui la grătar, pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude precum gogoşar, varză, morcov, scrie Adevărul.
Programul se va derula în trei variante diferite. Prima constă într-o masă caldă, preparată în școlile în care există cantină cu aviz de funcționare, dar și un spațiu adecvat de servire a mesei.
A doua constă într-o masă caldă furnizată în regim de catering. Pentru această variantă vor trebui să opteze unitățile de învățământ în care nu există cantină.
A treia variantă: elevilor li se va oferi un pachet alimentar, în cazul nu este posibilă asigurarea unei mese calde. Totul, în limita a 15 lei pentru fiecare beneficiar.
Selecția școlilor se va face de către inspectoratele școlare pe baza anumitor criterii iar lista va fi aprobată în termen de 30 de zile.
Sunt prevăzute și o serie de reguli astfel încât prepararea alimentelor să se încadreze cu adevărat în categoria „masă sănătoasă”. În primul rând, este interzisă folosirea de aditivi, conservanți sau potențiatori de gust, iar sarea iodată nu trebuie să conțină antiaglomeranți. Ceapa nu va fi prăjită, ci doar înăbușită, iar servirea de ouă ochiuri sau tocături prăjite nu va fi permisă.
Vor fi evitate și mâncărurile care solicită un efort digestiv puternic sau care au efect excitant ori a căror combinaţie produce efecte digestive nefavorabile.
Proiectul, pus în dezbatere publică de Ministerul Educației în luna decembrie a anului trecut, ar fi trebuit implementat încă de la 1 ianuarie 2024, însă nu s-a întâmplat.
Mai mult decât atât, nici măcar acum, după aprobare, nu se știe exact când va demara. În forma în care a intrat în ședința de Guvern apare doar că se va derula pe perioada desfășurării cursurilor școlare din anul 2024.