Bugetarii încep rând pe rând să intre în grevă după aprobarea legii pensiilor. Angajații Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) se alătură bugetarilor care protestează nemulțumiți de grila salarială.
Alături de CNSAS intră în grevă și ambulanțierii, angajații din Direcțiile de Sănătate Publică, cei de la Casele de Sănătate, Casele de Pensii deoarece, spun ei, legea pensiilor ar produce nedreptate.
Marți, Gheorghe Chiș, președintele Federației Naționale Sindicale Ambulanța, care a intrat în greva foamei încă de luni seară, după votul legii pensiilor, a intrat în direct la Antena 3 CNN unde și-a explicat nemulțumirile.
”Sunt alături de mine, în greva foamei, după raportul final din Comisia pentru muncă și protecție a muncii, colegii din patru județe, lideri de sindicat din Serviciul de Ambulanță Tulcea, Brăila, Olt și Vâlcea. Dimineață au ajuns și alți doi colegi din Teleorman și București. În acest moment suntem într-un număr tot mai mare de oameni, și sunt pe drum și alți colegi din țară care vor să ajungă la București și să ne fie alături pentru că este ultimul moment în care putem să convenim ceva cu Guvernul României și, din păcate, numai sub această formă de presiune. Pentru că de un an de zile încercăm să avem o discuție cu premierii care s-au tot perindat, atât fostul premier Ciucă, dar și actualul premier, pentru că serviciile de ambulanță se confruntă cu multe probleme. Dar decizia de ieri, din Camera Deputaților, a pus capac pe toată răbdarea și toată toleranța de care noi am dat dovadă în viața noastră de personal din Serviciile de Ambulanță”, a explicat Gheorghe Chiș.
Cinci lideri sindicali din serviciile de Ambulanţă au intrat în greva foamei, nemulţumiţi că Legea pensiilor nu recunoaşte condiţiile de muncă dificile din sistemul operativ. Protestul s-a derulat la Camera Deputaţilor, iar de la ora 12.00 s-a muta la Guvern.
Salariaţii din sistem, care nu sunt de serviciu, protestează la sediul unităţilor. Şi sindicaliştii Federaţiei Sănătatea anunţă, marţi, că sunt ”profund dezamăgiţi şi lezaţi grav în drepturile lor” de noua lege a pensiilor, întrucât amendamentele justificate ale salariaţilor nu au fost luate în seamă, fiind respinse în Camera Deputaţilor. De asemenea, sindicaliştii acuză ”simularea consultării publice”.
Sunt în greva foamei : Chiş Gheorghe preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale „Ambulanţa”din România, Gâdiuţă Claudia – lider la Sindicatul Liber Independent Salvarea Tulcea, Dragomir Valentin – lider la Sindicatul Ambulanţa Brăila, Comănescu Alexandru – lider la Sindicatul Ambulanţa Vâlcea, Muşa Daniel Constantin – lider la Sindicatul Ambulanţa Olt.
Angajații care se ocupă de studierea Arhivelor Securității au organizat marți dimineață un protest spontan pentru a-și exprima nemulțumirile.
La rândul lor angajații CNSAS reclamă situația discriminatorie care provoacă o stare de nemulțumire în rândul personalului. Concret, solicită ca salariile lor să crească până la nivelul grilei din celelalte instituții ale statului. O situație care a fost semnalată atât de conducerea CNSAS cât și de organizațiile sindicale, dar care nu a fost soluționată până în prezent.
„Ca rezultat al eşecurilor tuturor demersurilor întreprinse atât de angajaţii C.N.S.A.S., prin intermediul organizaţiilor sindicale, cât şi de conducerea C.N.S.A.S., în materie salarială, angajaţii instituţiei se află într-o situaţie discriminatorie faţă de colegii din alte instituţii publice din administraţia publică centrală, încă de la intrarea în vigoare a Legii 153/2017, fapt care a creat şi continuă să provoace o stare de nemulţumire profundă, fiind trataţi ca o categorie inferioară de funcţionari publici. Diferenţele salariale aflate în discuție sunt foarte mari. Considerând inacceptabilă perpetuarea acestei situații, angajații au recurs la această formă de protest”, a transmis, marți, Cartel ALFA.
Printre principalele revendicări regăsim majorarea salariului cu 25% la care se adaugă calcularea sporului de condiții vătămătoare așa cum este prevăzut de altfel și în contractul individual de muncă.
Demersuri în acest sens au fost depuse de conducerea CNSAS încă din 2018. Moment la care instituția a pus presiune atât pe lângă Parlamentul României cât și pe lângă Guvernul României. Demersuri care au avut drept scop soluționarea inechităților salariale, dar care n-au avut finalitate nici până în ziua de astăzi.
De menționat este faptul că eforturile bugetarilor de la CNSAS au fost în zadar. Demersurile au fost respinse pentru că reprezentanții Consiliului pentru Studierea Arhivelor Securității au primit promisiuni cum că cererile lor vor fi soluționate printr-o inițiativă legislativă. În aceste condiții Sindicatul Cartel ALFA și-au rezervat dreptul de a iniția și alte proteste.