O echipă de oameni de știință cordonată de Universitatea Hamburg din Germania a detectat cele mai mari unde de șoc observate vreodată în univers, vizibile de pe Pământ.
Observațiile au fost făcute cu ajutorul noului radiotelescop MeerKAT din Africa de Sud. Acesta este alcătuit din 64 de antene radio individuale distribuite pe o suprafață de 8 kilometri.
Undele de șoc gigantice sunt mult mai mari decât întreaga Cale Lactee și se formează când grupuri de galaxii se ciocnesc, în cele mai energetice evenimente după Big Bang, scrie Mirage News. Acest fenomen exploziv se întinde pe o distanță de 6,5 milioane de ani-lumină
Universul este populat de galaxii răspândite neuniform, concentrate în structuri vaste. Cele mai mari conțin mii de galaxii, așa-numitele ”clustere de galaxii”.
Coliziunile clusterelor de galaxii sunt cele mai puternice evenimente care au loc în univers.
Profesorul Francesco de Gasperin de la Universitatea din Hamburg, Germania, autor principal al studiului.
”Aceste structuri sunt mult mai complexe decât am crezut inițial. Undele de șoc acționează ca acceleratori gigantici de particule, care împing electronii cu viteze apropiate de viteza luminii. Când acești electroni rapizi traversează un câmp magnetic, ei emit undele radio pe care le vedem”
Aceste unde șoc descoperite încă se propagă în univers, prin clusterul de galaxii nou format cu o viteză foarte mare de 1.500 de kilometri pe secundă, echivalentă cu Mach 2.5.
Aceasta înseamnă că frontul de șoc ar traversa întregul Pământ în câteva secunde. Dimensiunea undei principale de șoc detectată de astronomi este gigantică, cu olungime de 6,5 milioane de ani-lumină.