Cercetătorii din Spania au creat modele digitale ale pacientelor cu cancer de sân, adică ”gemenii digitali”, pentru a simula și oferi planuri de tratament personalizate. Cu ajutorul inteligenței artificiale, ei speră să îmbunătățească posibilele tratamente.
Este vorba despre un program de cercetare la care participă 13 instituții spaniole, precum spitale și asociații, prin care se colectează date genetice, fiziologice și comportamentale cu ajutorul unor dispozitive portabile.
Cercetătorii din Spania creează modele digitale ale pacientelor cu cancer de sân pentru a simula și a oferi planuri de tratament personalizate.
Prin colectarea de informații și prin aplicarea inteligenței artificiale (AI) la date, ei speră să îmbunătățească posibilele tratamente.
„Cu un pacient real, nu poți face teste, ci doar pui un tratament și apoi aștepți rezultatul”, a declarat Miguel Quintela, oncolog și director al Programului de cercetare clinică la Centrul Național de Cercetare a Cancerului din Spania (CNIO).
„Dacă acest model digital al pacientului este suficient de precis, poți simula milioane de traiectorii ale bolii rezultate în urma modificării unui factor al pacientului sau altul. Astfel încât ești capabil să obții o serie de decizii de tratament, individualizate pentru acel pacient, care să îmbunătățească rezultatul pacientului”, a adăugat Quintela, citat de Euronews.com.
Lucía González Cortijo, șefa departamentului de oncologie medicală de la Spitalul Universitar Quirónsalud, a declarat că nu știe „dacă vor putea fi aplicate imediat sau pe termen mediu la pacienții noștri”, dar a precizat că, dacă se vor face mai multe cercetări, ar putea fi posibilă o administrare diferită a medicamentelor împotriva cancerului.
Dispozitivul portabil este conectat la o aplicație pentru smartphone în care pacienții răspund la chestionare care reflectă emoțiile și sentimentele lor generale.
Echipa de cercetare speră că acest lucru îi va ajuta să obțină informații mai descriptive despre cum se simte pacientul decât cele pe care le obțin de obicei din știința clinică.
Cercetătorii speră să publice rezultatele în câțiva ani.
„Acesta este un obiectiv, un plan de tratament complet. Iar cel de-al doilea este să putem avea o interfață care să permită cumva o anumită îngrijire de contact mai directă și mai dinamică, astfel încât să detectăm în timp real abaterile de la traiectoria de tratament dezirabilă. Deci, mai degrabă decât să ne dăm seama doar când tratamentul a eșuat, să putem prezice acest lucru în prealabil”, a declarat Quintela.
Cancerul de sân este principala cauză de deces prin cancer în Spania în rândul femeilor. Și nu numai acolo.
În 2020, acesta a provocat 685.000 de decese la nivel mondial, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
În timp ce experții consideră că tratamentele pentru cancer trebuie să fie ajustate și personalizate pentru fiecare pacient, ghidurile de tratament disponibile pentru oncologi sunt adesea concepute pentru o mână de tumori și pentru un „pacient”.