NEWS

Ce nu mai au voie școlile să facă de acum înainte. ”E complet dăunător”

Ce nu mai au voie școlile să facă de acum înainte. E complet dăunător

Ce nu mai au voie școlile să facă de acum înainte, potrivit noilor proiecte de legi ale Educației? Una dintre prevederi vizează organizarea cursurilor.

Școlile nu vor mai putea organiza cursuri în mai mult de două schimburi, potrivit noului proiect de lege a educației. În București sunt nouă școli în care se învață în trei schimburi, dar mai multe județe din țară se confruntă cu problema aglomerării unităților de învățământ.

Ce nu mai au voie școlile să facă de acum înainte. În unele unități de învățământ totul va fi dat peste cap

În numeroase unități de învățământ, elevii ajung să învețe în 3, chiar 4 schimburi. Or, o minimă educație psihopedagogică ne spune că acest lucru este complet dăunător”, susține deputatul PSD de Iași Vasile Toma, care a vorbit în plenul Parlamentului  despre interzicerea desfășurării cursurilor școlare în mai mult de două schimburi.

Județele care suferă cel mai mult de supraaglomerare ar fi București, Ilfov, Cluj, Timiș, Iași și Bihor.

De pildă, o asemenea situație i-a determinat, anul trecut, pe părinții elevilor de la Liceul „Ioan Petruș”, din Otopeni, să inițieze o petiție online pentru a semnala situația și a cere primăriei să găsească soluții, potrivit Edupedu.

Potrivit Regulamentului de organizare a unităților de învățământ, „învăţământul primar funcţionează, de regulă, în programul de dimineaţă. Pentru unităţile de învăţământ care funcţionează în cel puţin două schimburi, programul este stabilit de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ”.

De asemenea, „cursurile pentru elevii din clasa pregătitoare şi din clasele I şi a II-a nu vor începe înainte de ora 8.00 şi nu se vor termina mai târziu de ora 14.00.”