NEWS

Cele des întâlnite afecțiuni în rândul școlarilor. Simptome și semnificații

Cele des întâlnite afecțiuni în rândul școlarilor. Simptome și semnificații
Sursa foto: Romnaiatv

Odată ce ai noștri copii îninatează în vârstă, încep să devină curioși și să exploreze în felul lor mediul înconjurător. Este și perioada în care școlarii cu vârste între 6 și 12 ani se expun în fața unei game largi de afecțiuni.

Vorbim de simple răceli până la afecțiuni mult mai periculoase. Un părinte bun este conștient de toate aceste simptome și își ia măsurile necesare atunci când acestea se impun. Am adunat cele mai frecvente simptome întâlnite la școlari, în continuare veți întâlni câteva informații și puțină îndrumare.

Semne și simptome din sfera ORL

  • Dureri în gât – o afecțiune dest întâlnită în rândul școlarilor. Poate semnala un apariția infecțiilor virale sau bacteriene (ex.: faringita virală, amigdalita bacteriană);
  • Dureri de ureche – sunt în strânsă legătură cu durerie de gât. Durerea de urechi poate avea o multitudine de factori, printre care și infecții ale urechii medii, ca în cazul otitei.
  • Ganglioni inflamați –ganglionii limfatici umflați în zona cervicală pot indica o posibilă infecție virală sau bacteriană.
Afecțiuni dese primăvara
www.static.unica.ro

2. Semne și simptome respiratorii

  • Infecții virale comune – răceala și gripa sunt printe cele mai des întâlnite simptome respiratorii la școlari. Se pot manifesta prin rinoree, congestie, tuse, dureri în gât, febră și dureri musculare.
  • Alergiile- alergenii care umblă la liber în aer pot provoca simptome specifice virozelor comune. Amintim, strănutul, mâncărimi și congestie nazală.
  • Astmul – la astm principalele simptome sunt respirația dificilă, tuse, dureri în piept. Simptoe care se pot manifesta mai accentuat în timpul activității fizice și în urma expunerii la frig ori la praf, polei sau fum.

3. Semne și simptome gastrointestinale

  • Dureri abdominale – este o durere determinată mai mulți factori: toxiinfecții alimentare, intoleranțe alimentare sau constipație;
  • Greață și vărsături – sunt extrem de comune și pot fi rezultatul afecțiunilor subiacente sau a toxiinfecțiilor alimentare.
  • Tulburări de tranzit (diaree sau constipație) –aici avem o multidudine de cauze care pot fi determinate de alimentație până la infecții virale sau bacteriene dar și alergii sau intoleranțe alimentare.

4. Semne și simptome cutanate 

  • Erupții cutanate –ca și cauze le enumerăm pe cele alergicice: virale sau asociate cu afecțiunie ale pielii cum ar fi eczemele sau dermatita de contact;
  • Prurit (mâncărimi) – un simptom al diverselor afecțiuni ale dermei sau virale (ex: varicela) sau chiar înțepături de insecte;
  • Leziuni – tăieturile și zgârieturile sunt cât se poate de frecvente în cazul școlarilor și necesită curățare și îngrijire adecvată.
Alergiile de primăvară
www.doc.ro

5. Manifestări comportamentale și emoționale

  • Schimbări ale stării de dispoziție și iritabilitate – principlaii indicatori sunt apropierea perioadei adolescentine sau probleme fizice sau emoționale subiacente;
  • Dificultăți de concentrare – pot fi afecțiuni incluse în spectrul ADHD sau pur și simplu pot fi trecătoare
  • Tulburări de somn – insomniile pot indica problema de sănătate subiacente sau stres post traumatic.

Așadar, copii școlari sunt mult mai vulnerabili în fața unei game largi de simpote care includ probleme respiratorii, afețiunie ale pielii, afecțiuni gastrointestinale și modificări comportamentale. Cu toate că multe dintre simptomele enumerate pot trece de la sine, ca părinte este important să știi când să ceri asistență medicală.

Totodată, controalele regulate și o bună comunicare cu cei mici, precum și o abordare proactivă pot ajuta la identificarea și oricăror probleme subiacente, potrivit Libertatea.

toma@mediaflux.ro Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele