Cu toate că mulți români s-au ținut cu dinții de sintagma nicio masă fără carne, în prezent, există numeroase alimente vegetariene extrem de sănătoase care ne pot schimba complet nutriția și implicit greutatea. Iată câteva alimente fără carne, bogate în nutrienţi, săţioase, perfecte pentru micul-dejun.
Micul dejun este una dintre cele mai importante mese ale zilei. Este important să începem ziua cu dreptul și să consumăm la începutul zilei doar acele alimente care ne dau energia necesară, alături de mineralele și vitaminele de care avem nevoie în funcție de consumul nostru de energie.
De exemplu, la micul dejun, dacă obişnuiaţi să consumaţi cerealele cu lapte, puteţi încerca și laptele de migdale, care are mai multe atuuri: este mai puţin caloric faţă de laptele de vacă și este o sursă deosebită de vitamina A, E şi D, dar şi de calciu. Totuși, conține mai puţine proteine.
Quinoa este asemănător orezului din punct de vedere al modului de gătire, însă, timpul de fierbere este pe jumate. Pe lângă conţinutul de proteine calitative, este şi o sursă importantă de calciu, pe care îl luam de obicei din produsele lactate. Ceea ce nu mulţi ştiu este că în quinoa cantitatea de calciu este mai mare decât în greutatea echivalentă de lapte.
Fasolea este un alt aliment vegetarian recomandat. Conţine carbohidraţi care nu cresc foarte rapid nivelul zahărului din sânge, iar conţinutul de proteine este suplimentat de vitamina B şi fier, acestea fiind surse pentru o vitalitate crescută. Seminţele sunt o altă sursă de proteine şi fibre care pot fi folosite în diverse preparate şi în diferite momente ale zilei, contribuind la o digestie bună. Seminţele de susan sunt o sursă valoroasă de calciu. Pentru a fi mai bine absorbite de organism este recomandat să le zdrobim sau să le lăsăm la înmuiat.
Năutul este similar cu fasolea din punctul de vedere al cantităţii de proteine. Dacă vrem să ne menţinem greutatea, îl putem alege ca alternativă, deoarece are mai puţine calorii.
Cea mai bună întrebuinţare a năutului o reprezintă humusul.
Humusul se prepară din năut fiert, tahini, ulei de măsline, sare, piper, chimion, boia de ardei, sare, piper, suc de lămâie. Totul se blenduieste până când avem o pastă fină și cremoasa. Este bogată în proteine și fibre, grăsimi sănătoase și multe vitamine.
De asemenea, încercaţi să evitaţi mezelurile sau pateurile de post. Acestea conţin multe substanţe artificiale și nu sunt sănătoase sau hrănitoare pentru organsim.