NEWS

Consiliul JAI decide azi dacă România îndeplinește condițiile pentru Schengen. Marcel Ciolacu a confirmat aderarea: „Sunt în contact cu cancelarul Nehammer”

Consiliul JAI decide azi dacă România îndeplinește condițiile pentru Schengen. Marcel Ciolacu a confirmat aderarea Sunt în contact cu cancelarul Nehammer
sursă foto: Gandul.ro

Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene discută joi situația actuală a aplicării a obligațiilor și cerințelor (acquis-ului) pentru aderarea integrală la spațiul Schengen de către România și Bulgaria. Cele două țări au intrat efectiv în Schengen cu frontierele aeriene și maritime din 31 martie 2024, în urma unei decizii luate în Consiliul JAI la finalul anului 2023.

Consiliul JAI decide azi dacă România îndeplinește condițiile pentru Schengen

În ședința de joi nu este așteptat un vot decisiv privind eventuala aderare a României la spațiul Schengen și cu frontierele terestre. Miniștrii de interne din țările UE vor analiza doar modul în care țara noastră, alături de Bulgaria, a aplicat efectiv acquis-ul Schengen.

„Miniștrii vor face un bilanț al situației generale a spațiului Schengen. Comisia va prezenta Barometrul Schengen, un raport bianual care analizează evoluțiile înregistrate, precum și amenințările și evoluțiile emergente din spațiul Schengen. Miniștrii vor desfășura un schimb de opinii cu privire la punerea în aplicare a priorităților ciclului anual al Consiliului Schengen. Discuția se va axa pe prioritatea legată de creșterea rezilienței frontierelor noastre externe.

Președinția va prezenta de asemenea situația actuală a aplicării integrale a acquis-ului Schengen în Bulgaria și România. La 30 decembrie 2023, Consiliul a decis să elimine controalele de la frontierele aeriene și maritime cu Bulgaria și România. Pentru a se stabili data eliminării controalelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria și România este nevoie de o altă decizie a Consiliului”, se arată într-un comunicat.

România şi Bulgaria trebuie să adere la spaţiul Schengen cu frontierele terestre până la sfârşitul anului, spune Ylva Johansson

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat luni la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, că mesajul ei la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne de joi din Luxemburg va fi că România şi Bulgaria trebuie să adere la spaţiul Schengen cu frontierele terestre până la sfârşitul anului.

„Este cea mai mare zonă de circulaţie din lume. 450 de milioane de oameni din 29 de ţări pot circula liber prin Europa. Aproape 30% din populaţia Europei trăieşte într-o zonă de frontieră. 50 de milioane de oameni trăiesc direct lângă o frontieră internă. Vă mulţumesc că aţi pus pe ordinea de zi o dezbatere atât de importantă”, le-a spus comisarul european de interne eurodeputaţilor.

Pentru a se stabili data eliminării controalelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria şi România este nevoie de o altă decizie a Consiliului.

Cel mai probabil cu acest prilej va avea loc o trecere în revistă a situaţiei la zi în ceea ce priveşte posibilitatea aderării la Schengen cu frontierele terestre a României şi Bulgariei, întrucât până în prezent nu au apărut în spaţiul public semne din partea Austriei că ar fi gata să susţină o decizie politică în acest sens. Totuşi, mai mulţi oficiali români şi bulgari au declarat că speră că România şi Bulgaria vor obţine o decizie privind aderarea integrală la spaţiul liber de circulaţie până la sfârşitul acestui an.

La 30 decembrie 2023, Consiliul a decis să elimine controalele de la frontierele aeriene şi maritime cu Bulgaria şi România.

Ultimul Consiliu JAI din 2024 va avea loc Bruxelles în prima parte a lunii decembrie, dar o decizie privind aderarea cu frontierele terestre la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei se poate lua în orice format, după cum a dovedit-o primul pas făcut pe 30 decembrie 2023, aprobat în scris de statele membre cu puţin timp înainte de sfârşitul anului. România a intrat efectiv în Schengen cu frontierele aeriene și maritime din 31 martie 2024, informează digi24.ro.

Ciolacu anunță că „România va adera anul acesta la Schengen terestru”: „Sunt în contact cu cancelarul Nehammer”

România va adera anul acesta la Schengen terestru, a declarat miercuri prim-ministrul Marcel Ciolacu. Acesta spune că mai este un consiliu JAI în decembrie, iar până atunci speră ca Austria să se răzgândească în privința României. „Sunt într-un contact cu cancelarul Nehammer”, a spus Ciolacu.

El a răspuns astfel întrebat despre faptul că joi urmează să se desfăşoare Consiliul JAI şi subiectul aderării României la Spaţiul Schengen şi cu frontierele terestre „nu se află pe agendă”.

„Ba da, se află pe agendă, nu este un vot, pentru că, între timp, ştiţi la fel de bine ca şi mine că de abia s-au terminat alegerile din Austria. Şi era foarte puţin probabil că Austria îşi va schimba părerea, după numai câteva zile de la alegeri. Sunt într-un contact cu cancelarul Nehammer, să vedem ce majoritate se creează în Austria, şi mai este un JAI, parcă pe 11-13 decembrie. Eu sper, ca până atunci, să se lămurească foarte mult lucrurile”, a arătat Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres.

Premierul s-a arătat optimist cu privire la data la care România va intra deplin în Spaţiul Schengen.

„România va adera anul acesta la Schengen terestru”, a adăugat Ciolacu.

Victor Negrescu s-a declarat încrezător în aderare

Vicepreşedintele Parlamentului European Victor Negrescu s-a declarat marţi încrezător că România poate adera cu frontierele terestre la spaţiul Schengen de la începutul anului viitor, deşi admite că la Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne de joi nu se va întâmpla nimic concret.

