Statul român oferă pensie chiar și persoanelor care au cotizat la sistemul public pentru o perioadă de numai cinci ani. Însă, remunerație este pe măsura perioadei perioadei active.
La începutul acestui an, toate veniturile sub formă de pensie au fost indexate cu 13,8%, valoarea inflației pe anul precedent.
Indexarea s-a aplicat și persoanelor care au fost active pe piața muncii 1 an, cinci ani sau deloc, dar sumă adăugată este derizorie, sub 200 de lei. O persoană care a muncit doar 5 ani, obține o pensie nu mai mare de 1285 de lei, cu tot cu indexarea de 180 de lei aplicată de la 1 ianuarie 2024.
Stagiul de cotizare variază între perioada minimă de 15 ani și punctul maxim care este de 35 de ani. Persoanele care au muncit cu forme legale mai puțin de cinci ani de zile intră în categoria celor care primesc pensie minimă socială, o indemnizație acordată de stat persoanelor defavorizate.
De exemplu, un pensionar care a cotizat doar pentru o pensie de 1.000 de lei, persoana respectivă încasează în momentul de față 1,281 lei, diferența de la 1.000 la 1.281 de lei este suportată de stat.
Casele Teritoriale de Pensii calculează indemnizația socială pentru pensionari ca diferența dintre cuantumul indemnizației sociale pentru pensionari și nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plată stabilit în baza Legii 263/2010. Pentru ca o persoană să beneficieze de indemnizația socială trebuie să fie îndeplinite următoarele criterii.
Autoritățile urmăresc prin noua lege a pensiilor să încurajeze munca oferindu-le o pensie mai mare acelor persoane care au contribuit la sistemul public pentru o perioadă îndelungată. Suma pe care ar urma să o primească pensionarii după 1 septembrie se calculează în funcție de punctele se stabilitate. Un punct este cuantificat cu 81 de lei.
Prin urmare, pentru un 35 de ani petrecuți pe piața muncii un pensionar poate primi în plus la pensie între 500 și 900 de lei doar pe baza punctelor de stabilitate. Formula de calcul este următoarea: