NEWS

Concediu de odihnă de 38 de zile pentru angajați. Cine va beneficia imediat

Concediu de odihnă de 38 de zile pentru angajați. Cine va beneficia imediat
Sursă foto: Pexels
15 sept. 2023 | 08:33

Angajații din România vor avea concediu de odihnă de 38 de zile și beneficii în plus pentru weekendurile lucrate. Este vorba despre salariații din sănătate, conform Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector pentru perioada 2023-2025.

Beneficii și concediu de odihnă de 38 de zile pentru angajații din sănătate

Federația „Solidaritatea Sanitară” din România a anunțat intrarea în vigoare a Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de negociere colectivă Sănătate (CCMS) pentru perioada 2023-2025.

„Această realizare reprezintă un pas semnificativ în direcţia asigurării drepturilor şi bunăstării angajaţilor din domeniul sănătăţii. Este important de subliniat că, odată cu înregistrarea şi publicarea conţinutului acestui contract, acesta devine aplicabil în toate unităţile sanitare publice şi pentru toţi angajaţii din domeniul sănătăţii. (…) Prevederile CCMS au fost obiectul unei negocieri îndelungate, care a durat aproape 10 luni, şi a fost sprijinită de un conflict colectiv de muncă şi de seria de proteste organizate de Federaţia ‘Solidaritatea Sanitară’”, se menţionează într-un comunicat, postat pe pagina de Facebook a FSSR.

Printre principalele prevederi se numără drepturile suplimentare pentru concediul de odihnă, dar şi pauza de masă pentru angajaţii care lucrează în ture.

„CCMS recunoaşte pauza de masă de 30 de minute ca timp de lucru, inclusă în timpul programului de lucru, prin recunoaşterea schimbului de tură ca timp de lucru”, precizează sindicaliştii.

Orele suplimentare efectuate vor fi recuperate sau plătite. Referitor la calculul indemnizaţiei de concediu de odihnă, CCMS stabileşte că aceasta trebuie să includă şi drepturile salariale aferente indemnizaţiei de hrană.

Contractul mai stabileşte un mecanism pentru apărarea angajaţilor împotriva abuzurilor prin procedura obligatorie aplicabilă cercetării disciplinare prealabile. Se mai include un sistem complex de protecţie a angajaţilor împotriva discriminărilor, hărţuirii fizice şi morale, şi mobingului, promovând evaluarea periodică a riscului de epuizare profesională a lucrătorilor.

Bani mai mulţi pentru gărzi

Începând cu 1 august 2023, personalul de specialitate medico-sanitar, care efectuează gărzi în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial pentru activitatea prestată în linia de gardă, și personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar-sanitar, care asigură asistența medicală, beneficiază și de o indemnizație lunară brută.

Acestea sunt în valoare de:

  • 500 lei pentru medicii specialiști și primari care efectuează lunar o gardă în afara normei legale de bază;
  • 1.000 lei pentru medicii specialiști și primari care efectuează lunar cel puțin 2 gărzi în afara normei legale de bază,
  • 500 lei pentru biologii, chimiștii și biochimiștii care efectuează lunar cel puțin 2 gărzi;
  • 500 lei pentru asistenții medicali, tehnicieni de radiologie şi imagistică licenţiati, asistenți medicali de laborator clinic licenţiați, licenţiați în balneofiziokinetoterapie şi recuperare, asistenți medicali dentari licenţiati, asistenți medicali de profilaxie dentară licenţiați, asistenți medicali licenţiați în nutriţie şi dietetică, moaşe, asistenți medicali, surori medicale, indiferent de nivelul studiilor;
  • între 100 lei și 300 lei lunar pentru fiecare zi lucrată în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale şi în celelalte zile în care, potrivit legii nu se lucrează, pentru toate categoriile de personal, cu excepția medicilor specialiști și primari și a biologilor, chimiștilor și biochimiștilor care efectuează lunar una sau două gărzi în afara normei legale de bază.
Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele