Ciclonul Federico a provocat un fenomen ieșit din comun pentru România, de aceea furtuna din weekend este considerată una dinte cele mai devastatoare care au avut loc pe litoralul Mării Negre.
Ciclonul Federico, cel mai puternic cu care s-a confruntat România în cel puțin ultimii 5 ani, a împins din largul Mării Negre un vânt care la rafală a atins viteze de 120 de kilometri pe oră.
Acoperișurile mai multor blocuri au fost spulberate și bărcile s-au scufundat în Portul Tomis.
Ciclonul a provocat în mare și un fenomen ieșit din comun pentru țara noastră – așa numitul „storm surge”. Presiunea scăzută din miezul ciclonului a tras în sus nivelul mării, care a invadat plajele pe zeci de metri.
Plaja Belona, din Eforie, a fost inundată după ce marea, care – în larg a înălțat valuri de până la 9 metri, a înaintat zdrăvan pe uscat.
Specialiștii spun că el a fost determinat de ciclonul Federico, ajuns zilele trecute deasupra Mării Negre. Zona de presiune scăzută a generat rafale care au atins viteza de 120 km/h. Și tot presiunea joasă a fost cea care „a tras în sus” nivelul apei pe care – apoi – curenții puternicii au impins-o până spre 50 de metri pe uscat.
„Maregraful din Constanța a înregistrat chiar o ridicare de peste 70 de centimetri față de nivelul zero al Mării Negre. În cazul de față, la Vama Veche, avem această spălare integrală a suprafeței plajei de către supraînăltare la furtună a nivelului mării.” explică Răzvan Mateescu, cercetător INCDM Constanța.
Valurile uriașe din timpul furtunii au adus la mal o mulțime de bucăți vegetale, melci, dar și calacare de pe fundul mării. O plajă de pe care nu fuseseră ridicate sezlongurile și nici dezmembrată terasa este complet distrusă.
Ciclonul Federico s-a format în Atlantic și a inaintat rapid spre vestul și centrul Europei. Apoi s-a îndreptat spre România și în vestul Mării Negre a staționat cel mai mult.
Meteorologii îl descriu drept cel mai violent înregistrat, pe litoral, în ultimii cinci ani.
După ce a afectat vestul litoralului nostru, ciclonul Federico a înaintat și a făcut probleme în Turcia și în Bulgaria.
În apropiere de Eregli – o navă sub pavilion Camerun, cu 13 membri la bord, s-a rupt în două din cauza valurilor înalte de 5 metri. Tot echipajul a fost salvat de autoritățile turce.
În aceeași regiune, salvatorii turci au recuperat corpul unui marinar de pe un vas de marfa care s-a scufundat duminică din cauza furtunilor severe. 11 membri ai echipajului sunt dați dispăruți.
În alte părți ale Turciei, patru persoane au murit după ce au fost luate de puhoaiele provocate de ploi abundente în provinciile sud-estice Diyarbakir și Batman. Printre victime sunt o mamă și cei doi copii ai săi. Al treilea copil e încă dispărut.
Aproximativ 50 de persoane au fost rănite în inundații.
Ploi torențiale amestecate cu căderi de zăpadă și însoțite de rafale puternice de vânt au lovit și jumătatea de est a Bulgariei. Două persoane și-au pierdut viața, s-au înregistrat pagube severe și mai multe localități au rămas fără energie electrică. În Burgas, valurile neobișnuit de înalte au devastat plaja principală a orașului. Multe restaurante au fost inundate.
Chiar dacă autoritățile au lucrat luni să îndepărteze efectele ciclonului – dezastrul făcut de el, într-o zonă blocuri, este încă vizibil. Acolo, era un loc de joacă pentru copii. Din leagăn și tobogan nu a mai rămas mare lucru după ce peste ele, vântul a prăvălit acoperișurile acestor blocuri, de lângă.
Furtuna a rupt de pe imobil bucăți de tablă și de lemn. Unele au ajuns și peste mașinile parcate în zonă. Unele autoturisme au avut caroseria zdrobită și geamurile sparte. Valoarea pagubelor nu a fost încă estimată. Se fac în continuare calcule.
Vestea bună este că – pentru moment – scăpăm de vremea furioasă, anunță meteorologii.
Urmează însă ploi slabe în următoarele zile.