Eurodeputatul PSD a solicitat în Parlamentul European luni, în cadrul unei dezbateri privind reintroducerea controalelor la frontierele Schengen de către anumite state membre, ca României să i se ofere o perspectivă concretă privind aderarea cu frontierele terestre până la sfârşitul anului în cadrul Consiliului JAI de săptămâna aceasta.

„În cadrul Consiliului vor fi prezentate rezultatele aderării României pe cale aeriană şi maritimă la zona de liberă circulaţie. Rezultate bune. De asemenea, rezultatele pozitive ale implementării proiectelor-pilot finanţate de Comisia Europeană pentru securizarea frontierelor României. Astăzi, ţara noastră este un exemplu de bună practică ca urmare a implementării acestor proiecte pilot. De aceea, există argumente pentru a avea acest vot pozitiv pentru ţara noastră. S-ar putea realiza un astfel de vot de încredere la nivel tehnic, cum s-a întâmplat şi anul trecut”, a spus Negrescu în cadrul unui briefing pentru jurnalişti români.

Eurodeputatul PSD a precizat că, pentru a susţine acest demers, el personal şi alţi reprezentanţi ai autorităţilor române sunt în contact cu Comisia Europeană şi statele membre, între care şi Austria.

„Aşadar, pe 10 octombrie nu o să se întâmple nimic concret, nu va fi un vot, dar se poate oferi această perspectivă şi putem să ştim exact poziţia fiecărui stat membru. Eu sunt încrezător că se poate obţine acest obiectiv până la finalul anului. Evident, nu ţine doar de România, pentru că este un efort comun în a convinge şi partenerii din Austria, de ne asigura că alte state nu-şi schimbă poziţia. A se vedea anumite reacţii din Olanda sau chiar din Franţa cu privire la subiectul extinderii zonei de liberă circulaţie”, a tras el un semnal de alarmă.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Un milionar a lăsat moștenire întreaga lui avere orașului în care a locuit. A pus, însă, o condiție
Un milionar a lăsat moștenire întreaga lui avere orașului în care a locuit. A pus,...
De ce latră câinii în somn. Specialiștii explică fenomenul și oferă sfaturi importante
De ce latră câinii în somn. Specialiștii explică fenomenul și oferă sfaturi importante
Guvernul anunţă un set de soluţii pentru încurajarea performanţei şcolare. Ce stimulente financiare vor fi acordate
Guvernul anunţă un set de soluţii pentru încurajarea performanţei şcolare. Ce stimulente financiare vor fi...
De unde provine, de fapt, laptele din untul Pilos de la Lidl. Puțini români cunosc ingredientele acestui produs
De unde provine, de fapt, laptele din untul Pilos de la Lidl. Puțini români cunosc...
Împăcare bombă! Bahmu şi George, din nou împreună, la 5 luni de la separare: Orice bărbat, într-o astfel de situație, trebuie să fie lângă parteneră
Împăcare bombă! Bahmu şi George, din nou împreună, la 5 luni de la separare: Orice...
Alimentul care poate fi periculos, deși mulți îl comandă la restaurant. O singură porție conține 14 aditivi și aproape 40 de grame de sare
Alimentul care poate fi periculos, deși mulți îl comandă la restaurant. O singură porție conține...
De ce trebuie să vindem motorina la preţuri internaţionale şi nu la 1 leu pe litru?
De ce trebuie să vindem motorina la preţuri internaţionale şi nu la 1 leu pe...
ANAF se pregăteşte să controleze o nouă categorie de persoane fizice. Cine sunt cei vizaţi şi ce trebuie să facă
ANAF se pregăteşte să controleze o nouă categorie de persoane fizice. Cine sunt cei vizaţi...
Leguma pe care trebuie să o adaugi în piftie dacă a ieșit prea sărată. Trucul simplu care salvează preparatul
Leguma pe care trebuie să o adaugi în piftie dacă a ieșit prea sărată. Trucul...
L-au UCIS la Moscova. Doliu național în Rusia. Spionii Ucrainei au reușit
L-au UCIS la Moscova. Doliu național în Rusia. Spionii Ucrainei au reușit
Două prezentatoare au fost date afară. Ce se întâmplă într-o televiziune din România
Două prezentatoare au fost date afară. Ce se întâmplă într-o televiziune din România
Ce beneficii majore au românii, după aderarea deplină la Schengen? Răspunsul lui Victor Negrescu
Ce beneficii majore au românii, după aderarea deplină la Schengen? Răspunsul lui Victor Negrescu
Cum a fost invadată Polonia de ruşi prin Belarus
Cum a fost invadată Polonia de ruşi prin Belarus
Cine este, de fapt, în spatele TikTok. Povestea omului care a creat un fenomen pe care preşedintele Donald Trump vrea să îl distrugă, iar unele dintre cele mai importante companii americane vor să-l cumpere
Cine este, de fapt, în spatele TikTok. Povestea omului care a creat un fenomen pe...
Zodiile care își găsesc marea dragoste la finalul anului. Viața lor se va schimba radical
Zodiile care își găsesc marea dragoste la finalul anului. Viața lor se va schimba radical
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau...
Poșta Română introduce plata cu cardul. Românii vor putea plăti direct la poștaș
Poșta Română introduce plata cu cardul. Românii vor putea plăti direct la poștaș
Iulia Vântur și-a ”oficializat” relația cu Salman Khan! Părinții au fost acolo!
Iulia Vântur și-a ”oficializat” relația cu Salman Khan! Părinții au fost acolo!