NEWS

Cresc toate pensiile de la 1 ianuarie 2023. Ministrul Adrian Câciu a confirmat oficial. Care este procentul?

Cresc toate pensiile de la 1 ianuarie 2023. Ministrul Adrian Câciu a confirmat oficial. Care este procentul

Cresc toate pensiile de la 1 ianuarie 2023, acesta este anunțul făcut de ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, care a confirmat oficial informația.

Cresc toate pensiile de la 1 ianuarie 2023. Ministrul Adrian Câciu a confirmat oficial. Care este procentul?

Cu toate că nu a putut să spună deocamdată ce procent, acesta exclude posibilitatea ca majorarea să nu fie aplicată de anul viitor.

„Cu siguranţă, pensiile vor creşte de la 1 ianuarie 2023. Cu cât vor creşte, acest răspuns va veni în urma „votului” în care economia funcţionează în acest an.

Dar, cu siguranţă, o creştere va fi, astfel încât erodarea de putere de cumpărare suferită cel puţin pe al doilea semestru să fie compensată”, a declarat, miercuri, şeful de la Finanţe.

Se schimbă impozitarea pensiilor

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu a declarat, miercuri, că sistemul public de pensii nu este impozitat, în acest moment, până la valoarea de 2.000 de lei şi că analizează să vadă dacă această valoare poate fi crescută. El a mai precizat că partea de impozitare va privi celelalte sisteme de pensii, în afara sistemuui public, fără a afecta partea de contributivitate.

”Vreau să fiu foarte clar cu privire la sistemul public de pensii. Sistemul public de pensii, la acest moment, nu este impozitat, până la valoarea de 2.000 de lei. Lucurile aşa vor rămâne, analizăm să vedem dacă această valoare neimpozabilă poate fi crescută, având în vedere că această scutire de impozit a intervenit în anul 2017, între timp, lucrurile au evoluat din perspectiva inflaţiei”, a spus Câciu.

Cum afli anul în care ieşi la pensie

Şeful Casei de Pensii a explicat de asemenea recent că românii pot afla anul în care ies la pensie dacă intrați pe site, introduceţi luna și anul nașterii şi aflaţi automat anul pensionării.

„Este vorba despre portalul Casei Naționale de Pensii Publice, pe care îl poate accesa oricine în care este lucrul. Este foarte simplu. Este exact pe prima pagină de pornire.

Mergeți acolo la rubrica „Când mă pot pensiona” și, într-adevăr, dacă băgați niște date minime, și anume luna și anul nașterii, conform prevederilor legale în vigoare, acest algoritm pe care noi l-am implementat în portal vă dă automat vârsta și anul pensionării”, a explicat șeful Casei de Pensii.