WORLD

China își testează din nou capacitatea militară în apropiere de Taiwan. Beijing simulează preluarea puterii statului insular

China își testează din nou capacitatea militară în apropiere de Taiwan. Beijing simulează preluarea puterii statului insular
Sursa foto: RISAP

China a organizat vineri, 24 mai, simulări de atacuri cu rachete și a trimis avioane de vânătoare cu rachete reale împreună cu bombardiere, ca parte a exercițiilor despre care Beijingul a spus că au fost lansate pentru a-l pedepsi pe noul președinte al Taiwanului, Lai Ching-te.

Bombardierele s-au constituit în mai multe formațiuni de atac în apele de la est de Taiwan, în coordonare cu navele militare. Cele două zile de exerciții în strâmtoarea Taiwan au început la doar trei zile după ce Lai a preluat luni funcția.

China consideră Taiwanul ca parte a teritoriului propriu

China consideră Taiwanul drept parte a teritoriului propriu și îl cataloghează pe Lai drept „separatist”. Regimul de la Beijing a criticat dur discursul său de învestitură, în care a îndemnat Partidul Comunist Chinez să înceteze cu amenințările sale și a declarat că cele două părți ale strâmtorii „nu se subordonează una alteia”.

Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare a declarat că exercițiile, denumite „Joint Sword – 2024A”, au avut ca scop „testarea capacității de a prelua în comun puterea, de a lansa atacuri comune și de a ocupa zone cheie”.

„Această acțiune este complet rezonabilă, legală și necesară pentru a combate aroganța «independenței Taiwanului» și pentru a descuraja interferența și intervenția forțelor externe”, a declarat Wu Qian, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din China.

Atac asupra Taiwanului?
sursa foto: taiwan news

Marina taiwaneză a supravegheat simulările

Un înalt oficial din Taiwan a declarat pentru Reuters că mai multe bombardiere chineze au efectuat simulări de atacuri asupra unor nave străine în apropierea capătului estic al canalului Bashi, care separă Taiwanul de Filipine, exersând modul în care să preia „controlul total” asupra zonelor de la vest de așa-numitul prim lanț de insule.

Primul lanț de insule se referă la zona care se întinde din Japonia prin Taiwan, Filipine și până în Borneo, și care se termină cu mările de coastă ale Chinei. Oficialul, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat că mai multe ambarcațiuni ale pazei de coastă chineze au efectuat, de asemenea, exerciții de „hărțuire” în largul coastei de est a Taiwanului, inclusiv simulări de inspecții ale navelor civile.

Paza de coastă a Chinei a declarat că a efectuat vineri „exerciții de aplicare a legii” în apele de la est de Taiwan, axate pe antrenamente de verificare și identificare, avertizare și respingere. Nava chineză Nantong a efectuat misiuni de patrulare de pregătire pentru luptă și exerciții practice în strâmtoarea Taiwan, iar nava taiwaneză Zheng He a urmat-o la 0,6 mile marine în urmă, a declarat televiziunea de stat chineză CCTV.

China, noi agresiuni la adresa guvernului din Taiwan
Sursă foto: Freepik

China a folosit zeci de rachete

Vorbind la Taipei, ministrul taiwanez de externe Lin Chia-lung a declarat că statul insular nu va ceda presiunilor.
„Nu vom face nicio concesie din cauza acestui exercițiu militar chinezesc, deoarece este vorba despre dezvoltarea democrației în Taiwan”, a declarat oficialul de la Taipei.

Comandamentul teatrului de operații chinez a prezentat vineri o înregistrare video animată în care sunt lansate rachete de la sol, din aer și din mare asupra Taiwanului, care se lovesc apoi de orașele Taipei, Kaohsiung și Hualien. CCTV a declarat ulterior că Beijing a pus în scenă simulări de atacuri cu rachete asupra Taiwanului, folosind zeci de rachete.

Ministerul Apărării din Taiwan a publicat vineri imagini cu avioane F-16, înarmate cu rachete reale, care patrulau pe cer. De asemenea, a prezentat imagini cu nave chinezești de pază de coastă și corvete chinezești din clasa Jiangdao, deși nu a precizat cu exactitate unde au fost realizate imaginile.

China atacă Taiwanul?
sursa foto: ProTV

Taiwanul este obișnuit cu astfel de exerciții militare

Ministerul a precizat că, până vineri la ora 6 dimineața (2200 GMT), a detectat 49 de avioane militare chineze, 19 nave de marină și șapte nave ale pazei de coastă. Dintre aeronave, 28 au trecut linia mediană a strâmtorii, care a servit cândva ca o barieră neoficială, deși China spune că nu o recunoaște.

Cel mai aproape de coasta taiwaneză a fost la 40 de mile marine (74 km) de orașul Keelung, situat în nordul țării și bază navală, potrivit unei hărți furnizate de minister. Lai a solicitat în repetate rânduri discuții cu oficialii din China, dar a fost refuzat. Oficialul subliniază că numai poporul taiwanez poate decide viitorul său și respinge pretențiile de suveranitate ale Beijingului.

Taiwanul este obișnuit cu amenințările militare ale Chinei, iar ultimele exerciții nu au provocat nicio alarmă nejustificată pe insulă, viața continuând în mod normal. Presa taiwaneză a acoperit exercițiile, dar a acordat mult timp și dramei actuale legate de reformele contestate ale parlamentului, care au scos mii de oameni în stradă pentru a protesta.

Analiștii, diplomații regionali și înalții oficiali taiwanezi au remarcat că amploarea exercițiilor de până acum a fost mai mică decât cea a exercițiilor similare din 2022 și a fost anticipată pe scară largă de către oficialii taiwanezi și străini, dar ele au ridicat totuși riscul unor accidente sau erori de calcul.

toma@mediaflux.ro Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele