LIFESTYLE

Creierul și sânii, grav afectați de consumul de alcool. Cele mai recente descoperiri științifice

Creierul și sânii grav afectați de consumul de alcool. Cele mai recente descoperiri științifice
Sursă foto: Pixabay

Noi descoperiri ale oamenilor de știință aruncă o nouă lumină asupra consumului de alcool. Creierul și sânii sunt grav afectați, pe lângă ficat și inimă, iar alcoolul rivalizează cu fumatul și obezitatea ca riscuri de cancer.

Creierul și sânii, grav afectați de consumul de alcool

În luna ianuarie a acestui an, Dr. Vivek Murthy, chirurgul general al SUA avertizează că riscurile de cancer ale consumului de alcool sunt enorme pentru că organismul nostru procesează lichidul, descompunându-l pe parcurs în substanțe potențial cancerigene.

Fiecare persoană este puțin diferită în ceea ce privește modul în care alcoolul este gestionat în organism, astfel încât nu este tocmai științific să spunem „nu există un nivel sigur de alcool”.

Mărimea corpului, sexul, raportul mușchi-grăsime, cantitatea de apă pe care o avem în organism pentru a dilua o băutură și anumite mutații genetice joacă toate un rol esențial. La fel și conținutul de alcool din ceea ce bem. Un shot de vodcă este mai toxic pentru organism decât o gură de bere, de exemplu.

Având în vedere toate acestea, este complicat să elaborăm reguli clare și rapide cu privire la cât de mult alcool este prea mult și dacă un pic de alcool este cu siguranță dăunător.

Efecte în organism, în prima oră de la consum

Alcoolul este o moleculă minusculă, care înmoaie aproape fiecare celulă din organism atunci când bem.

Traiectoria de bază a alcoolului în organism este de la gura unei persoane, prin esofag, la stomac, intestine și ficat, unde aproximativ 80-90% din alcoolul consumat de oameni este procesat.

Totuși, ficatul nu poate procesa decât o cantitate mică de alcool pe rând. Timpul necesar depinde de cât de mult beți și de mărimea dumneavoastră, plus alți factori, inclusiv de cantitatea de apă pe care o aveți în organism (mușchii sunt mai apoși decât grăsimea).

Ca regulă generală, majoritatea oamenilor vor elimina o băutură (cum ar fi un shot consumat rapid) în două ore sau mai puțin. Dar dacă o persoană se îmbată, consumând patru sau cinci pahare în câteva ore, ficatului de mărimea unei mingi de fotbal îi va lua aproximativ șase până la șapte ore să metabolizeze alcoolul.

În acest timp, o mulțime de alcool de la „coadă” se revarsă în sânge, circulă prin corp și se infiltrează în creier, așteptând până când ficatul este pregătit pentru el. Acesta este modul în care oamenii se îmbată.

„Odată ce alcoolemia ajunge la un anumit nivel, devine o substanță omniprezentă în fiecare parte a corpului tău. Practic, ajunge la fiecare organ din corpul tău. Se duce la inimă, rinichi, ficat, desigur, creier, se duce la oase.”, a declarat pentru Business Insider Dr. Stephen Holt, care conduce clinica de recuperare a dependenței de la Școala de Medicină Yale.

La aproximativ 15-30 de minute după o băutură, alcoolul care se infiltrează în creier începe să schimbe modul în care ne simțim.

În interiorul creierului, alcoolul se leagă de mai mulți receptori diferiți, calmând sistemul nervos simpatic, reducând stresul, frica și anxietatea – ajutând la oprirea grijilor vieții. De asemenea, crește senzația de euforie, declanșată de eliberarea de dopamină, care îi poate motiva pe oameni să mai bea ceva.

Și, în cele din urmă, există o eliberare de beta-endorfine, analgezicele noastre naturale, atât pentru suferințele fizice, cât și pentru cele emoționale.

Efectele de a doua zi

Prima substanță chimică produsă atunci când ficatul nostru descompune alcoolul este acetaldehida, o cauză cunoscută a cancerului.

Acetaldehida joacă un rol important în mahmureală: provoacă greață, care se asociază cu anxietatea, neliniștea și neliniștea pe care oamenii le simt pe măsură ce creierul lor corectează dezechilibrele chimice cauzate de beția de noaptea trecută.

Unii oameni sunt foarte eficienți în a transforma acetaldehida într-o substanță asemănătoare oțetului (acetat), pe care o putem elimina cu pipi. Alte persoane, inclusiv multe persoane de origine chineză, coreeană și japoneză, au factori genetici care încetinesc viteza cu care pot procesa acetaldehida, ceea ce le face fața să se înroșească.

Oamenii de știință sunt foarte îngrijorați de efectele pe termen lung ale acetaldehidei asupra organismului: potențialul de deteriorare a ADN-ului, inflamații cronice, cicatrici hepatice, boli de inimă.

Persoanele cu mutația genei ALDH2 (aproximativ 8% dintre noi) prezintă un risc mai mare de a dezvolta probleme precum cancerul din cauza consumului de alcool, din cauza toxicității acetaldehidei. Dar sunt, de asemenea, mai puțin predispuși să devină dependenți de alcool, deoarece se simt foarte rău după ce au băut.

Efecte în timp asupra organelor

În timp, există dovezi că consumul regulat de alcool poate duce la modificări pentru:

Inimă:

În mod controversat, există unele dovezi conform cărora consumul moderat de alcool poate fi benefic pentru inimă, îmbunătățind colesterolul HDL și acționând ca un fluidizant al sângelui. Datele sugerează că, în timp ce aproximativ 178 000 de americani sunt uciși de alcool în fiecare an, există alte aproximativ 16 000 de persoane în SUA ale căror vieți sunt salvate de consumul de alcool, deoarece evită bolile de inimă, hipertensiunea arterială și accidentele vasculare cerebrale, care sunt mai mortale.

Doza se poate transforma în otravă: consumul excesiv de alcool poate crește riscul unei persoane de a dezvolta probleme legate de bătăile neregulate ale inimii, cum ar fi fibrilația atrială (AFib) și de a crește tensiunea arterială, sporind astfel șansele unui atac de cord.

Sânii:

Cancerul de sân este responsabil pentru majoritatea (60%) deceselor cauzate de cancerul asociat consumului de alcool la femei.

Riscul se accentuează după ce o femeie trece prin menopauză și crește, de asemenea, cu cât bea mai mult. Acest lucru se datorează faptului că consumul de alcool crește producția de estrogen în organism, sporind șansele ca celulele canceroase să apară.

Riscul de a dezvolta cancer mamar pentru o femeie care bea o dată pe săptămână este de ~11%. Dar acesta crește la 13% pentru femeile care beau un pahar pe zi și la 15% pentru femeile care beau două pahare.

Ficatul:

Consumul regulat și excesiv de alcool poate duce la ciroză, cicatrizare și întărire ireversibilă a ficatului.

Creierul:

Oamenii spun adesea că băutura îți poate micșora creierul, iar acest lucru este oarecum adevărat.

„Prin îmbăierea tuturor neuronilor într-o substanță oarecum toxică, pierzi unii neuroni”, a spus Holt. Acest lucru poate duce, în timp, la demență timpurie.

Vestea bună este că există dovezi destul de solide potrivit cărora chiar și persoanele care au consumat mult alcool de-a lungul vieții, odată ce se opresc din băut, își recapătă o mare parte din creier în doar șase luni, după o perioadă inițială de retragere.

„La orice vârstă, dacă te lași de băut, o mare parte din aceste leziuni par că se pot recupera. Nu sunteți condamnați”, a spus White.

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele