Cine este Ancuța Ioana Popoviciu, judecatoarea din cazul 2 Mai care voia să vorbească cu tânărul ucis de Vlad Pascu. Părinții lui Sebastian au izbucnit în lacrimi și toată lumea din sala de judecată a fost șocată.
Ședința de judecată a fost publică și s-a încheiat în mai puțin de 20 de minute. În timp ce făcea prezența, judecătoarea Ioana Ancuța Popoviciu a strigat numele lui Sebi Olariu, unul dintre tinerii uciși în accident. Momentul a strârnit revoltă în sala de judecată.
Ioana Ancuța Popoviciu este magistrat la Judecătoria Mangalia din martie 2022, după ce, anterior, a fost judecătoare la Ineu. De loc, este din Beiuș.
La capitolul avere, judecătoarea a declarat oficial că deține un teren de 338 de metri pătrați, în intravilan, în Beiuș, Bihor, care i-a fost donat în 2007, o casă de locuit de 68 de metri pătrați în Bihor, care i-a fost donată în 2007 .
De asemenea, mai are două apartamente de 48 de metri pătrați în Mangalia, dintre care unul cumpărat direct și altul prin credit ipotecar, după cum scrie în declarația de avere pe care a depus-o în mod oficial în iunie anul trecut, document public și ușor accesibil.
Declarația nu este completată la secțiunile „autovehicul” și nici la „bijuterii, obiecte de artă și de cult…” care depășesc, însumat, valoarea de 5.000 de euro.
De remarcat că, oficial, judecătoarea are un singur cont bancar în care soldul la zi era de 1.000 de lei la data depunerii, adică mai puțin de 10% din salariul ei lunar.
În declarația de avere sunt trecute patru credite, cu o valoare totală de peste 551.000 de lei, cu perioade de rambursare între 2026 și 2047.
La capitolul salarii, suma totală declarată, anuală, este de 28.738 de lei ca judecător la Judecătoria Ineu, 109.554 lei ca judecător la Judecătoria Mangalia la care se adaugă două diferențe salariale a câte 16.726 de lei, respectiv 1.615 lei.
În total reiese un venit lunar mediu de 13.052 de lei, echivalentul a circa trei salarii medii nete pe economie.
Anul trecut, în luna mai, judecătoarea a fost sancționată disciplinar de Consiliul Superior al Magistraturii pentru „exercitarea funcției cu gravă neglijență”, potrivit presei locale.
”Gravă neglijență” este, potrivit legii, atunci când judecătorul sau procurorul nesocotește din culpă, în mod grav, neîndoielnic și nescuzabil, normele de drept material ori procesual.
Pe de altă parte, judecătoarea este extrem de apreciată pe Facebook, acolo postează în special selfie-uri și primește constant like-uri și complimente de la prietenii virtuali.