Lira sterlină a crescut marți după ce datele au arătat că salariile britanicilor au crescut într-un ritm record în al doilea trimestru, ceea ce sporește îngrijorarea Băncii Angliei cu privire la inflație, transmite Reuters.
Lira sterlină a fost ultima dată cu 0,2% mai mare, la 1,2707 dolari, după ce a crescut cu până la 0,28%, la 1,2720 dolari, imediat după publicarea datelor. De asemenea, s-a întărit ușor față de euro, care era la 85,95 pence.
Salariile, excluzând bonusurile, au fost cu 7,8% mai mari decât anul trecut în cele trei luni până în iunie, reprezentând cea mai mare rată de creștere anuală de la începutul înregistrărilor comparabile în 2001, a declarat Oficiul Național de Statistică.
Economiștii chestionați de Reuters prognozaseră o creștere de 7,4%. BoE a avertizat că creșterea salariilor este prea puternică și că ar putea fi nevoită să majoreze în continuare ratele dobânzilor, după 14 creșteri consecutive ale costurilor de împrumut.
Salariile de bază din Marea Britanie au crescut brusc pentru a atinge o nouă rată de creștere record, potrivit cifrelor publicate marți, ceea ce sporește îngrijorarea Băncii Angliei cu privire la presiunile inflaționiste pe termen lung, chiar și după 14 majorări succesive ale ratelor dobânzilor.
Datele oficiale au arătat noi semne de răcire a pieței muncii, rata șomajului crescând în mod neașteptat la 4,2% de la 4,0%, cel mai ridicat nivel din cele trei luni până în octombrie 2021.
Dar creșterea câștigurilor de bază – cea mai puternică din datele înregistrate până în 2001 – a reprezentat un nou impuls pentru rata ridicată a inflației din Marea Britanie, mulți angajatori recurgând la oferte salariale majorate pentru a păstra sau atrage personal.Creșterea anuală a salariilor, inclusiv a bonusurilor, s-a accelerat de asemenea, atingând 8,2%, cea mai rapidă în afara perioadei pandemiei de coronavirus, când subvențiile guvernamentale pentru locuri de muncă au distorsionat datele. Lira sterlină a crescut față de dolar și euro după datele de marți.
Ruth Gregory, economist la Capital Economics, a declarat că datele privind salariile „sugerează că Banca Angliei mai are puțin de lucru și susține opinia noastră potrivit căreia Banca va majora dobânda de la 5,25% la 5,50% în septembrie, deși multe vor depinde de următoarea publicare a datelor privind piața muncii și de cele două date privind inflația IPC”.
Creșterea salariilor pare că va depăși rata inflației prețurilor de consum, care se preconizează că a încetinit la 6,8% în iulie, conform datelor care urmează să fie publicate miercuri de ONS.
Piețele au văzut o șansă de aproximativ 55% ca ratele de referință ale BoE să atingă 6% la începutul anului 2024, față de nivelul actual de 5,25%. Luni, șansele ca ratele să ajungă atât de sus erau de aproximativ una la trei.
Guvernatorul Andrew Bailey a declarat la începutul acestei luni că rata de creștere a salariilor a fost „semnificativ peste” previziunile băncii centrale, dar BoE a semnalat, de asemenea, că se apropie de o pauză în ceea ce privește seria de majorări ale ratelor dobânzilor.